Hoppa till sidans innehåll

I Motala är det full rulle

15 FEB 2018 13:00
Varje dag i veckan tränar Motalas bowlingambassadör Roger Jonsson minst en grupp ungdomar eller parabowlare. - Det är full rulle, säger Roger Jonsson.
  • Skapad: 15 FEB 2018 13:00

När Svenska Bowlingförbundet delade ut det första ledarstipendiet på Årsmötet 2017 var det Roger Jonsson i Motala som fick motta det. Han lägger ner många timmar i bowlinghallen varje vecka för att träna, ungdomar, vuxna, pensionärer och para-bowlare och när 62-åringen pratar om sina, många olika, adepter, hör man hur mycket engagemang det finns i honom. Det är aldrig långt ifrån det skrockande skrattet.
- Man får ju så mycket tillbaka, det är därför man kan hålla på. Det är så kul, skrattar Roger Jonsson själv.

Redan på tidigt 70-tal började östgöten att spela bowling i Mjölby. När han sedan flyttade till Linköping började han gå tränarutbildningar och gick de flesta av de som fanns.
- Jag hade bara Bosön kvar, säger Roger Jonsson och fortsätter:
- Då hade jag en massa nybörjarkurser och grejer. Jag tränade i stort sett varenda klubb där, säger han.

1992 började han spela i Motala och snart flyttade han dit också, eftersom han blev trött på att pendla från Linköping. När sedan Jonas Allard, och Patrick Bohm, tog över hallen i Motala från pappa Börje Allard, började de titta på att rekrytera fler unga bowlare.
- Para-bowlare hade vi ju. Men vi andra blir ju gamla, så vi sa att vi måste hitta på någonting nytt, säger Roger Jonsson.

De började med en liten ungdomsverksamhet som byggde på att de redan frälsta bowlarna tog ner sina barn på juniorträningar. Därifrån växte och växte det.
- Då hade vi 6 - 8 stycken som började, sen kom det kompisar till dem. På höst- och sportlovet är vi nere och pratar mycket med ungdomarna. Blir de intresserade får de testa tre gånger gratis. Så de vet vad det handlar om, säger han.

Efter ett par år med den här satsningen har Motalas Bowlingförening som alla ungdomar skrivs in i ungefär 70 ungdomar i träning varje vecka. Dessutom är det cirka 40 para-bowlare som tränar med Roger Jonsson varje vecka. Måndag till fredag är han nere i hallen och coachar två timmar om dagen och hela tiden hittar han på nya saker att göra.
- Dom brukar säga att jag är lekfarbror där nere. I december körde vi en grej, jag sa åt dem att: alla som vill får komma. Då fick vi ihop 72 stycken i 3 timmar. Så satte vi ihop en knatte, en ungdom mellan 10 - 14, och en parabowlare på varje bana. Det blev en höjdare, berättar Roger Jonsson.

I samarbete med hallen finns det ett nybörjar-paket att köpa där ungdomarna får ett plastklot borrat till sig. När de sedan byter upp sig till en ”skruvboll” kan de byta in plastklotet som då hamnar bland hallbollarna.
- Så att alla får chansen att prova att spela med ”riktiga bollar”, säger Roger Jonsson som hyllar samarbetet med Motala Bowling.
- Jonas och ”Bohmen” kör bra specialpriser. De är ju unga, det är deras framtid det här. De är ju med på allting själva och vi har bra hjälp av dem, säger Roger Jonsson som inte hade kunnat driva allting själv:
- Vi har en sekreterare också: Carina Wedholm Nilsson, hon är guld värd. Hade jag inte haft henne som hade fyllt i alla papper, sökt bidrag och skött allting sådant skulle det inte gå, säger han.

Det som började för ett par år sedan med några få ungdomar har nu Team Baltzar en hel ungdomsverksamhet och ett lag i Svenska Ungdomsligan. Nu siktar de vidare på att rekrytera ännu fler ungdomar till hallen. Förhoppningsvis kan de starta ett nytt lag snart också.
- Det finns ju inget damlag kvar i Motala. Vi har några damer som spelar med oss i Team Baltzar. Men vi hoppas kunna få ihop någonting, det hade varit kul, säger Roger Jonsson.

Engagemanget och tiden som Roger Jonsson, tillsammans med de andra i Motala, lägger ner resulterar i att fler hittar bowlingen. Några av ungdomarnas föräldrar har redan börjat köpa egna klot och vara med på banorna och hela tiden hittar de på nya saker att göra.
- Vi har valt ut 13 stycken som ska få åka ner till Peter Hellström i Nässjö och testa grejer. Så ska han gå igenom lite saker. Då är det ju ännu fler som har kommit och frågat om inte de också kan få åka, så vi får åka ner fler gånger. Ungarna ser fram emot det, det ska bli kul, säger Roger Jonsson och fyrar av ett sådant där skrockande skratt igen. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info