Hoppa till sidans innehåll

8000 ungdomar provar bowling

2017-06-15 13:00
Under fyra hektiska veckor kommer nästan 8000 ungdomar mellan 11 och 15 år att prova på bowling genom Stadium Sports Camp hos Sebastian Gustavsson på Haga Bowling i Norrköping. - Drömmen är att vi får 500 nya ungdomslicenser, säger han.
  • Uppdaterad: 2018-08-31 11:00

Klockan 08:00 måndagen den 26 juni, veckan efter midsommar, kommer den första gruppen ungdomar upp till Haga Bowling i Norrköping. Sedan kommer det 25 nya ungdomar varje halvtimme fram till klockan nio på kvällen fyra veckor framöver. Totalt kommer nästa 8000 ungdomar mellan 11 och 15 år att prova på bowling hos hallägaren Sebastian Gustavsson.
- Vi tror inte att det har gjorts någonting så här stort i en och samma hall på så kort tid någonsin. Jag har gjort mycket i mina dagar, bland annat Senior-EM, men det här är någonting helt annat, säger han.

Bowling är en så kallad: ”prova på sport” under det stora sommarlägret Stadium sports camp, dit 7800 ungdomar mellan 11 och 15 år kommer för att träna en av 22 huvudidrotter. Men för att de unga idrottarna inte ska låsas fast vid en sport måste de också prova två andra sporter, i år är de bowling och baseboll.
- Vi hoppas ge dom en positiv upplevelse som de tar med sig hem och pratar om i skolan, visa dem att bowling är en sport, inte bara någonting man spelar en timme med föräldrarna, säger Sebastian Gustavsson som kommer att lägga ner väldigt mycket tid den här månaden:
- Det kommer att bli väldigt lite tid över för familj och sömn, säger han.

Men hallägaren tjänar inga pengar på det här. Från Stadium sports camp får de en tröja, någon vattenflaska och mat i en matsal de inte hinner till. Inte heller räknar hallägaren Sebastian Gustavsson med att värva mycket nya bowlare till sin egen hall.   
- När en del av mina företagarvänner hör det här tycker de att jag är tokig och galen. Jag är tokig, i sporten bowling. Men jag tycker att det är värt det. Skulle vi få tio att börja spela bowling är det klart värt det. Drömmen är att vi får till 500 nya ungdomslicenser, säger han.

Ungefär 75 grupper i veckan om 25 ungdomar kommer att komma ner till Haga Bowling i Norrköping och få se Svenska Bowlingförbundets introduktionsfilm som en del i tio minuter teori. Sedan följer en halvtimme praktiskt bowlande. För att allting ska fungera kommer Sebastian Gustavsson att behöva lite hjälp.
- Det vi behöver hjälp med är instruktion, visa upp hur man gör. Vi hoppas på ideella krafter, sådana som brinner för sporten, eftersom vi inte har några pengar att erbjuda, säger han.

Även Svenska Bowlingförbundet och Bowlingföretagarna (SBHF) är med och stöttar denna fantastiska möjlighet att visa upp sporten bowling.
- SBHF hoppas kunna fånga upp de här ungdomarna och ge dem några serier i sin egen hemmahall när de kommer hem igen, säger Sebastian Gustavsson.

Det här året får nästan 8000 ungdomar prova på bowling. Till nästa år kanske sporten bowling kan bli en huvudsport på landets största sommarläger för unga idrottare.
- Då kan våra bowlande ungdomar komma hit en vecka på sommaren och träna bowling, säger Sebastian Gustavsson.

Vill du vara med och hjälpa till under denna unika tillställning kan du kontakta Sebastian Gustavsson via mail på: This is a mailto link

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info