Hoppa till sidans innehåll

VM: ”Det är kul att vi får med oss en medalj hem”

2018-12-05 09:33
Världsmästerskapen i Hongkong 2018 är slut för svensk del. Det blev ett brons i 3-manna, samma nivå som vi har hållit de senaste åren. - Det finns mer potential i det här gänget, säger Martin Larsen.
  • Uppdaterad: 2018-12-05 09:33

För tredje gången på fyra VM åker det svenska herrlandslaget hem med ett brons. Det kanske är den här nivån av fram gångar vi svenskar ska vänja oss vid. Bowlingvärlden ser inte ut som den gjorde när vi tog oss upp till andraplatsen i den totala medaljligan.
- Ja, det verkar så. Vi tycker väl, som lag, att vi inte presterat på topp, men vi är med och hugger på flera distanser, säger förbundskaptenen Johan Ekström.
- Förbundet har länge haft som mål att ta en medalj, tidigare har det varit lite snålt men nu känns det ganska realistiskt. Men vi ska fortsätta kämpa, det kommer inte ramla på medaljer utan de kommer vi få kämpa oss till, både under och innan mästerskapen, säger Martin Larsen.

Pontus AnderssonÅrets mästerskap i Hongkong är visserligen ett klart fall framåt sedan förra årets fiasko i Las Vegas, där de svenska herrarna, för första gången sedan 1971, åkte hem utan medalj.
- Som lag måste vi gjort det bättre än förra året. Vi är närmare medaljerna nu än vad vi var då. Men vi har fortfarande en bit kvar. Jag tycker inte att vi får ut vår kapacitet här. Speciellt inte som lag, det är jättebra att vi tog en medalj, och att vi tar steg framåt, men det finns mer kvar. Man behöver inte vara rädd för att prova nya saker, säger Pontus Andersson som personligen ser likheter med förra mästerskapet:
- Det blev lite av ett klipp & klistra-mästerskap från förra året. Ingen medalj och samma skit i masters. Topp 24 i världen två år i rad är väl bra, men det är fortfarande inte tillräckligt bra, säger 23-åringen.

Den som spelade bäst i den svenska truppen var Mattias Wetterberg. 29-åringen från Uddevalla slutadeMattias Wetterberg nia i All-event och delad femma i Masters. Därmed är han näst bästa europé, efter irländaren Chris Sloan.
- Det är klart att jag kommer vara nöjd när jag åker härifrån. Jag har inte slagit många dåliga slag under veckan. Målet, när vi åkte hit, var att slå bra slag, för att det är det vi kan påverka. Jag får en medalj med mig, men jag hade hellre haft någonting annat än ett brons, säger Mattias Wetterberg.

Men ett världsmästerskap är inte bara medaljer, det är en plats där världens bästa bowlare möts och mäter prestationer med varandra. Det är där man lär sig hur de bästa gör och hur man ska göra för att nå dit.
- Det är en spännande upplevelse, hur kroppen reagerar på olika situationer. Det här är den absoluta toppen man kan utsätta sig för. Alla fel blir tre gånger så stora. Det är roligt, det är inte så man skrattar, utan det är mer intressant. Det är nya utmaningar som man lär sig mycket av, säger VM-debutanten Peter Hellström.

Den 43-årige bowlingläraren från Nässjö säger att han har lärt sig mycket om vikten av material. Om hur man kan tänka när man ska välja ut klot att spela med.
- Jag har checkat in fel grejer. Jag har i stort sett spelat med två klot. Man tror att det ska vara på ett sätt, men det är sällan så nu, säger han och även Markus Jansson tycker vi behöver lära oss mer om klot.
- Vi behöver bli bättre på ytor. Det känns inte som vi ska vara så jävla långt efter som vi är. Det är någonting med materialet som inte har stämt, säger han.

Jesper SvenssonNågon som inte fick det att stämma, mer än stundtals, är den tidigare världstvåan Jesper Svensson. Men så var det för de flesta som spelar på hans sida av banan.
- Det känns som förutsättningarna inte blir de bästa. Det är inga vänsterhänta som spelar Masters. Det är tråkigt när VM är så sällan och det är omständigheter som man inte kan rå över. Några av de bästa vänsterhänta är inte ens nära toppen. Det känns synd, man är här och gör sitt bästa men det känns som man har en nackdel redan innan man bowlat, säger Jesper Svensson.

Herrarnas VM i Hongkong 2018 är slut. Sverige åker hem med ett brons, samma som tre av de fyra senaste mästerskapen. Vad är det vi behöver göra för att nå högre än så?
- Att få ut det vi redan kan. Det finns mer potential i det här gänget. Vi behöver få ut närmare vårt max, säger Martin Larsen.

Ska vi vara nöjda med mästerskapet?
- Det är kul att vi får med oss en medalj hem. Det är 15 år sedan jag var på mitt första VM, jag vet hur svårt det är att ta medalj. Det är acceptabelt. Men jag vill inte vara någon medelmåtta, säger Martin Larsen.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info