Hoppa till sidans innehåll

VM: Besvikelsen

2017-12-07 14:33
VM 2017 i Las Vegas är slut och den svenska truppen kommer hem helt utan medaljer. Det är första gången på 46 år det händer på ett världsmästerskap där herrarna är med.
  • Uppdaterad: 2017-12-07 14:33

Vi hoppades på medaljer, vi ville jubla och sjunga den svenska nationalsången. Vi ville visa att den blågula stormakten inom bowlingen var tillbaka. Efter fyra mästerskap med bara två brons var det VM i Las Vegas som skulle vara slutet på ”nära medalj”. Det var där vi skulle återigen visa världsklass. Istället blev det besvikelse.

För första gången sedan VM i Milwaukee 1971 åker Sverige hem från ett världsmästerskap där herrar är med utan att ha fått stå på en prispall. På de 28 VM som spelats sedan 1954 har nu Sverige bara blivit utan medalj 7 gånger.

Vad var det som gjorde att vi inte lyckades ta medalj den här gången? Frågar man spelarna säger alla att underlaget gjorde dem obekväma. Ingen hittade en linje de litade på under hela tävlingen. De fick leta och jaga precis hela tiden. När tvivlandet skapade misstag födde de misstagen nya misstag. Det pratades om uppförsbacke varje dag och Jesper Svensson beskrev det som ett hamsterhjul som aldrig slutar jävlas.

Oljeprofilen Beijing var svår, mycket svår. När Sverige delade banor med världens bästa bowlare Jason Belmonte kom han tillbaka efter 7 slag på ett banpar, tittade på sin coach, slog ut med armarna och bara sa: ”Jag har ingen aning”. Ingen kunde peka på vilket sätt som bar bäst för att attackera banorna. Koreanerna provade med Uretan över femte pil, Malaysia spelade rakt ner över andra pil, många loftade över vänsterrännan, vissa spelade tight, andra runt.

Den nation som bäst klarade av att konsekvent lösa underlaget var Taiwan. Deras helikopter-teknik är helt opåverkad av oljeprofil och underlag, de rak-spelade sig till 7 medaljer, ett guld, fyra silver och 2 brons. Det säger en hel del om svårigheterna som banorna gav alla spelare.

Men amerikanskan Kelly Kulick sa att underlaget var det rättvisaste någonsin på ett världsmästerskap. Hon fick med sig ett brons och ett guld från VM. Hemmanationen USA vann medaljligan med fyra guld och tre brons. Världsettan Danielle McEwan vann All-Event. De duktiga bowlare som spelade bra blev belönade.

Vi i Sverige brukar hävda att vi är bättre än våra grannländer Danmark och Finland. Men när vi åker hem utan medaljer har Danmark och Finland med sig ett silver och tre brons, vardera. Mai Ginge Jensen spelade VM-final i singel och Petteri Salonen tog silver i All-Event, en fantastisk bedrift på detta mästerskap.

När Pontus Andersson slogs ut av Chris Barnes i första omgången av Masters syntes tomheten i de svenska spelarnas ögon. De insåg att misslyckandet var ett faktum, den svenska truppen blev tvungna att åka hem utan några medaljer.

Nu är det dags att utvärdera mästerskapet och se vad som måste göras annorlunda för att detta inte ska upprepa sig. Förbundskaptenen Johan Ekström brukar säga att det är bättre att göra ett nytt misstag än ett gammalt. Vi kan tydligen inte räkna med medaljer längre, men nästa år är det ett herr-VM i Hong Kong, då är det dags att hoppas igen.  

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info