Hoppa till sidans innehåll
Foto: Svenska Bowlingförbundet BK Kaskads William Svensson under SM-veckan i Borås

”Vi får visa att sporten inte är en källar-hobby”

28 JAN 2019 13:00
På torsdag spelar BK Kaskad med Filip Wilhelmsson 3-manna SM under SM-veckan på SVT. Då får de visa upp bowling för svenska folket. - Jag tror att bowling tjänar väldigt bra på det i långa loppet, säger Team Sweden-spelaren.
  • Skapad: 28 JAN 2019 13:00

Två gånger om året visas bowling på SVT. På sommaren spelas Elit-SM under SM-veckan och på vinterveckan avgörs finalerna i 3-manna-SM. På torsdag klockan 15:50 spelas herrarnas semifinal i Sundsvall på SVT 1 och SVT Play. Där möts Team Clan, som tog det första SM-guldet i 3-manna 1990, och BK Kaskad från Norrköping med Team Sweden-spelaren Filip Wilhelmsson i laget i semifinal.
- Eftersom distansen är så pass kort kan vad som helst hända, säger 23-åringen.

Filip Wilhelmsson, BK KaskadElitserietvåorna Team Clan åker till Medelpad och SM-veckan med landslagsspelaren Pontus Andersson, Anton Persson, Peter Nordensson och Håkan Fasth. Nässjö-laget kvalade in som tvåa men Filip Wilhelmsson vet vad hans Kaskad behöver göra för att ta sig vidare till BK Jösse som väntar i finalen. 
- Det kommer kanske inte hända så mycket i banan. Det gäller att ha rätt klot och bara bowla, att inte ha allt för spända armar. Åka dit och känna att vi gör det bästa vi kan och inget annat så kommer vi ha bra chans i alla fall, säger Filip Wilhelmsson.

Norrköpingslaget kommer till start med Sveriges högst rankade bowlare, enligt Bowlingens IT-system (BITS): den 18-årige junioren William Svensson, fjärderankade Filip Wilhelmsson, Marcus Bernhard och den rutinerade Michael Liljekvist. Laget har dock den lägsta snittrankingen av de lag som är med.
- De lag vi möter är väldigt, väldigt, duktiga, men jag ska inte säga att vi är sämst. Det är tre bra lag och vem som kan vinna handlar om dagsformen, säger Filip Wilhelmsson men varnar ändå för topprankade BK Jösse från Arvika som väntar i finalen:
- De är ju livsfarliga, så är det ju. De har så fruktansvärt bra snack inom laget, både inom 3-manna och Elitserien, och det är ju det som oftast är nyckeln. Har man ett bra snack om vad som händer i banan och förmedla vad man ser, då har nästa gubbe mer kött på benen och kan ana vad som kommer hända nästa ruta, säger 23-åringen.

Att bowlingen får visa upp sig på SVT varje SM-vecka hoppas den unge toppbowlaren kommer lyfta sporten bowling och ge den globala idrotten mer utrymme i media.
- Bowling är ändå relativt stort, men inte i media. Så det här betyder nog jättemycket för bowlingen, och framöver, att vi får visa att sporten inte är en källar-hobby. Att det inte är att man bara drar ner med polarna och tar en öl, att det finns någonting mer, säger Filip Wilhelmsson.

Eskilstuna-sonen hade ett jobbigt år 2018 när både hans pappa, morbror och morfar gick bort underFilip Wilhelmsson pekar mot himlen efter en 300-ing en kort tid. Men att formen i den, förhållandevis, obetydliga sporten bowling, nu är bra tycker Kaskad-bowlaren är skönt.
- Fruktansvärt skönt. Förstår inte att allting har lossnat så mycket på senare tid, säger han och menar att den tuffa perioden trots allt kan ha bidragit.
- Jag tror att det handlar om att, förut var man nervös som fasen i avgörande lägen i ligan och på tävlingar. Men nu har man varit med om värre saker. Därför blir man inte lika rädd vid avgörande lägen, det blir inte samma nervositet. Man tänker: ”Det här är ju inte jobbigt, det är bara att gå upp och slå slaget”, berättar Filip Wilhelmsson.

Den fina formen, som gett topplaceringar i de båda stortävlingarna AIK Tournament och finska Ballmaster, gjorde dessutom att den nya förbundskaptenen åter tog ut 23-åringen i Team Sweden.
- Det känns helt fantastiskt. Det är ett mål som jag verkligen har strävat efter, att få vara med bland de stora grabbarna. Det har varit ett stort mål att komma dit, nu ska jag smälta det lite, vara nöjd ett tag och sedan ska jag sikta mot att få vara med på EM i juni eller VM nästa år. Det kommer bli svintufft, men jag ska göra allt jag kan för att komma dit, säger han.

Förbundskaptenen Patrick Backe sa när han tog ut den högerhänta Kaskad-bowlaren att han var imponerad över den utveckling han sett hos 23-åringen. Hur han har breddat sin ”verktygslåda”.
- Jag har förändrat ganska mycket i min spelstil, inte så mycket i tekniken, men jag har blivit lite mer aggressiv och kan göra lite mer. Jag kan spela rakare eller gå mycket vänster. Förut kunde jag inte spela så långt vänster i banan, men nu kan jag till och med stå på fel bana och ”lofta” över båda rännorna och det ser fortfarande OK ut. Jag har lagt ner otroligt mycket tid på det, och det har gett bra betyg, både i AIK och Ballmaster, jag är nog något på spåren, säger Team Sweden-spelaren Filip Wilhelmsson.

Här är resultatsidan för 3-manna SM: http://3m2018-19.bowlingsm.se/dynamic/start.asp 

och här går det att se förra årets finalspel, för herrar, under SM-veckan i Skellefteå: https://www.svtplay.se/video/17406470/sm-veckan/sm-veckan-bowling-final-h?info=visa

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info