Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tim Fuller

”Vi är på gränsen av vad den mänskliga kroppen klarar av”

05 FEB 2019 13:00
Amerikanen EJ Tackett är känd som en av de med mest kraft i sitt bowlingslag. Här berättar han om hur viktigt det är med kraft och hur han skapar sina rotationer. - Benen är den största outnyttjade resursen i bowlingen, säger han.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2019 13:00

När herrarnas världsmästerskap avgjordes i Hongkong under slutet på förra året var det en amerikan som var bäst. EJ Tackett vann guld i både 3-manna och individuellt i All-event, och han gjorde det, som vanligt, för honom, med massor av kraft. På plats i Hongkong intervjuade Swebowl den tunna 26-åringen om hur han lyckas generera så mycket kraft på sina 16 pund tunga bowlingklot och hur viktig kraften är. 
- I den moderna bowlingen har det blivit viktigare och viktigare. I de flesta sporter har vi det gått åt det hållet de senaste tio, femton, tjugo åren. I bowling började vi äntligen se det för ungefär tio år sedan när Jason Belmonte kom och började vinna en massa, säger EJ Tackett om kraft inom bowling.

Förr i tiden pratades det om att vissa spelare var kraft-spelare, och vissa var precisions-spelare, men numera tycker, årets spelare på PBA-touren 2016, inte att det går att prata om olika kategorier och jämför bowlingens utveckling med golfens.
- Vi har sett det inom golfen också, sedan ”Tiger”. Där var det samma sak, det fanns ”finess-spelare”, som slog rakt, och det fanns de som slog långt men inte hade någon aning var bollen tog vägen. Men nu har du spelare som slår längst på touren, men också träffar flest fairways. Vi har sett det i golf, och i bowling, att du måste kunna göra båda, inte bara det ena, för att vara framgångsrik på den allra högsta nivån hela tiden, säger EJ Tackett.

EJ TackettDen kraftfulle amerikanen, som också är väldigt duktig i golf, har inspirerats av den tidigare världsettan i den sporten: Tiger Woods, och använder liknande tekniker i sitt bowlingspel när han ska generera den kraft som gett honom 12 titlar på den amerikanske proffstouren.
- Min teknik är väldigt komplicerad. Det är väldigt enkelt för mig, men väldigt komplicerad att förklara. Det är mycket rörliga delar, jag böjer armbågen, min handled, och sedan släpper jag loss det, som en gummibandseffekt. Men det jag gör lite annorlunda jämfört med många andra är, ungefär som vad ”Tiger” har gjort i många år, är att jag laddar kraft i vänsterbenet och nästan exploderar framme vid övertrampslinjen, använder golvet som en hävstångskraft, berättar han.

EJ Tackett trycker ner högerfoten i marken under ansatsens näst sista steg och skjuter verkligen ifrån innan han sedan trycker ner vänsterbenet vid övertrampslinjen och utnyttjar de stora musklerna i benet. När han sedan sätter alla sina rotationer på klotet vid släppet rör sig nästan kroppen uppåt.
- Ungefär som ”Tiger” som laddade all kraft i sitt vänsterben, kom ner lågt och sedan exploderade upp från marken, säger den nästan tanige 26-åringen:
- Jag använder mina ben mycket, eftersom jag inte är så stor. När jag var yngre blev det så naturligt, eftersom jag ville skruva klotet och lärde mig det på egen hand, berättar han.

Underkroppen, och i synnerhet benen, tycker amerikanen är den största, outnyttjade, resursen inom bowling och han säger ofta till amatörer han tränar att de borde använda benen mer.
- Få benen involverade i swingen. Det genererar inte automatiskt kraft, men det är en lättare väg till kraft, så skulle jag uttrycka det, säger EJ Tackett som ser likheter med många andra sporter:
- Samma sak i baseboll och amerikansk fotboll. Kraften kommer från marken och uppåt. Om du kastar en fotboll står du inte plattfotat och kastar, du använder benen. I basket använder du benen, i baseboll använder du benen för att slå och för att kasta. Bowling är inte annorlunda, du måste använda hela kroppen för att skapa kraft och pricksäkerhet, säger han.

Även om vinterns dubble världsmästare har mycket kraft i sitt bowlingslag säger han att han inte går på gymmet lika ofta som han borde. Istället tror han att den annan typ av träning är viktigare, någonting han också ser i sin andra sport: golf.
- Där har vi sett en del killar som blir enorma, men samtidigt gör de yoga och sådana saker också. Jag tror att det som man bör fokusera på mest, istället för styrketräning, är att träna uthållighet och stretcha mycket. Det är två nycklar till att spela din bästa bowling, säger han.

Med någonstans runt 600 varv per minut är EJ Tackett en av de på den amerikanska proffstouren Jason Belmontesom har flest rotationer på sitt klot. 26-åringen tror inte heller att vi kommer att få se så mycket högre varvtal framöver heller.
- Jag vet inte var gränsen går, men det finns bara så mycket som kroppen klarar av. Jag tror att vi är på gränsen av vad den mänskliga kroppen klarar av. Jag tror att Jason Belmonte har varit uppe på 700 varv per minut eller någonting sådant där löjligt och jag är säker på att Osku Palermaa också har varit i närheten. Vi har också sett enhandsspelare som Robert Smith, som antagligen var uppe på 600 varv allt som oftast. Jag vet inte hur mycket mer den mänskliga kroppen kan göra med ett sådant tungt objekt. Så jag tror inte att det kommer att förändras så mycket, säger han men tillägger:
- Det finns många, framförallt unga, med många rotationer och varje generation kommer alltid vilja slå den förra generationen. Men, som jag sa, jag vet inte hur mycket kroppen klarar av innan den, bokstavligt talat, faller isär, säger EJ Tackett.

Se EJ Tacketts teknik i slow motion nedan: 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info