Hoppa till sidans innehåll

Världsmästarpar leder herrlandslaget

26 DEC 2019 13:00
1999 vann Patrick Backe och Martin Blixt VM-guld i dubbel. När Martin Blixt nu är klar som ny assisterande förbundskapten leder det gamla världsmästarparet herrlandslaget tillsammans. - Jag ser verkligen fram emot det, säger Martin Blixt.
  • Skapad: 26 DEC 2019 13:00

Efter sommarens succéartade EM där Sveriges herrlandslag tog 2 guld och 2 brons tackade den assisterande förbundskaptenen Mikael Ahlqvist för sig, av tidsmässiga skäl. Nu presenterar förbundskapten Patrick Backe sin nya coach: Martin Blixt. Därmed blir det världsmästarparet från 1999 Backe & Blixt som leder det svenska herrlandslaget i Bowling.
- Det viktigaste för mig är att det är någon med lång erfarenhet, helst av spel i landslaget. Någon som kompletterar mig, säger Patrick Backe.

49-åriga Martin Blixt tog sina första medaljer, guld i 3-manna och lag, på Junior-NM 1989 i Oslo och blev världsmästare i lag 2003 på VM i Kuala Lumpur, Malaysia, tillsammans med Martin Larsen, Anders ”Linus” Öhman, Tomas Leandersson, Robert Andersson och den nuvarande förbundskaptenen Patrick Backe.
- Jag har varit med och spelat de här mästerskapen själv. Jag har varit där. Jag vet vad jag ställde för och önskemål på de ledare jag hade runt omkring mig. Den erfarenheten kan man inte plugga sig till utan att ha skaffat sig på plats, säger Martin Blixt.

Den tre-faldige världsmästaren, som spelade slutspel så sent som 2018 med Helsingborgs-klubben IS Göta, tror, precis som förbundskaptenen, att han kommer kunna komplettera Patrick Backe.
- Jag känner att jag kan bidra med någonting, jag känner Patrick väldigt väl, vi tänker väldigt lika men är två helt olika personer. Jag vet vad han behöver och jag kompletterar honom väldigt bra. Han står för spontaniteten och driv, medan jag står för analyserandet, säger Martin Blixt och fortsätter:
- Min roll kommer väl vara så att ingen märker mig, om allting flyter på, så syns jag väldigt lite. Jag kommer hålla i väldigt mycket av det administrativa. Jag kommer hålla koll på hur man flyttar, vem man spelar efter, jag kommer ha en sådan roll, säger han.

När Martin Blixt fick frågan att bli assisterande förbundskapten tyckte han att det lät väldigt spännande. Trots att han inte längre har tid att träna får han vara med och tävla.
- Tävlingsmomentet i bowling är bowlingens riktiga höjdpunkt. Att få vara med och bygga upp ett lag med alla förberedelser, och sedan vara med på plats när det verkligen bränner till. Det är det häftiga och jag ser verkligen fram emot det, säger Martin Blixt.

Meritlista Martin Blixt:
1989 – Guld,  3-manna – Junior-NM, Oslo
1989 – Guld, lag – Junior-NM, Oslo
1999 – Guld, dubbel – NM, Köpenhamn
1999 – Silver, lag – NM, Köpenhamn
1999 – Silver, Masters – NM, Köpenhamn
1999 – Guld, lag – VM, Abu Dhabi
1999 – Guld, dubbel – VM, Abu Dhabi
2000 – Silver, lag – Europeiska lagcupen, Israel
2000 – Silver, lag – Världscupen lag, Costa Rica
2001 – Brons, dubbel – EM,  Ålborg
2001 – Borns, lag – EM, Ålborg
2001 – Guld, dubbel – NM, Sarpsborg
2001 – Guld, lag – NM, Sarpsborg
2003 – Silver, lag – Världscupen lag, Odense
2003 – Guld, lag – VM, Kuala Lumpur

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info