Hoppa till sidans innehåll

Vad som krävs för att komma med i landslaget

06 FEB 2019 13:00
Robert Andersson är ny förbundskapten för tre landslag: Juniorlandslaget, U21-landslaget och damlandslaget. Här berättar han vad som krävs för att komma med i alla tre. - Spelarna ska veta vad de ska göra om de har landslaget som mål, säger han.
  • Skapad: 06 FEB 2019 13:00

Förra året kom Robert Andersson hem till Sverige igen efter att ha varit förbundskapten i Saudiarabien. Under början av 2019 blev det klart att 37-åringen tar över efter Johan Ekström som förbundskapten för juniorlandslagen samt dam-landslaget. Här vill den tidigare världsmästaren berätta vad som krävs för att bli uttagen till de olika landslagen från och med nu.
- Det är viktigt att det finns tydlig information kring vad jag som förbundskapten tittar på, och värdesätter, när jag ska ta ut truppen och landslag. Så att det inte blir några missförstånd. Vad jag tycker man ska sikta på om man har för avsikt att spela i landslaget, säger Robert Andersson.

Robert AnderssonJuniorlandslaget är för de som får spela Junior-EM, alltså de som är upp till 18 år gamla (plus några månader). Årets mästerskap går i österrikiska Wien. Nu finns det också ett världsmästerskap för juniorer under 18 år. Det allra första avgörs den 16e – 24e mars i Paris, då kommer Sverige inte att vara med.
- Här visar man sitt intresse genom att vara med Team Sweden Youth Academy och medverka på SM, UPP-slaget samt de olika läger och tävlingar som förbundet organiserar. Det är ett plus att spela seriematcher i högre serier, men det är inget måste då vissa spelare är unga och av praktiska skäl har det bättre i sin ”moderklubb”. Det är också resultaten som kommer avgöra mycket vilka spelare som blir uttagna, säger Robert Andersson som påpekar att det mesta är obligatoriskt.

För de lite äldre spelarna finns U-21 landslaget där det stora målet är, det vi tidigare har kallat Junior-VM, som egentligen är ett U21-mästerskap. Vid senaste mästerskapet i Detroit blev Alfred Berggren och Robert Lindberg juniorvärldsmästare i 2-manna.
- När jag tittar på U-21 blir det viktigare att spela i Elitserien, och, eller, mycket tävlingar utan hcp. Det är också viktigt att ha börjat tävla internationellt för att satsa på U21-landslaget. Jag lägger stor vikt vid att jag ska kunna jämföra resultaten med andra bra spelare. Självklart gäller det också att sköta sin träning i Team Sweden Youth Academy.

Det svenska damlandslaget är ledande i Europa och har på de två senaste europamästerskapen tagit makalösa 20 medaljer! Nästa steg är att nå toppen på världsnivå där nästa mål är världsmästerskapen i augusti. Det spelas, precis som senaste gemensamma VM, på South Point Hotel and Casino i Las Vegas, USA.
- När jag tittar på vilka spelare som ska ingå i Team Sweden dam är det viktigt att man gör en fullhjärtad satsning på bowling och att man har livet ordnat på ett sätt som gör det möjligt att göra de saker som kommer att krävas. Jag väger in vilken ålder, och vilka meriter, spelaren har när jag väljer in spelare i truppen. Om man är ung, men inte har meriter finns det chans att komma med, så länge satsningen finns där. Samma sak om man är lite äldre, men redan visat att man samlat på sig meriter genom åren, säger Robert Andersson som gärna vill komma i kontakt med satsande spelare:
- Om det är så att man inte är med i Team Sweden dam men har det som mål är man välkommen att skicka ett mail till mig och anmäla sitt intresse. Jag kommer att då att följa resultaten och ta kontakt för att diskutera framtiden, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info