Hoppa till sidans innehåll

Tre utnämnda till Årets Bowlare

28 DEC 2019 13:22
Svenska Bowlingförbundet utnämner idag Josefin Hermansson, Jenny Wegner och William Svensson till Årets Bowlare 2019. - Jag blir lite chockad, säger William Svensson.
  • Uppdaterad: 28 DEC 2019 13:22

1996 valde Svenska Bowlingförbundets jury att tilldela sitt pris Årets Bowlare till hela herrlandslaget i bowling som då vunnits Europacupen för lag och tagit silver i Världscupen för lag. Även i år är det flera som vinner Årets bowlare.

Årets Bowlare 2019 Dam

Juryns motivering: Världsmästarduon från sommaren VM i Las Vegas har genom sin seger och sättet de tog det på, lyft bowlingen till en ny nivå i omvärldens ögon. Därför kan vi inte ge Årets Bowlare till några andra än Josefin Hermansson och Jenny Wegner.

Josefin Hermansson – 29 år - Team X-Calibur, Partille
Jenny Wegner - 25 år - BK Femtionian, Hässleholm

VM-guld, dubbel – USA, Las Vegas
VM-silver, lag – USA, Las Vegas

- Åh, herregud. Fy fasen vad roligt. Det tar aldrig slut. Allting är bara så överrumplande. Det finns inga ord längre, det är bara tacksamhet, säger Josefin Hermansson, från Borlänge, som vann VM-guld i sin mästerskapsdebut, och fortsätter:
- Det har varit ett, minst sagt, omtumlande år. Jag har fått utmana mig själv på många nya grejer, inte bara mästerskap utan också förberedelser inför ett mästerskap, som ju är en stor del av ett mästerskap. Det har varit mycket nytt, säger hon.

Jenny Wegner, från Perstorp, är nu en av bara elva bowlare som, genom tiderna, vunnit utmärkelsen Årets Bowlare tre gånger.
- Det känns såklart skitkul. Det håller på hela vägen, från VM fram till nu. Vad kan jag säga. Det är jättesvårt att beskriva. Det har varit ett så sjukt år och det känns som det bara kommer nya överraskningar hela tiden, säger Jenny Wegner.

I en sällan skådad konkurrens får Josefin Hermansson och Jenny Wegner priset när både Sandra Anderssons historiska PWBA-titel och Joline Persson Planefors helt makalösa år, egentligen förtjänar pris även de. Men juryn ansåg att det inte gick att bortse från den unika uppmärksamhet VM-guldet har fått, och pristagaren bland herrarna håller med.
- Som det blev med Jerring-priset också, det har skapat rubriker. Att bowling får synas i media. De har gjort någonting stort och då ska det synas. För bowlingen, som är en liten sport, är alla rubriker och all tid vi kan få i media väldigt bra, säger William Svensson och fortsätter:
- Damerna har ju haft ett mäktigt år. Anna Andersson vann ju Europatour-rankingen också, säger han.

Rösta på Årets Bowlare, på damsidan, i omröstningen till Jerringpriset genom att, en gång om dagen, ringa: 099- 209 02 (samtalet kostar 3:60 plus ev. samtalskostnader. Rösta också på radiosportens hemsida, och via SVT:s duoapp.

 

Årets bowlare 2019 Herr

Juryns motivering: Att junioren, i sin mästerskapsdebut på seniornivå, vinner EM-guld i lag är stort. Att 18 år gammal dessutom ta guld i Masters genom att, i semifinalen, slå ut den dubble regerande mästaren och tidigare världsettan Martin Larsen är ännu större. Därför ger vi Årets Bowlare till William Svensson. 

William Svensson – 19 år – BK Kaskad Norrköping 

EM-guld lag – Tyskland, München
EM-guld Masters – Tyskland, München
4a AIK Tournament - Stockholm
7a Europatouren

Den nu 19-årige Västervik-sonen blir yngst någonsin att ta emot priset som årets bowlare.
- Jag blir lite chockad. Det är jäkligt coolt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det har gått bra i år, men det här var ingenting jag hade i tankarna eller så, säger tvåhandsspelaren.
- Det har ju varit, överlag, ett väldigt bra år. Sen hade jag ”dippen” på Junior-EM där det kom en lite sämre vecka och lite motgångar. Men det tillhör ju. Då pressar man sig själv och tränar ännu mer för att bli ännu bättre. Överlag kan jag inte säga att jag hade velat ändra på någonting, eller spela om någon tävling, säger Årets bowlare 2019: William Svensson.

- Han har haft ett fantastiskt år, det finns inget stopp på den grabben. Om han fortsätter hålla huvudet kallt och gör det han ska göra, och kan, kommer han gå långt och bana väg för den kommande generationen, säger Josefin Hermansson.

Årets Bowlare de senaste tio åren:

2018 – Nina Flack, Team X-Calibur, Partille / Mattias Wetterberg, Team Pergamon, Partille
2017 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2016 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2015 – Jesper Svensson, Team Pergamon, Partille
2014 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2013 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2012 – Rebecka Larsen Jr. Team X-Calibur, Partille
2011 – Martin Paulsson, Kulladals BS, Malmö
2010 – Dennis Eklund, Stureby BK, Stockholm
2009 – Helén Johnsson, Spader Dam, Helsingborg

Svenska Bowlingförbundets jury består av Ordförande Peter Tidbeck, Generalsekreterare Lena Sulkanen, Sportchef Mikael Granström och Informationschef Markus Hegnelius.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info