Hoppa till sidans innehåll

Sveriges nya steg-5 tränare – David Runefelt

2018-01-11 13:00
I december 2017 avslutade David Runefelt sin 2-åriga Elittränarutbildning på Bosön i Stockholm och blev Sveriges andra steg 5-tränare. - Jag hoppas få dela med mig av mina kunskaper, säger David Runefelt.
  • Uppdaterad: 2018-01-11 13:00

Efter att ha inlett sin bowlingträningskarriär så sent som 2013 har nyligen 32-årige David Runefelt avslutat den högsta tränarnivån vi har i Sverige. I december avslutade han sina 2-års halvtidsstudier vid Bosön på deras Elittränarutbildning.
- Det har varit en väldigt högkvalitativ utbildning med de bästa föreläsarna från Gymnastik och Idrotts-högskolan (GIH) i samarbete med Linné-universitetet, säger David Runefelt som nu är den andre, efter Robert Andersson som precis avslutat sin anställning som förbundskapten för det Saudiarabiska landslaget.

Utbildningen går på halvfart för att man ska kunna jobba samtidigt och handlar om tre av de fyra ben som Elitidrotten står på: teknik, kost, fysisk träning och mental träning.
- Utbildningen har ingenting med bowlingteknik att göra, berättar David Runefelt.

Istället riktar steg-5 utbildningen in sig på vad den senaste forskningen säger om hur man som elitidrottare ska äta, hur man ska träna och hur man ska tänka.
- Vi inom bowlingen ligger långt efter på fys- och kost-biten. Bland klubbarna i Sverige är det få som pratar om annat än bowlingteknik. Det är för få som är införstådda med att man behöver vara i fysisk form för att prestera, säger David Runefelt att den senaste forskningen inom golf går att översätta till bowling.
- Om du ökar din max-styrka är det lättare att upprepa slag. Om du går från att använda 20% av din max-styrka till 18% ökar precisionen markant, berättar han. 

Täby BwK-spelaren berättar att just kontakten med tränare från andra idrotter och utbytet av idéer och tankar som är det bästa med utbildningen.
- Man lär sig otroligt mycket från sina kurskamrater. Det finns mycket likheter mellan de olika idrotterna men också mycket som gör oss unika. Det är människorna som gör utbildningen, säger han.

David Runefelts förhoppning nu efter avslutad utbildning är att han ska få möjlighet att få dela med sig av de kunskaper han har skaffat sig under sina två år.
- Jag hoppas få vara en del av tränarträffar, både i distrikten och nationellt och få ut den här kunskapen i bowlingsverige, säger han.

32-åringen säger att han väldigt gärna åker runt och pratar om vad vi inom bowlingsverige kan lära oss av Elittränarutbildningen och andra idrotter.
- Vad forskningen kan göra för att lyfta framtiden, säger David Runefelt, steg-5 utbildad tränare. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info