Hoppa till sidans innehåll

Svenska mästare och världsmästare till +50 VM

10 JUN 2019 13:00
Idag tog förbundskapten Christel Carlsson ut sitt lag till senior-VM i Las Vegas som spelas i september. I truppen finns både svenska mästare och tidigare världsmästare. - Det här är spelare som kan prestera tillsammans, säger hon.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2019 13:00

I september 2019 spelas världsmästerskapen för bowlare över 50 år, även kallat senior-VM. Idag presenterar förbundskaptenen Christel Carlsson sin trupp till mästerskapet. Hon har valt ut fyra herrar och fyra damer som får representera Sverige men det har varit svårt.
- Det har varit fruktansvärt. Det är så jämnt mellan så många. Jag har full förståelse för att några blir jättebesvikna, de har verkligen snubblat på målsnöret. Jag är tvungen att ta ett beslut, då fick det bli såhär, säger hon.

Truppen:
Christina Dahlgren, Örgryte IS
Ulrika Heuvelman, BK Skrufscha
Susanne Olsson, Hammarby IF BF
Eva Vännman, Umeå IK BF

Raymond Jansson, BK Jösse
Tomas Leandersson, Team Pergamon
Tommy Petersén, BK Ripan
Anders Wåhlstedt, BK Nobel

Av de uttagna damerna är det bara Hammarbys Susanne Olsson som har varit med på +50 VM tidigare. Den nyblivna svenska mästarinnan i Damer A 51 - 64 var med och tog brons i lag på förra mästerskapet i München 2017. 56-åringen tog fyra silvermedaljer under de två första VM:en som spelades innan hon 2015 äntligen tog ett VM-guld i Masters.
- De flesta har spelat landslaget tidigare. De är också tjejer jag tror fungerar väldigt bra ihop, och de känner varandra väldigt väl. Det är mycket energi i det laget. Över lag är det mycket positiv energi bland både herrarna och damerna, säger Christel Carlsson.

Förbundskapten Christel CarlssonBland herrarna är det både mycket positiv energi och mycket meriter. Sveriges främsta VM-spelare genom tiderna Tomas Landersson, med 9 VM-medaljer, och Raymond Jansson, med 6 VM-medaljer. De båda tog VM-guld i dubbel tillsammans 1995 i USA. Dessutom finns den nykorade svenska mästaren i herrar A 51-64 Anders Wåhlstedt och den flitigt tävlande norrlänningen Tommy Petersén med i truppen.
- Det är fyra väldigt duktiga spelare och i den här truppen finns enormt mycket rutin och kunskap. Jag tror att de kan hjälpas åt väldigt bra, säger Christel Carlsson.

Förbundskaptenen säger att hon hade kunnat ta ut ett slagkraftigt lag till bland herrarna men att hon bestämde sig för den här truppen eftersom hon tror de här kan prestera bäst tillsammans, både herrar och damer.
- Första prio har varit deras prestationer över det senaste året, men i och med att det var så många som låg väldigt lika har jag fått titta på seriespelet, vilka profiler har de spelat på, hur har de lyckats i förhållande till de andra. Jag har tittat på andra tävlingar än bara de vi hade fokus på, säger Christel Carlsson och fortsätter:
- Men det sista och avgörande blev vilka konstellationer som kan fungera bäst tillsammans och kan stötta varandra under ett mästerskap. Under ett mästerskap så är det viktigaste att vi gör det här tillsammans, för det är då vi kan göra det här riktigt bra, säger hon.

Förberedelserna för de uttagna kommer, bland annat, att vara ett kombinerat träningsläger och lag-sammankomst där truppen kommer att bo hemma hos förbundskaptenen på Tjörn i västkustens skärgård.
- Det ska bli lite tight och alla ska få vistas under samma tak, laga lite mat ihop och göra lite enklare aktiviteter under avslappnade former. Jag tycker det är bra, har man möjlighet och plats så blir det avslappnat och man kommer närmare varandra då, säger förbundskaptenen.

Efter tre spelade Senior-VM ligger det svenska landslaget tvåa i medaljligan med 12 medaljer. Visserligen långt efter USA som har 27 men också en bit före Kanada på tredjeplats med 5. Christel Carlsson tycker att vi ska ha förhoppningar om fler medaljer i september.
- Jag tycker att vi ska ha stora förhoppningar, det är medaljförhoppningar. Jag ser fram emot detta och tycker att det ska bli jättekul att åka med de här spelarna, jag tror absolut att de kan göra bra prestationer ihop, säger Christel Carlsson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

EMC 2019
Herr EM München
12-22 juni
Scoring Online
Livestream

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info