Hoppa till sidans innehåll

Sundbyberg bygger verktyg för Elitserien

2018-09-13 13:00
Efter fem år i allsvenskan har de femfaldiga mästarna Sundbybergs IK återvänt till Världens bästa liga. Nu har de samlat verktyg för att hålla sig kvar och ha roligt. - Vi ska ha roligt, även om det kommer vara tufft, säger Annika Kilander.
  • Uppdaterad: 2018-09-13 13:00

Senast ett damlag, som inte heter Spader Dam eller Team X-Calibur, vann SM för åttamannalag var 2007, då hette vinnarna Sundbybergs IK. Fem år senare åkte stockholmarna ur Världens bästa liga och har sedan dess kämpat för att åter få spela i damernas Elitserie. Nu är de, äntligen, tillbaka.
- Det här är någonting vi har velat länge. Det är någonting som vi behöver för att känna att det är roligt. Jag tycker att det är jättebra för Stockholm att ha två Elitserielag men även för hallen och klubben, som försöker jobba framåt, säger Annika Kilander i Sundbybergs IK.

Europacupvinnaren från 2006 och hennes lag har kämpat för att återigen få möta de bästa lagen i landet. Spelet i den lägre divisionen har inte varit samma utmaning.
- Vi ska få spela världens bästa liga och ha kul. Vi ska ha roligt, även om det kommer vara tufft. När vi har varit så högt upp som vi har varit i Allsvenskan har vi inte haft så mycket motstånd mer än i några matcher. Vi vill spela mot de bästa, vi vill ha den utmaningen, säger Annika Kilander i Sundbybergs IK.

För att kunna ta sig an utmaningen på bästa sätt har ”Sumpan” i sommar jobbat med att definiera sig som lag med styrkor och svagheter. Allt för att ta reda på vilka verktyg de behöver för att uppnå målet att hålla sig kvar i högsta serien.
- Generellt sätt är det banor och klot. Det är tuffare profiler i Elitserien, vi har spelat på fler och fler sportprofiler i Allsvenskan under åren. Men de flesta lagen har spelat på en hus-profil och då har du kanske inte behövt lära dig läsa banor eller vad du har för material i väskan, säger Annika Kilander.

För att lära sig att läsa banor ska de jobba tillsammans, som ett lag, med att se de förändringar i banan som de fem valbara Elitserieprofilerna utmanar landets bästa bowlare med.
- Vi ska träna mycket på de nya profilerna med tränare, det gör att man analyserar på ett helt annat sätt. Vi ska kunna, mycket snabbare, se tendenser i banan och mycket snabbare läsa av vad som händer i banan, säger hon.

När det kommer till klotbiten är ett av klubbens få nyförvärv oerhört viktig. Från AIK kommer Malin Gref som jobbar som klotborrare och kommer kunna bidra med mycket kunskap kring material.
- Sedan är hon också en spelare som inte har något tak uppåt. Hon skulle kunna gå hur långt som helst, om hon bara ville. Det är bra att komma till Elitserien med den bakgrunden, säger Annika Kilander.

Ett av verktygen som Sundbyberg har byggt upp för att kunna konkurrera i seriesystemets finrum är ett team runt laget. Malin Gref kan hjälpa till med materialet. Tidigare landslagsspelaren Magnus Johnson jr fungerar som tränare och skadade A-lagsspelaren Mattias Andersson, som var med redan i kvalet, kommer att coacha laget på banorna.
- Vi har byggt upp teamet, både för att serva tjejerna och öka för att öka kunskapen kring laget. Nu ska vi bara ta till oss det och applicera det när vi möter tuffare motstånd, säger Annika Kilander.

När de femfaldiga svenska mästarinnorna definierade vad de behövde bli bättre på tittade de samtidigt på vad de var bra på, vad som hade gjort att de nu får spela i Världens bästa liga under kommande säsong.
- Vi är bra på att jobba som ett lag, vi orkade också fortsätta ha hög fokus och koncentration under hela säsong, även när vi mötte lag där vi inte behövde det. Vi har också ett ganska ungt lag, det är bara jag som har spelat i över tio år, säger Annika Kilander och fortsätter:
- Det finns en hunger där, det är inte så många som har spelat i Elitserien förut. Jag ser det som någonting positivt, att man verkligen, verkligen vill det här, säger hon.

”Sumpan” har velat spela i Elitserien sedan de åkte ur serien 2012. Nu är de tillbaka och skaffar sig verktygen för att åter utmana och konkurrera mot landets bästa damlag. Bland annat fys-tränar laget tillsammans för att ha så roligt som möjligt i Världens bästa liga.
- Det ska bli kul helt enkelt, säger Annika Kilander.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-10/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info