Hoppa till sidans innehåll

”Spelare för spelare är de så här bra”

03 SEP 2019 09:13
Det svenska damlandslaget i bowling har genomfört ett historiskt bra mästerskap och kom igår hem med fyra medaljer. -Vi har överträffat vad alla trodde, tror jag, säger debutanten Anna Andersson
  • Uppdaterad: 03 SEP 2019 09:13

Igår kom det svenska damlandslaget i bowling hem till Sverige med 4 medaljer från VM i Las Vegas. Efter 10 år utan svenska medaljer kom flera på en gång, under ett par veckor som ingen i den svenska truppen någonsin kommer att glömma.
- Vi har haft jättebra förberedelser och ett team där alla har strävat efter samma mål, vilket har varit VM-medaljer. Jag hade blivit besviken om vi hade kommit hem utan några medaljer alls, men att det blev fyra, det var fantastiskt, säger Joline Persson Planefors, VM-silvermedaljör i All-event.

2009 tog Sverige sin senaste medalj i ett världsmästerskap och det var 32 år sedan Sverige kom hem med så här många medaljer. Då, 1987, blev Anette Hagre världsmästare i Masters och Sverige tog 5 medaljer. Det landslag som under flera år dominerat i Europa fick äntligen till det även på världsscenen.
- Jag vet att tjejerna har en enormt hög nivå, spelare för spelare så är de så här bra, säger en trött förbundskapten Robert Andersson efter mästerskapet.

Bakom den höga nivån ligger enorma mängder dedikation till sin sport och träning. Det är därför framgångarna kommer nu.
-  För att de här tjejerna, och jag själv, sliter dag ut och dag in för att få planeringen att stämma. För att få bowlingen som prio ett. Uppoffringar, och att vi jobbar som ett lag, tillsammans. Det förvånar mig faktiskt inte, det är ett fantastiskt lag vi har här, säger Sandra Andersson, VM-bronsmedaljör i singel.
- Jag satsade på det här för flera år sedan, att komma med i, först, Team Sweden och sedan landslaget. Det är bara en jäkla massa timmar i bowlinghallen som gör att det blev så här, säger Josefin Hermansson, debutant och världsmästare i dubbel tillsammans med Jenny Wegner.

Resultaten kommer av en långsiktig satsning och framgångarna beror inte bara på VM. Redan i juni vann Sandra Andersson, som första svensk, en titel på den amerikanska proffstouren för damer och den var viktig även på VM i Las Vegas.
- För min egen del, jätteviktig. Det är klart att man blir några centimeter längre, känner sig lite tryggare och lite starkare. Att man en gång har lyckats. Det är klart att det har hjälpt till, det var ingen dum uppladdning, säger hon.

Med den segern i ryggen gick 27-åringen ut på VM och tog sig till semifinal i mästerskapets första distans, singel. Tack vare den visade hon resten av truppen, landet, och världen, att Sverige åter igen var att räkna med.
- Den har betytt mycket under hela veckan, jag hade inte kunnat önska en bättre start. Det var väl mycket att man hade det i sig. Att jag kan prestera, gå in och gör det bra, säger Sandra Andersson.

Efter att stornationen Sverige åter ställt sig på prispallen fortsatte det. Jenny Wegner och Josefin Hermansson blev världsmästare i dubbel, Joline Persson Planefors är näst bäst i världen genom sitt silver i All-event och det svenska laget var bara en serie ifrån guldet i den finaste distansen, 5-manna.
- Ett helt fantastiskt mästerskap, jag vet inte vad vi hade kunnat göra annorlunda. Helt fantastiskt. Att komma hem med fyra medaljer. Allting klaffade den här gången, säger Cajsa Wegner.

Sverige, som ligger trea, i den historiska medaljligan från Världsmästerskapen är nu en nation att räkna med igen. Frågan är bara hur vi ska behålla den här nivån.
- Om de orkar jobba så här hårt så kommer vi lösa det, frågan är bara om kan ge dem möjligheten att göra det om och om igen, säger Robert Andersson.

Den svenska truppen: 

Anna Andersson, 1 VM-silver
Sandra Andersson, 1 VM-silver & 1 VM-brons
Josefin Hermansson, 1 VM-guld & 1 VM-silver
Joline Persson Planefors, 2 VM-silver
Cajsa Wegner, 1 VM-silver
Jenny Wegner, 1 VM-guld & 1 VM-silver

Ledare:
Robert Andersson och Louise Sonne Schjellerup

 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
 enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info