Hoppa till sidans innehåll

Snart dags för World Cup

2017-11-02 13:00
I Hermosillo, Mexiko ska Jenny Wegner försöka att försvara sin titel i Världscupen medan James Gruffman åker för att ta sin första medalj. - Man åker alltid för att ta medalj, säger han.
  • Uppdaterad: 2017-11-02 13:00

I dag, torsdag, lyfter ett flygplan från Landvetter med den svenska truppen för Världscupen i Hermosillo. Efter tre olika flygningar kommer den assisterande förbundskaptenen Peter Ljung att leda den regerande mästarinnan Jenny Wegner, BK Femtionian och Team Alingsås vänstersnidare James Gruffman.
- Alla gånger man spelar med Sverigetröjan på sig betyder det väldigt mycket, för mig är det störst. För mig är det mer prestige att spela i landslaget än att spela på europatouren eller på PBA-touren, säger James Gruffman och berättar att han känner en extra vilja att göra bra ifrån sig i blågult:
- Det är ju inte bara familjen och sambon som sitter hemma och håller tummarna, då vill man ju prestera, säger han.

Det blir andra gången som 29-åringen spelar världscupen, förra gången slutade han nia, endast 17 pinnar från att vara med i matchspelet.
- Jag minns att jag började tävlingen väldigt bra och hade bra poäng efter 2 dagar, sedan lät jag mig själv tänka lite för långt framåt. Dag 3 och 4 hittade jag inte någon bra reaktion och tryggheten försvann och jag började stressa, säger James Gruffman och berättar att det inte ska hända igen:
- Mycket av fokuset ligger på att det inte ska hända igen, vi ska ta en ruta i taget, säger han.

Den gänglige Mariestad-sonen bowlar mycket på känsla och från dag till dag kan det innebära att han behöver göra olika saker för att må bra och välta mycket käglor.
- Att jag har sovit rätt, käkat bra och sådär. Det brukar fungera med lite avslappning. Där är det bra att ha ”Ljungen” med, man kan alltid slänga lite käft med honom. Han är lugn, trygg och stressar aldrig upp sig. Kommunikationen med honom har fungerat jättebra tidigare, där känns det som jag är i trygga händer, säger James Gruffman om den assisterande förbundskaptenen Peter Ljung som åker med som coach till Mexiko.

Att både James Gruffman och Peter Ljung dessutom spelar bowling med samma hand, vänster, är någonting som kan gynna Team Alingsås stjärna under mästerskapet.
- Det är nog rätt bra, coachmässigt. Vi tänker ganska lika när det gäller hur man attackerar banan, säger James Gruffman.

De senaste åren har resultatnivån på World Cup inte varit lika hög som den var 2012 när James Gruffman senast var med och spelade. Men den här gången tror han på högre siffror än senast i alla fall.
- Vi vet inte vad vi får för profil ännu. Jag förväntar mig nog en skaplig siffernivå, jag tror inte att det blir supertufft utan man behöver nog ha med sig strike-skorna, som man brukar säga. Men jag trivs när det är ett högt striketempo och är det inte det så får man gneta och vara nöjd med spärr, säger James Gruffman.

Världscupen är världens största årligen återkommande idrottsmästerskap om man ser till antalet nationer med spelare från ett 70-tal länder. Det gör att inte alla deltagare är stjärnor.
- World cup har alltid spelare som inte snittar 170 över tävlingen. Men det är också charmigt. Senast jag var med fick jag spela med en kille från Etiopien som spelade med en trestegsansats. Det brukar alltid vara en väldigt glad stämning på banorna, det var många som tyckte att det var roligt att vara där och delta, säger James Gruffman.

Från måndag den femte november till torsdag den 9e spelar alla deltagare sex serier om dagen. Efter de 24 serierna går de 24 bästa damerna och 24 bästa herrarna vidare ytterligare åtta serier innan de åtta bästa går vidare till matchspel. De fyra bästa spelar sedan stegfinal om titeln på lördag den 11e november.
- Det är ett långt tävlingsformat, det gillar jag, säger James Gruffman som drömmer om att kunna stå på prispallen när det är klart.
- Man åker alltid för att ta medalj, det är det som det alltid handlar om. Man får ha hög målsättning, det är ju inte heller helt orealistiskt, säger James Gruffman.

Följ tävlingen på dess hemsida: https://www.qubicaamf.com/qubicaamf-bowling-world-cup/tournament 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info