Hoppa till sidans innehåll

Så väljer Martin Larsen klot till EM

10 JUN 2019 09:00
Den dubble regerande europamästaren Martin Larsen tar med sig runt tio klot till Europamästerskapen i München 10 – 22 juni och hoppas att Sverige tar medaljer. - Vårt mål är att komma hem med en påse medaljer, säger han.
  • Skapad: 10 JUN 2019 09:00

På förra EM, i belgiska Bryssel, blev den tidigare världsettan Martin Larsen historisk genom att försvara sitt guld i, det avslutande cupspelet, Masters. Nästa vecka, när herrarnas EM spela i München, har 39-åringen chans på sitt tredje, raka, EM-guld.
- Nu vet jag inte hur länge jag kommer spela i landslaget, men det känns inte som jag kommer få så många fler chanser att vinna tre gånger i rad, så det är nog en ”once in a life time”-chans, säger han.

Men samtidigt säger den rutinerade Team Pergamon-spelaren att det inte går att sikta in sig på att vinna just den distansen.
- Jag kommer inte att spela annorlunda, eller ha en annan taktik bara för att jag har chansen att vinna mitt tredje guld. Jag får bara göra det jag brukar göra och se hur långt det räcker. Det enda som man kan göra är att ta varje distans för vad det är, lära sig någonting varje dag under mästerskapet. Gör man det och tar sig till Masters, då gäller det att använda den kunskapen man har samlat på sig, säger Martin Larsen.

Mycket av den kunskap som går att samla på sig under ett mästerskap handlar om hur banorna beter sig, förändrar sig och vilka klot som passar bäst. Klotkunskap är någonting som Martin Larsen har som en styrka, och han har varit drivande när landslaget har tittat på vilka klot som kommer att få åka med på söndag när den svenska landslagstruppen tar sig ner till Tyskland.
- Det jag har märkt, när jag har spelat många mästerskap, är att i början vill man gärna låsa in sig. ”Så här lång är profilen, hallen är såhär, då ska jag ha med mig det här”, men det är så mycket man måste ta i beaktning. Det kan bli så mycket olikare är vad man tror, säger Martin Larsen som under åren har samlat på sig 15 EM-medaljer.

Den tidigare världsmästaren menar att det gäller att ha ”täckning” för så många olika scenarier som möjligt med sig. Att vad som än händer skall det finnas ett klot i väskan som kan lösa problemen som uppstår.
- Det finns så många saker som kan hända. Oljemaskingen kanske inte gör det den ska. Det kan vara varmt, det kan vara kallt. Vi vet vilken hall vi ska spela i och ungefärlig oljeprofil, vi vet att den ska vara 40 fot, plus / minus en fot. Men med den längden kan de göra mycket, det kan bli lite olja, mycket olja, kantvänligt, mittenvänligt. Det kan vara allt från uretan till klena reaktiva klot, starka reaktiva, det gäller att ha med sig hela verktygslådan, säger Martin Larsen.

För att fylla verktygslådan och ha täckning för de olika problem som kan uppstå under ett långt mästerskap försöker Martin Larsen, som blivit Årets bowlare fyra gånger, att tänka på mängder med olika parametrar i kloten, bland annat vilka ytor kloten han har med sig har.
- När man pratar bred väska är det inte bara blankt och matt, det är kärnans beskaffenhet, ytan och alla möjliga värden. Jag vill gärna ha med mig några solida klot, några hybrider och några pearl. Matt och blankt är det enda vi kan påverka när vi har åkt, säger Martin Larsen och fortsätter.
- Det viktigaste är ändå det vi inte kan ändra på, kärnorna. Det gäller att ha med sig några starka asymmetriska klot, några symmetriska, de här vi kallar all-round-klot, så man känner sig komfortabel med att man vet vad klotet gör, säger Martin Larsen.

Vidare kan man fortsätta ännu djupare. Hur långt in, eller hur långt ut, på klotet sitter tyngden. Det mäter man genom ett, så kallat, RG-värde, och även där vill Martin Larsen ha med sig en bred täckning till EM.  
- Man kan grotta ner sig hur mycket som helst i värderna. Men några som har lågt RG, som är bra på nyoljat, enligt mitt sätt att se det. Sedan i fem-manna när alla spelar samtidigt, då kanske man vill ha något med högt RG som sparar energi, säger Martin Larsen.

Martin Larsen har, i nuläget, valt ut nio klot som får åka med ner till EM, där han, och alla andra, dock bara får välja ut, och ”checka in”, 6 stycken klot. Nu återstår bara lite träning innan det går igång, men formen för den 8-faldige vinnaren på Europatouren är lite oklar.
- Den är svårdefinierad. Vi hade slutspelet för tre veckor sedan. Några av oss har passat på att ha lite semester, sedan har vi tränat mycket men träning och tävling är olika saker. Det är bättre att vara matchtränad än tränad-tränad, så att säga. Jag skulle inte vara förvånad om det inte känns kanon från början. Men man kommer in i det, det kanske tar något tag, kanske singeldistansen. Förhoppningsvis kanske vi växer in i mästerskapet, säger Martin Larsen.

Martin Larsen, som totalt har 21 medaljer från EM och VM tycker att Sverige ska kunna åka hem från Europamästerskapen med medaljer.
- När det gäller EM och Sverige tycker jag att man ska kunna spänna bågen och säga att vi ska komma hem med medaljer. Vi kommer dit med tre debutanter så det är svårt att säga hur mycket favorittippade vi ska vara, säger han och berättar vilka han ser som de största konkurrenterna.
- Danmark brukar alltid vara vassa, de tycker jag vi ska hålla ett öga på. Regerande världsmästar-gänget Italien, de har tagit ett steg till och har ett gäng väldigt strike-dugliga grabbar, de tror jag kommer bli farliga. Sedan vet man aldrig. Men vi kan inte sticka under stol med att vårt mål är att komma hem med en påse medaljer, säger Martin Larsen.

 Följ mästerskapet via dess hemsida: https://bowling-emc2019.eu/

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

EMC 2019
Herr EM München
12-22 juni
Scoring Online
Livestream

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info