Hoppa till sidans innehåll

Säsongens nya oljeprofiler

2018-07-10 15:03
Till nästa säsong kommer lagen i Världens bästa liga att få fem nya profiler att välja mellan, de och även de allsvenska profilerna är lite annorlunda i år. - Det blir lite mer volym i år, lite mer olja, säger Carl Wikhede i tekniska kommittén.
  • Uppdaterad: 2018-07-10 15:10

Med lite mer än två månader kvar till seriestarten i Världens bästa liga publiceras nu oljeprofilerna till nästa säsong. Det är tio nya profiler som Svenska Bowlingförbundets tekniska kommitté tillverkat och idag släpper. Fem för Elitserien och fem för Allsvenskan som från och med i år måste välja bland de förbestämda profilerna.
- Tanken var att de allsvenska lagen skulle få välja mellan, bara, de allsvenska profilerna. Men då finns det lag, som har sina Elit-lag i Elitserien, som inte skulle få spela på A-lagsprofilen. Därför har vi bestämt att de får välja mellan både de Allsvenska och Elitserieprofilerna, säger Carl Wikhede, medlem i, både, Svenska Bowlingförbundets tekniska kommitté och styrelse.

Allsvenskans fem profiler är framtagna med Elitserie-profilerna som förlaga men är lättare och har lite mer olja i sig. En av anledningarna till det är att om-oljning inte ska krävas efter varje match.
- Eliten är eliten, men i allsvenskan kanske du inte ska behöva olja om efter varje match. Vi ska jobba med hallägarna. Har du fyra matcher på en dag ska du inte behöva olja om fyra gånger utan om det är en division två match efter en allsvensk match så ska de också kunna känna sig bekväma på den, säger Carl Wikhede.

De fem nya Elitserie-profilerna, som de allsvenska också bygger på, är mellan 36 och 44 fot långa och innehåller mellan 22,4 ml och 24,6 ml olja. Tanken är att de ska ha lite tjockare lager olja än förra årets profiler.
- När vi hade ett så tunt lager olja som vi hade förra året gick det väldigt fort att spela upp ett stöd och det gjorde att slagningarna, på t.ex. Elitserien 39, blev 7300 till 7400 och till och med 75. Medan den allsvenska varianten, som var en variant med ett tjockare oljelager upplevdes som svårare, säger Carl Wikhede.

En annan diskussion som har förts under tillverkandet av profilerna är få ner mängden uretan-klot som rullar ner längs banorna.
- Det är lite för mycket uretan idag, det gynnar de med väldigt mycket rotationer. Det är inte fel att det spelas uretan då och då, och det kommer finnas uretan-profiler, säger Carl Wikhede och pekar på den nya Elitserien 36 som ett exempel.

Tanken att inte gynna de med många generationer lika mycket är någonting som också diskuterades när de nya profilerna kom till. Precision och att kunna spela klotet rakt och inte så mycket i sidled kommer antagligen att premieras mer i de nya underlagen. Tidigare har det varit gynnsamt att spela ”lång väg”.
- Det var nog därför många av Elitserielagen var lite borta på kval-profilen där du var tvungen att spela bollen mer framåt och mindre i sidled, säger Carl Wikhede som tror att vi kommer få se ett rakare spel i framtiden:
- Vi kommer nog att se mer olja i ”midlane” mellan 20 och 40 fot, där du får 2 - 10 över om du trycker bollen för mycket i sidled. Den övervikt som finns idag med att ha bara mycket rotationer kommer nog att försvinna, säger han.

Framöver hoppas också Svenska Bowlingförbundets tekniska kommitté kunna göra nya profiler till varje säsong. Ett beslut som är tagit i samråd med Elitserie-föreningen.
- Tanken är att Elitserie-lagen inte ska kunna stå och nöta in sig på en profil. Vi har sett att en del av Elitserielagen kör på samma profil under många år och det, kanske, inte utvecklar varken dem eller motståndarlagen, säger Carl Wikhede.

Se alla oljeprofiler här: http://www.swebowl.se/Seriespelet/oljeprofiler20182019/

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter
 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info