Hoppa till sidans innehåll

Sådan far sådan son

2018-12-02 04:29
Året är 2003, platsen är Malaysias huvudstad Kuala Lumpur där Världsmästerskapen i bowling skall spelas. Som vanligt startar mästerskapen med singelspelet. Herrtävlingen vinns av Finske Mika Luoto före Tim Mack USA och Duane Camacho Guam.
  • Uppdaterad: 2018-12-02 04:29

Nu undrar säkert ni läsare vad detta har för samband med årets VM i Hong Kong och sambandet med Sverige. Singeltävlingen blev en rysare Mika Luoto avslutade med 508 på de två sista serierna och tog guldet 15 käglor före Tim Mack som avslutat med 276 och 266. Än värre var blivande bronsmedaljören Duane Camacho som avslutade med 269 och 289 vilket gjorde att Anders Öhman förpassades till fjärde plats bara fyra käglor från brons. Norrmannen Tore Torgersen var sedan ytterligare åtta pinnar efter på femte plats.

För Duane Camacho från Stilla Havs ön Guam var bronsmedaljen en skräll, Guams första medalj i ett bowling-VM men hemma på Guam låg den verkliga guldklimpen, Duanes tre månader gamla son Jermiah, i babysängen. Nu 15 år senare är det Jermiah som skall föra fram Guams färger, 15 år efter pappans bronsmedalj, debuterar nu Jermiah Camacho vid årets VM i Hong Kong..

Inte så oväntat blev det bowling för Jermiah då han motiverades av sin far.
- Jag började spela bowling som sjuåring, jag spelar också volleyboll och basket, men bowling blir nog min grej, säger den vänsterhänte Jermiah.

Mästerskapen i Hong Kong är inte de första tävlingarna som Jermiah spelat utanför Guam.
- Jag har spelat cirka fem olika ungdoms och skolmästerskap runt om i Asien.
Jermiah berättar att han vunnit ungdomsmästerskapen ibland annat Macau. Folk berättar att Jerimah redan nu som femtonåring kanske är Guams bäste bowlare, då pappa Duane inte spelar så mycket numera.
- Han coachar mestadels och följer mig via internet när jag är ute på tävlingar.

Jermiah har cirka 214 i snitt och om han fortsätter att utvecklas så kan han bli en riktigt bra spelare.
- Jag skulle gärna vilja åka till USA för att gå på collage där men det är svårigheter då det kostar en del pengar.
- Här på mästerskapen lär jag mig en hel del, exempelvis ser jag att det är flera vänsterhänta som har en del problem.
Mästerskapen  i Hong Kong är nog inte det sista vi ser av Jerimiah. Han kommer nog att spela fler mästerskap och kanske likt sin far ta en medalj till ön Guam.

Jag vill nu avsluta min text med en lite geografi och historielektion om Guam.
Guam är ett autonomt amerikanskt territorium i Västra Stilla Havet norr om Australien. Guam tillhör ögruppen Marianerna, den är mest känd för att det var härifrån som bombplanet Enola Gay startade med sin last av världens första atombomb som släpptes över Hiroshima. Annat som området är känt för är Marianergraven, världens största djup på drygt 10000 meter. De drygt 160000 innevånarna har inte rösträtt i amerikanska val, men har en guvernör utsedd av USA:s president.

PS: Trots att Anders ”Linus” Öhman missade medaljen i singeltävlingen så blev han VM-tävlingarna i Malaysias kung med tre guld. Tvåmanna med Thomas Leandersson, femmanna samt guldet i All Event.

Skribent: Thord Lagercrantz
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info