Hoppa till sidans innehåll

”Robban” i Saudi

2017-09-14 13:00
När det Saudiarabiska bowlinglandslaget var med och tävlade i Storm Lucky Larsen Masters passade Swebowl.se på att prata med deras förbundskapten: Robert Andersson. - Det mesta är mer positivt än väntat, säger han.
  • Uppdaterad: 2017-09-14 13:00

För nio månader sedan åkte den tidigare svenske landslagsstjärnan Robert Andersson till Saudiarabien för att påbörja ett äventyr som förbundskapten med ansvar för U-21 och yngre för arablandet. Under Storm Lucky Larsen Masters var han tillbaka i Sverige, då tog vi på Swebowl tillfället i akt att kolla hur det går för honom.
- Det går helt OK, det är mycket mer jobb än vad jag trodde. Jag är ansvarig för alla spelares träning, berättar Team Pergamons tidigare sportchef.

En av de största skillnaderna mellan att träna svenska spelare och saudiska spelare är att de svenska är vana vid att träna självständigt. I Saudiarabien är det ingen som står och nöter på egen hand.
- I Sverige säger du till spelaren vad den ska göra så jobbar den på det själv. Här vill dom att tränaren ska vara med och titta på för att det ska räknas som träning, berättar ”Robban”

När Eskilstuna-killen då är ansvarig för hela landets träning blir det lätt mycket jobb. Dessutom berättar han att de åker på väldigt mycket tävlingar. Som exempel spenderade landslaget två veckor i Sverige under Lucky Larsen Masters.
- Vi är säkert lika mycket utanför Saudi som i, säger han.  

Totalt finns det ungefär 100 registrerade bowlare i Saudiarabien. Robert Andersson uppskattar att 30 av dem vill bli bra. Det betyder att det inte finns så mycket bredd utan landslagsledningen får jobba med de som finns.
- Det gäller att få med alla så mycket som möjligt. Men det finns inte så mycket konkurrens, det är svårt att motivera dem att satsa mer, säger han och berättar att det finns andra delar av livet som prioriteras högre än bowling.
- Skolan är väldigt viktig, idrott är inte en accepterad sysselsättning för vuxna.

Eftersom Saudiarabien har plockat in några av världens bästa tränare i förbundskaptenerna Rick Benoit och Robert Andersson så har de flesta av de fåtaliga bowlarna i landet bra teknik. Däremot så finns det andra bitar av bowlingen som de inte har.
- Som svensk spelar man liga i 10 år har man testat 50 olika hallar. De har ingen sådan erfarenhet, de spelar i en hall, säger han.

På det hela trivs den 36-årige tidigare världsmästaren i Saudiarabien. Även om nöjesutbudet inte riktigt är samma som här hemma.
- Det mesta är mer positivt än väntat. Maten, till exempel, håller högre kvalitet än hemma. Men det finns inte så mycket att roa sig med. Det finns ingen bio, det är inte tillåtet. Det är ganska reglerat vad man får, och inte, får göra, säger han.

Robert Anderssons kontrakt med Saudiarabien sträcker sig över ”Asian games” nästa år men förhoppningen är att få fortsätta äventyret.
- Absolut kommer jag att försöka hitta en lösning för att vara kvar. Jag trivs med arbetsuppgifterna och arbetskamraterna, säger Robert Andersson. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 SUL
Glöm inte att anmäla er till Svenska Ungdomsligan
 
Städa Sverige
 


Anmälan till Elittävlingen i Malmö 6-7/10

 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info