Hoppa till sidans innehåll

RF:s idrottspolitiska program

01 FEB 2019 13:00
Riksidrottsförbundet har nyligen lanserat sitt nya reviderade idrottspolitiska program där de presenterar de idrotten vill se för politiska förändringar.
  • Skapad: 01 FEB 2019 13:00

För två år sedan presenterade Riksidrottsidrottsförbundet sitt första intressepolitiska program. I det förde idrottsrörelsen fram vad de ser som de viktigaste förändringarna som behöver göras, politiskt, i det svenska samhället, för att gynna idrottens fortsatta tillväxt och goda påverkan. Nu har RF släppt en uppdaterad version för 2019.
- Idrottsrörelsen behöver utvecklas och förnyas för att svara upp mot människors önskemål och behov idag och i framtiden, skriver RF:s ordförande Björn Eriksson och generalsekreterare Stefan Bergh i det nya intressepolitiska programmet.

Bland de punkter som riksidrottsförbundet lyfter i sitt program är tillgången till idrottsanläggningar en av de största. ”Idrottsanläggningar och miljöer ska vara ett givet inslag i samhällsplaneringen för att alla ska ha möjlighet att idrotta och träna”, står det bland annat.

Den svenska idrottsrörelsen lever, mycket tack vare, alla ideella krafter som finns runt om i landet. Det gör att föreningslivet, som vi känner det, väldigt ovanligt. Det är någonting som bör skyddas, enligt RF. Sverige skall själva bestämma över de lagar och regler som tillämpas på den svenska idrotten, inte, till exempel EU eller någon annan.  

Dessutom behövs fortsatta ekonomiska stöd från staten för att de 20 000 föreningar och 71 specialidrottsförbund som organiseras inom RF skall kunna fortsätta spela en viktig roll i det svenska samhällsbygget. Den ideella rörelsen inom idrotten skall vidare ha ännu enklare skatteregler vilka underlättar för alla de ledare som gör föreningarna möjliga.

Barn och ungdomar i Sverige rör sig alldeles för lite. Bara en tredjedel, av dem, får de 60 minutrarna av fysisk aktivitet per dag, som rekommenderas. Därför vill RF att staten, regioner och kommuner, tillsammans med idrottsrörelsen, jobbar hårdare för att nå ut med information kring hur idrott och rörelse stärker folkhälsan.

Dock inte bara hos barn och ungdomar, utan även bland vuxna och äldre. Ett livslångt idrottande för alla är bra för Sverige som nation. Därför bör det också forskas mycket på fysisk aktivitet och den kunskap som redan finns bör nå ut till folket, genom bildning och utbildning.

För att stärka idrottens ställning i Sverige vill Riksidrottsförbundet också att vi skall locka till oss fler stora idrottsevenemang. Det bör finnas en nationell plan för statens engagemang i de riktigt stora evenemang som går att locka till landet och att det ses som en exportstrategi och inte bara en idrottsangelägenhet.

I sitt intressepolitiska program skriver också RF att de ser problem med hot, våld, matchfixning, doping och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang. Med ett gott samarbete mellan idrottsrörelsen och Polismyndigheten, åklagarmyndigheten samt räddningstjänster, hoppas man göra idrotten, och miljön kring den, tryggare.  

Till sist vill också Riksidrottsförbundet se förändringar inom arbetsmarknadspolitiken för att föreningar skall kunna anställa krafter på enkla, fördelaktiga villkor, och att den svenska spelpolitiken skall bidra till idrotten. ”Att idrottsrörelsen ges ersättning av de spelbolag som använder idrottsrörelsens verksamhet som spelobjekt” skriver RF bland annat i sitt idrottspolitiska program.

”Idrottsrörelsen kan och vill göra Sverige starkare” skriver Björn Eriksson och Stefan Bergh.

Läs hela det idrottspolitiska programmet här: https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/dokumentbank/policies/intressepolitiskt-program.pdf

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info