Hoppa till sidans innehåll

Pontus Andersson: ”Vi vet att vi kan komma hem med både en och flera medaljer”

2018-11-21 13:00
Med goda minnen, och nyvunna insikter om sitt eget spel åker Pontus Andersson till herrarnas VM för att återuppleva känslan av att bli världsmästare. - Det är nästan bara lycka, säger 23-åringen.
  • Uppdaterad: 2018-11-20 12:00

2014 gick junior-VM i South China Athletic Association Bowling Centre i Hongkong. Där blev Jesper Svensson juniorvärldsmästare i Masters och Markus Jansson blev världsmästare i dubbel tillsammans med Pontus Andersson som inte minns så mycket från det mästerskapet.
- Det enda jag kommer ihåg är att jag bowlade dåligt i singeln, resultatmässigt i alla fall, och att det började lite halvknackigt i de första två med Markus [Jansson]. Sen gick jag upp på läktaren och snackade med ”Rajjen” [Markus Janssons pappa Raymond, som har tre VM-guld]. Jag har ingen aning om vad vi sa, men efter det strikeade jag resten av mästerskapet, säger Pontus Andersson.

Pontus Andersson och Markus Jansson vid JVM 2014När den unge Nässjö-sonen började strikea slutade dubbeln med ett VM-guld tillsamman med Markus Jansson och 23-åringen kommer ihåg någonting till, hur det kändes att stå högst upp på prispallen och ta emot medaljen.
- Just känslan då, det är ett tag sedan, men man kommer ihåg känslan efter att man vann. Det är svårt att beskriva. Det är nästan bara lycka, säger han och fortsätter:
- Det är alltid skönt att kunna ”ankra” några känslor, där det har gått bra. Vissa bowlinghallar går det lite bättre i. Då gäller det att ta tillvara på de positiva känslorna man hade där förut. Hongkong har jag bara spelat i en gång och då gick det bra, säger han.

Den 24e november börjar herrarnas VM 2018. Det går i South China Athletic Association Bowling Centre i Hongkong. Halva den svenska truppen dit består av Jesper Svensson, Markus Jansson och Team Clans stjärna: Pontus Andersson som har tränat mycket med sin klubbkamrat, arbetskompis och landslagskollega: Peter Hellström.
- Jag och ”Hella” har tränat väldigt mycket tillsammans, dagar, kvällar. Vi har spelat på många olika profiler, främst kortare eftersom det är det är sagt att det ska bli en kortare profil på VM. Vi har försökt att attackera dem på olika sätt, testat vilka klot och vilka linjer vi tror kommer gynnas. Vi försöker täcka upp så mycket som möjligt, säger Pontus Andersson.

Flera av de spelare som kommer att representera Sverige på världsmästerskapen var för några veckor sedan över i USA och spelade på den amerikanska proffstouren. Det var inte formbeskedet som de hade hoppats på.
- Det gick ju inte alls som jag hade tänkt mig när jag var där. Jag är glad att jag var där. Jag tog med mig en massa vad jag behöver träna på och bli bättre på. Som förhoppningsvis kan vara mycket bättre till VM, säger han och förklarar:
- Största grejen är nog att jag insåg att min medelhastighet är lägre än jag trott. När jag har spelat rakt har det svängt för mycket hela tiden. Jag har nu ökat den lite grann så jag kan spela rakare och när jag upplever att jag kastar hur hårt som helst så gör jag inte det och att det är OK, säger han.

Inför VM har den svenska truppen samlats ett par gånger för att bygga en starkare lagkänsla genom att spela curling, köra go-cart och träna tillsammans. Förhoppningarna är att det ska gå bättre än förra VM i Las Vegas där Sverige fick åka hem utan medalj.
- Vi vet ju vår kapacitet. Gör vi det bra vet vi att vi kan komma hem med både en och flera medaljer. Vi vet också att då måste vi göra ett bra jobb. Det hade varit ganska skönt att få det att lossna för Sverige på VM, säger Pontus Andersson.

Läs fler artiklar inför VM: 
Jesper Svensson: "Jag tänker på VM jätteofta"
Peter Hellström: "Jag har slitit under många år" 
Johan Ekström: "Revanschlusten är stor" 

Länk till VM-sidan: http://2018wmc.worldbowling.org/

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info