Hoppa till sidans innehåll

Peter Tidbeck ny ordförande

2018-10-07 19:50
På ett rekordsnabbt årsmöte hos Svenska Bowlingförbundet klubbades en ny seriestruktur för herrarnas serie igenom och Peter Tidbeck valdes till ordförande efter Ulf Sjöblom. - Det ska bli jättekul, säger Peter Tidbeck.
  • Uppdaterad: 2018-10-07 19:50

Svenska Bowlingförbundet genomförde i dag, söndag, sitt årsmöte på Quality Hotel Globe i Stockholm. Där klubbades det mesta snabbt igenom och till ny ordförande, efter avgående Ulf Sjöblom, valdes Peter Tidbeck som tidigare varit suppleant i styrelsen.
- Det ska bli jättekul, det är en jättestor utmaning, säger Peter Tidbeck.

Christer JonssonSom vanligt valdes den eminente Christer Jonsson till årsmötets ordförande och den tidigare generalsekreteraren klubbade snabbt igenom de flesta av de återkommande punkterna på dagordningen. Mötet beslutades behörigt utlyst, verksamhet- och revisionsberättelserna godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

När det sedan blev dags för stämman att ta beslut i de inkomna motionerna började diskussionerna. Först var det Västerbotten och Gotland som hade invändningar mot styrelsens förslag till höjd föreningsavgift för de klubbar som inte fullgjort sin plikt i idrott online.
- Jag tycker att det är tveksamt att man tar ut en straffavgift på en medlemsavgift, jag tycker man kan göra det på ett annat sätt, sa Birgitta Siltberg från Gotland som yrkade på en återremittering av ärendet.

Styrelsens motion bifölls sedan av en icke enhällig sal. Vid dagens största motion, den om herrarnas seriesystemutformning var styrelsens förslag en återgång till raka tolvlagsserier i div ett och nedåt. Där föreslog Skånes Bowlingförbund ett tilläggsyrkande om att maximalt tre lag skulle få kvala uppåt i division tre vid tolvlagsserier.
- Och att man skall få ha möjlighet att tacka nej till kval uppåt ifrån division tre, sa Skånes ordförande Mats Lunderquist.

Efter att styrelsen, Östergötlands bowlingförbund och Småland/Blekinges Jeanette Larsson, Värmlandbowlingförbund ställde sig bakom Skånes tilläggsyrkande godkände Styrelsens förslag, med Skånes tillägg. Efter ett övergångsår 2019/20 kommer det nya systemet att genomföras till fullo under säsongen 2020/2021. Dessutom beslutades att möjligheten till direktuppflyttning vid serieseger, eller annan fördel, skulle ses över efter ett förslag från Värmlands Bowlingförbund. 

För första gången skulle Svenska Bowlingförbundets ordförande väljas på två år och även om Ulf Sjöblom hade meddelat valberedningen att han inte stod till förfogande för återval föreslogs den tidigare ordföranden av Småland/Blekinges Bowlingförbund.
-  Jag uppskattar Småland/Blekinges stöd men jag står fast vid mitt beslut om att inte stå till förfogande, sa Ulf Sjöblom.

Efter Ulf Sjöbloms besked återstod endast valberedningens förslag Peter Tidbeck som kandidat till ordförandeposten och 55-åringen valdes enhälligt till ny ordförande för Svenska Bowlingförbundet.
- Jag tror att det behövdes lite förändring faktiskt. Ulf har varit jättebra, det är inte frågan om det, inget negativ så. Men 6 år är ändå 6 år, säger Peter Tidbeck.

Valberedningens förslag till två ledamöter för två år framöver, nyval på Eva Bergelin och omval på Carl Wikhede godkändes också snabbt av årsmötet. Även nyvalet på Hampus Thorstensson som suppleant i styrelsen klubbades snabbt igenom, så också omval på revisorer. Svårare blev det när valberedning skulle väljas.
- Här kan vi sitta länge, sa Christer Jonsson när tystnaden bredde ut sig bland mötets deltagare.

Till slut kom förslag på omval av valberedningens ordförande Pär Svensson och Sandra Eriksson samt nyval på Norrbottens Staffan Bergdahl efter att Mats Lunderquist tackat för sig. Efter ytterligare tystnad valdes Småland/Blekinges Michael Unger och Gotlands Anneli Ekman till suppleanter i valberedningen.

När alla poster var tillsatta och det formella årsmötet var avslutat tackade den avgående ordföranden Ulf Sjöblom för allt samarbete de senaste 6 åren han suttit som ordförande i Svenska Bowlingförbundet.
- Ett jättestort tack för den support ni har gett mig under alla år, tack för mig och lycka till, sa Ulf Sjöblom.

Magnus Medalj gick till Stig-Åke "Stickan" AnderssonMagnus Johnsson ställde sig sedan framför åhörarskaran och, efter en sedvanlig anekdot, berättade vem som skulle tilldelas hans pris: Magnus Medalj, som för första gången på ett par år delades ut under årsmötet.
- Det här med rekrytering är en viktig fråga, det tycker vi alla, och även jag. Om man då rekryterar ungdomar så tycker jag att det är ännu bättre. Det finns det också många exempel på, men det finns ett exempel som är i en helt egen klass. Då hamnar vi i Kvänum som har det mest obegripliga och fattbart bra ungdomsverksamhet som vi någonsin stött på. Bakom en stor del av detta låg en man som tyvärr inte finns bland oss längre: Stig-Åke ”Stickan” Andersson, sa Magnus Johnsson.

Redan innan ”Stickans” bortgång i cancer under sommaren hade Magnus Johnsson beslutat att hans pris skulle gå till den västgötske eldsjälen. Nu fick Stig-Åkes fru sedan 32 år tillbaka IngaLill Westerlund ta emot priset istället.
- Min röst kommer inte bära för någonting annat än ett stort tack, sa hon med tårar i ögonen.

Svenska Bowlingförbundets ledarstipendium delades sedan ut till inte en, utan Gunnel Nyström och Lena Asklundtvå,eldsjälar inom stockholmsidrotten. Lena Asklund i AIK för sina insatser inom ungdomsbowling och Gunnel Nyström för sitt engagemang i parabowlingen hos Norsborgs AIK.

Astrid Waller och Carl Wikhede tilldelades sedan Svenska Bowlingförbundets högsta utmärkelse nummer 171 respektive 172 för lång och trogen tjänst. Den avgående SM-generalen Jahn Radgren, och Sören Berggren, som jobbat på Svenska Bowlingförbundet i 32 år, avtackades sedan samtidigt som Marianne Norbergs 30-åriga arbetsinsats på kansliet uppmärksammades.

Efter att mötet avslutats presenterades sedan den dubble regerande junioreuropamästaren Oskar Wirefeldt med Bowlingfondens stipendium. Även Hanna Engberg belönas med stipendiet men hade inte möjlighet att ta emot det på plats.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info