Hoppa till sidans innehåll
Foto:

PBA: Tio tävlingar på två månader

06 FEB 2019 15:00
Idag börjar en två månader lång period på den amerikanska proffstouren där tio tävlingar skall avgöras. Flera svenskar åker över till tävlingarna där det går att vinna, totalt, 405 000 $. - Det är definitivt en tuff period, säger Martin Larsen.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2019 15:00

Den svenske storstjärnan Jesper Svensson är först ut av svenskarna i den tio tävlingar långa, intensiva period som ligger framför oss. Han är den enda som får spela den prestigefyllda ”majorn” Tournament of Champions som börjar idag och avslutas på söndag. 2016 vann 23-åringen tävlingen, vilket la grunden till lilla bragdguldet, och förra året slutade tvåhandsdemonen från Vimmerby tvåa.
- ”Jeppe” vet vi vad han kan. Får han bara läge så kan han vara med där uppe. Han startade ju året i raketfart på de första tävlingarna, säger klubbkompisen i Team Pergamon Martin Larsen.

Jesper SvenssonDen tidigare världsettan Martin Larsen sätter sig på flyget över till USA på måndag för att vara med i nästa stora tävling: PBA Players Championships som börjar på tisdag den 12e februari. Även det är en ”major” och har 50 000 dollar i första pris.
- Det är egentligen det största, av de här tre första tävlingarna, och sedan går det nedåt. Hade man valt själv kanske man hade valt att börja med det minsta och jobba sig upp. Men nu är det rätt in i hetluften, in i en major. Det var en av de tävlingar som jag missade förra året, på grund av skadan, men året innan var jag i stegen så jag har OK vibbar i den hallen, säger Martin Larsen.

VM-bronsmedaljören från i fjol känner att han är i bra form för de kommande två månaderna som han kommer dela upp i två perioder, först tre veckor i USA, en vecka hemma och sedan ytterligare tre veckor där borta.
- Nu har jag tränat ganska hårt ett par veckor, och så blev det ganska rörigt i huvudet på vad som fungerade och inte fungerade. Så i måndags åkte jag till Eskilstuna och diskuterade och tränade med rutinerade ögon i form av Sten-Åge Nilsson och Robert Andersson. Där kunde vi sortera ut vad jag behöver göra för att få till det. Nu känner jag att jag är bättre förberedd än förra trippen, säger Martin Larsen.

Förutom Martin Larsen och Jesper Svensson kommer också vinnaren av AIK Tournament Kim Bolleby och den svenska mästaren i 3-manna med Team Clan: Pontus Andersson att spela PBA Players Championships och de flesta andra av de tio tävlingarna närmast framöver. Till World Series of Bowling, som är de tre senare veckorna är också Daniel Fransson och nyblivna pappan Markus Jansson anmälda till. Chanserna till att det går bra för svenskarna tror Martin Larsen är goda.  
- Pontus har blivit bara bättre och bättre hela tiden och Kim har spelat jättebra den senaste tiden. Det handlar bara om när det ska lossna där borta. När de ska tappa respekten och bowla så bra som de kan, säger Martin Larsen som fortfarande drömmer om sin första seger på PBA-touren.
- Själv kommer jag inte spänna bågen så högt utan jag vill bara komma tillbaka till mitt spel. Jag vill känna att jag kan vara med och hugga när jag får läge. Jag har fortfarande som långsiktigt mål att vinna en tävling där borta, säger 39-åringen.

Även om det kan låta glamouröst att åka till staterna och spela om hundratusentals dollar så är livet  Martin Larsenpå proffstouren kanske inte alltid så spännande som det låter. Det blir rätt mycket hotellrum på en sådan här resa.
- Det är det som är lite smådrygt. Det blir mycket hotellrum och restauranger, vilket kan vara kul över en helg kanske. Den charmen försvinner dock rätt fort. Man försöker komma på saker att hitta på, vi är många som försöker hålla igång på gymmet, det blir mycket snack med familjen där hemma och sådant, säger Martin Larsen och fortsätter:
- Varje dag är det nästan någonting, träning, spel eller förberedelser. Man tittar på andra starter för att hålla koll på material och spellinjer. Det blir inte så himla mycket tid över till någonting annat, säger han.

På ställen i USA som Columbus, Ohio och Indianapolis, Indiana, där touren stannar till nu, är det svårt att hitta på saker. Vädret tillåter inte heller golf vilket annars brukar vara populärt bland bowlingproffsen.
- Det finns inte jättemycket grejer att göra. De som tror att det här är som en semester kan gå och kamma sig, skrattar Martin Larsen,
- Det finns de som tycker att åka till USA är det roligaste man kan göra tänker kanske på LA, New York och Disneyland. De delar av USA som vi ser, det är inget man längtar efter. Det är mer som ett jobb än en utflykt, säger 39-åringen.

Skulle det dessutom vara så att spelet inte fungerar och man blir avhängd i tävling efter tävling kan proffstouren vara ganska jobbig. Det är många spelare som har fått uppleva när man möter några av världens absolut bästa spelare.
- Det är extremt jobbigt, mentalt, att tävla mot de bästa i världen om man inte är på topp. Man lär sig väldigt mycket på touren och det är enormt fostrande, men det kan också vara knäckande. Det är många som är bra där ute, säger Martin Larsen.

Men även om det kan vara en vardagslunk och jobbigt ibland tycker Martin Larsen fortfarande att bowlling är bland de roligaste som finns och skulle inte vilja göra någonting annat.
- Det kanske låter som en pest och pina, men det är få förunnat att kunna göra det man gör som sitt levebröd, säger han.

Följ tävlingarna på www.PBA.com  och betaltjänsten www.Flobowling.com  

6 /2 – 10 / 2  PBA Tournament of Champions, Fairlawn, Ohio 
12 / 2 – 17 / 2   PBA Players Championships, Columbus, Ohio
19 / 2 – 24 / 2    PBA Indianapolis Open, Indianapolis, Indiana 
23 / 2 – 3 / 3      PBA Jonesboro Open, Jonesboro, Arkansas 
11 / 3 – 18 / 3       PBA WSOB Cheetah Championships, Allan Park, Michigan
11 / 3 – 19 / 3  PBA WSOB Chameleon Championships, Allan Park, Michigan
11 / 3 – 20 / 3     PBA WSOB Scorpion Championships, Allan Park, Michigan 
11 / 3 – 21 / 3  PBA WSOB World Championships, Allan Park Michigan
26 / 3 – 1 / 4     USBC Masters, Las Vegas, Nevada
7 / 4 – 10 /4   PBA Playoffs, Portland, Maine
Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info