Hoppa till sidans innehåll

Ordförandekonferensen: Ny damenkät på väg ut

11 FEB 2019 09:01
Efter vissa diskussioner under helgens ordförandekonferens kommer en ny enkät gällande krisen i svensk dambowling att skickas ut. Det var en av många saker som diskuterades i helgen. - Det har varit två bra dagar, sa ordförande Peter Tidbeck.
  • Uppdaterad: 11 FEB 2019 11:59

Under januari månad har Svenska Bowlingförbundet skickat ut en enkät till samtliga 54 föreningar i damernas nationella serie. Där presenterades fyra förslag på vad som skulle göras till nästa säsong med damernas serie eftersom den, i sin nuvarande form, inte är hållbar om fler lag försvinner. 47 föreningar skickade in sina svar som skulle ligga till grund för helgens diskussioner kring den kris som finns. Men samtidigt startade någonting som kallas för damupproret, en grupp på Facebook.
- Det är ungefär 450 damer och som har sin grund i att många damer kände att enkäten var undermålig. Det är uppenbarligen en så viktig fråga som engagerade många damer, sa Stockholms bowlingdistrikts ordförande Ian Robinson när frågan diskuterades under helgen.

Detta ”damuppror”, där enbart damer diskuterar, har också skickat in synpunkter och resultat från en omröstning till Svenska Bowlingförbundet om hur de skulle vilja gå vidare med svensk dambowling. Med dessa inspel väljer Svenska Bowlingförbundet att skicka ut ytterligare en enkät till alla föreningar som innehåller damer i landet, för att få mer information och förslag på vad som bör göras till nästa säsong. Den nya enkäten kommer att skickas ut under veckan.

Bland annat berättade resultatet i den här omröstningen, som presenterades för ordförandekonferensen på söndagen, att en majoritet inom ”damupproret” skulle vilja ha 6-lagsserier. Sedan det beslutades att damer inte längre behövde dispens för att spela i en herrförening, för tio år sedan, har antalet damlag minskat från 130 till dagens 54. Därför är detta en ytterst angelägen fråga.
- Tillsammans kan vi göra det här, sa Generalsekreterare Lena Sulkanen och sportchefen Michael Granström fyllde i:
- Verkligen alla, i alla hörn, måste på detta nu.

Mycket av diskussionerna kring dambowlingen fördes redan under lördagen. Efter att distrikten fått förmiddagen att prata sinsemellan utan det nationella förbundet i rummet. Där framkom flera synpunkter, förutom damfrågan, som sedan presenterades när den formella konferensen började efter lunch.
- Det finns ett stort engagemang i gruppen, konstaterade Joakim Ek, ordförande i Västmanland som framförde distriktens synpunkter.
- Vi saknar information om vad som händer och sker. Att man på något sätt informerar om vilka projekt ni arbetar med i styrelsen. Det är väldigt svårt att få ut den informationen i ett beslutsprotokoll. Samtidigt, om vi vänder på det, tror jag att vi är minst lika dåliga på att informera er om vad vi jobbar med i de olika distrikten. Vi pratade även om att vi behöver bli bättre på informationsvägar från SDF till SDF, sa han.

Den viktiga rekryteringen togs också upp bland distrikten och där framkom att det behövs krafter som har tid och resurser för att hitta nya bowlare. Där prisades också Annika Kilander vars anställning som rekryteringskonsulent på Svenska Bowlingförbundet dock tar slut den sista juni 2019. Vidare tog Joakim Ek upp det demokratiproblem som finns inom svensk bowling generellt.
- Vi är en demokratisk verksamhet som ska byggas underifrån. Distrikten upplever dock att intresset från föreningarna inte finns. Det är en ganska allvarlig fråga som både distrikten och Svenska Bowlingförbundet behöver fundera på. Vi ska inte blunda för den här frågan, varför finns inte engagemanget hos föreningarna för distriktens arbete. Distriktet är ändå skapat för att föra föreningarnas talan, frågade sig Joakim Ek.

När sedan informationsdelen av konferensen tog vid berättade Jan Wiede, från Svenska Bowlingförbundets styrelse, om de nya tränarutbildningarna innan GS Lena Sulkanen tog vid och pratade om Framåtfonden.
- Det är ett nytt samarbete mellan Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Vi har gjort en ansökan som vi har fått beviljad. Tillsammans kan vi få bowlingen framåt genom att få fler i rörelse. Men det kräver att vi gör ett jobb. Det måste göras lokalt, det är ni, som tillsammans med era föreningar, kan hitta nya bowlare. Vi kommer stötta med resurser, material och erfarenheter, sa Lena Sulkanen inför distrikten.

I projektet ingår pengar för att arvodera någonstans runt tre till fem personer som skall jobba med, och driva på, rekryteringen lokalt ute i landet. Någonting Lena Sulkanen tror kan vara väldigt bra.
- Att man faktiskt får stöd på plats och man kan hjälpa dem med det de behöver. Vi tror att den här personliga kontakten är viktig, sa hon.

Vidare presenterade sportchefen Mikael Granström nya idéer för de svenska mästerskapen. Där föreslås att man lyfter ut Elit-SM helt från individuella SM, vilket gör att man kommer kunna spela båda dessa. Dessutom föreslår SM-utredningen, som har pågått, att man tar bort finalerna i B-SM och återinför Mixed-SM som antagligen skulle kunna få plats på en SM-vecka i framtiden.
- SVT är supersugna på att visa män och kvinnor som tävlar tillsammans, sa sportchefen.

Innan lördagen sedan avslutades med en middag, där allt inom bowlingen ivrigt diskuterades mellan alla helgens deltagare, berättade Svenska Bowlingförbundets ungdomsstyrelse: Unga på plats (UPP) om sin tävling UPP-slaget. I sommar spelas tävlingen för tredje gången och har lockat många unga till styrelsearbetet.
- Vi har förhoppningar om att få in lite nya så att vi äldre kan slussas ut, sa Sandra Eriksson som redan nu är med Svenska Bowlingförbundets valberedning.

Efter sömn och en hotellfrukost fortsatte Svenska Bowlingförbundet sedan med att informera om det arbete som bedrivs i styrelsen. Där inledde Ulf Johansson med en demonstration om det nya IT-systemet BITS 2.0.
- Det ska vara en förbättrad användarupplevelse, det ska vara fokus på sporten och det ska vara förenklad administration, sa han om systemet som i veckan kommer presenteras i en egen artikel.

Sedan presenterade styrelsen utvecklingen i sina respektive frågor: Eva Bergelin om rekrytering; GS Lena Sulkanen kring marknad; Carl Wikhede om ”sporten”; Jan Wiede om ledarskap, och slutligen Helena Josjö om organisation där hon efterfrågade fler damer.
- Vi sitter här, en massa gubbar, om bestämmer om dambowlingen, det är klart vi måste ha tjejer i styrelser, sa hon.

Efter korta diskussioner kring SDF-bidragen för kommande säsong diskuterades Bowlingföretagarnas (SBHF) önskan om att snabba upp seriematcherna: #Enbanafritt. Där framkom en önskan om att alla lag, oavsett division, skulle få samma matchtid.
- Bowlare tar den tid de får tilldelat. Därför kanske en gemensam speltid är en bra idé, sa Mats Lunderquist, ordförande i Skånes Bowlingförbund.

Vid lunchtid på söndagen avslutades sedan ordförandekonferensen. Mycket information har förmedlats och många intressanta diskussioner har genomförts, både i mötesrummet och i den viktiga tiden runt omkring.
- Jag tycker det har varit två bra dagar, mycket idéer som vi tar med oss. Hoppas att era tre timmar igår var bra och att ni har hittat nya vägar att samarbeta mellan distrikten, sa Peter Tidbeck och avslutade helgen med:
- Glöm inte, tillsammans bygger vi svensk bowlings framtid.

Riksidrottsförbundets nya idrottsombudsman Carina Bäck pratade också på ordförandekonferensen. Kring hennes framförande kommer det, också, en separat artikel under veckan.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info