Hoppa till sidans innehåll

Nytt damlag spelar i två hemmahallar

15 OKT 2019 08:34
Häften av spelarna kommer från Gävle KK, hälften från Sandviken AIK. Hälften av hemmamatcherna spelar de i Gävle, hälften i Sandviken. Det nya damlaget Gävle KK / Sandviken AIK B är unikt. - Det har varit väldigt bra stämning, säger Maria Arnöman.
  • Skapad: 15 OKT 2019 08:34

För första gången på flera år har antalet damlag i det svenska seriesystemet inte minskat. Istället har två helt nya lag tillkommit. Ett av dem är unika på så vis att de hör hemma i två hallar, samtidigt. Gävle KK/Sandviken AIK B är Sveriges första delade lag och spelar hälften av sina hemmamatcher i Gävle och hälften i Sandviken.
- Vi var med och ”roddade” runt lite så att alla som har dubbla bortamatcher mot oss har en i varje hall. Seriekommittén har varit med och hjälpt till mycket för att få till det, berättar Maria Arnöman, en av initiativtagarna till laget.

Det hela började i, det så kallade, damuppropet på Facebook där ungefär 700 dambowlare diskuterar dambowling. Där spånades det på var i landet man skulle kunna få till ett delat lag, och Gävle/Sandviken fick ihop det.
- I Gävle finns det sju spelare och så har de fyra platser i det delade laget, och sedan är vi väl 15 – 16 i Sandviken, berättar Maria Arnöman.

De fyra platserna är den enda möjligheten som finns i Gävle att spela i damserien medan Sandviken AIK har sitt representationslag i Norra Allsvenskan och det delade laget är ett B-lag.
- Men vi var väldigt noga med att SAIK:s A-lagsmatcher aldrig ska krocka med det delade lagets matcher, så man aldrig behöver känna någon panik, säger Maria Arnöman.

I säsongens första match hade dock inte fler än två spelare från Gävle möjlighet att vara med och spela. Men det var inga problem enligt Maria Arnöman.
- Det var hemma hos oss i Sandviken så det var inga problem. Då tog vi 6 platser och de 2, säger hon.

SAIK har spelare, delvis för att de jobbar med rekrytering. Bland annat har de fått in två nya licenser genom sitt arbete med nybörjarträning för vuxna som de bedriver på hallen.
- Vi har det varje vecka, samma tid. Vi betalar ingenting till hallen för det, utan hallen bokar upp banorna ändå. Sen får de som kommer och ska vara med, betala sin banhyra till hallen bara, så har vi alltid minst två ledare på plats som tränar de här vuxna, säger Maria Arnöman.

Hur är det att spela i ett delat lag?
-
Det har varit väldigt bra stämning, folk har varit väldigt taggade och hejat på varandra och allting sådant där. Sen är det många som har spelat tillsammans förut i olika klubbar och olika konstellationer. Det finns ju spelare som spelar i SAIK som bor i Gävle, då får de liksom väldigt nära till den hemmamatchen. Så det är redan väldigt sammanflätat sedan innan, berättar Maria Arnöman.

Hittills den här säsongen har det delade Gävle KK / SAIK B DA spelat tre matcher: två vunna hemmamatcher, en i Gävle och en i Sandviken, samt en förlust på bortaplan. Maria Arnöman hoppas att delade lag kan bli en del i vändningen för svensk dambowling.
- Om det kommer ut att det är positivt och funkar bra med ett delat lag. Nästa säsong blir det kanske fler lag, säger hon.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 NM

Junior NM 13-16/11

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info