Hoppa till sidans innehåll

Nina och Mattias blev Årets bowlare

27 DEC 2018 14:16
Svenska Bowlingförbundet delar ut sitt pris Årets bowlare 2018 till en herre och en dam, nämligen Mattias Wetterberg, Team Pergamon, och Nina Flack, Team X-Calibur.
  • Uppdaterad: 27 DEC 2018 14:16

- Jättekul. Att bli Årets bowlare är en fantastisk utmärkelse i ett så starkt bowlingland som Sverige. Det är ett sånt pris som man vill vinna innan man slutar, säger Mattias Wetterberg.
Den 29-årige Uddevallakillen har gått från klarhet till klarhet de senaste säsongerna och han krönte 2018 med en toppinsats i VM i Hongkong där han var den klart bäste spelaren i det svenska laget och ledde vägen mot bronsmedaljen i 3-mannalaget.
- Jag antar att det var min VM-insats som gjorde att jag får priset. Det gick väldigt bra i VM, men jag är fortfarande lite besviken över att jag inte kunde ta medalj i Masters när jag var så nära, säger Mattias.

wetterbergHan var länge en elitbowlare som höll en jämn och hög nivå, men att ta steget till landslagsspel tog sin tid. Debuten i stora landslaget skedde till slut vid Herr-EM 2016.

- Det är väl de senaste två åren som jag fått ut mer av min kapacitet. Jag har utvecklat mitt spel och blivit lite bättre på allting. Förra året vann jag 4-5 tävlingar och det var jätteviktigt för självförtroendet.
Nu hoppas han kunna surfa vidare på den positiva vågen. Efter helgerna väntar spel i AIK Tournament i Stockholm och Ballmaster Open i Helsinki.
- Det blir nog några mindre tävlingar under mellandagarna också och senare i vår kanske det blir en USA-resa men det beror lite på hur det går ihop med seriespelet här hemma. Det är många i Pergamon som är sugna på att spela på PBA-touren, säger Mattias, som lyfter fram Herr-EM i München i juni som det stora målet under 2019.
- Hoppas jag kan komma med dit och göra ett bra mästerskap igen.

Om Mattias är ett nytt namn som Årets bowlare är detta inte fallet med Nina Flack. Den 33-åriga västgötskan, som bor i Göteborg och tävlar för Team X-Calibur, belönades med den här utmärkelsen redan 2008.
Men trots att konkurrensen hårdnat och många yngre tjejer utmanar har Nina lyckats behålla sin landslagsplats och vid årets Dam-EM i Brüssel gjorde hon sitt bästa mästerskap totalt sett med tre lagguld och silver i All events.
- Jag tycker inte att jag har blivit sämre med åren, men många av de yngre spelarna har kommit ikapp och enligt min mening även gått förbi mig, säger Nina.

- Jag tror att jag kan utveckla mig och bli bättre. Inte så att jag tänker lägga om min teknik, däremot vill jag göra den teknik jag har bättre. Exempelvis har jag blivit mer bekväm att spela längre in i banan.
Hon konstaterar också att många av dem som var med i dambowlingens internationella topp för tio år sedan fortfarande hänger med.
- Rutin betyder mycket i bowling och man kan klara sig en bra bit med det som jag kallar gammaldags bowling, säger Nina.

ninaAtt rutin kan fälla avgörandet visade Nina vid EM då hon vid flera tillfällen satte avgörande strikar i lagfinalerna.
- Jag gillar de där situationerna och ju oftare man är där desto mer bekväm blir man. Jag slog strikar när jag behövde och det var verkligen skönt att kunna göra det.

Inför det nya året har hon Dam-VM i Las Vegas i augusti som det självklara målet. Satsningen mot VM kan dessutom få sig en extra kick av att Nina sålt hallen i Skene som hon hade i åtta års tid. Det betyder rimligen att hon kan lägga mer tid på sitt eget bowlande.
- Mästerskap är det roligaste jag vet så jag hoppas att jag kan ta en plats i VM-laget.  Men vi har fått en ny förbundskapten i ”Robban” Andersson så vi får se hur han tänker. Jag har ju haft några olika förbundskaptener under mina år i landslaget, konstaterar Nina.

Fakta/Mattias Wetterberg
Team Pergamon, 29 år – Snitt: 221,81 – 968,70 rankingpoäng i BITS (18:e)

SM-guld 8-manna 
Seger i Bukarest 
VM-brons 3-manna
Individuell 5:e plats VM i Masters

Fakta/Nina Flack 
Team X-Calibur, 33 år – Snitt: 210,05 – 673,54 rankingpoäng i BITS (4:a)
EM-guld i dubbel
EM-guld i trio
EM-guld i lag
EM-silver i All events
SM-guld 8-manna
SM-guld 3-manna

Årets Bowlare senaste tio åren:
2018: Mattias Wetterberg, Team Pergamon/Nina Flack, Team X-Calibur
2017: Jesper Svensson, Team Pergamon/Jenny Wegner, BK Femtionian 
2016: Jesper Svensson, Team Pergamon/Jenny Wegner, BK Femtionian
2015: Jesper Svensson, Team Pergamon
2014: Martin Larsen, Team Pergamon
2013: Martin Larsen, Team Pergamon
2012: Rebecka Larsen Jr, Team X-Calibur
2011: Martin Paulsson, Kulladals BS
2010: Dennis Eklund, Stureby BK
2009: Helén Johnsson, Spader Dam
2008: Nina Flack, Team X-Calibur

Skribent: Hans Karlsson
Epost: Adressen Gömd

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info