Hoppa till sidans innehåll

Möt den nya ordföranden

2018-10-08 14:33
Swebowl har träffat Svenska Bowlingförbundets nya ordförande Peter Tidbeck och styrelsens nya ansikte: Eva Bergelin för att lära känna dem lite bättre.
  • Uppdaterad: 2018-10-08 14:33

När Svenska Bowlingförbundets årsmöte hade valt Peter Tidbeck till ny ordförande och Eva Bergelin till ny styrelseledamot satte Swebowl sig ner med dessa för en intervju.

Peter Tidbeck, vem är du?
- Peter Tidbeck är en glad, positiv, 55-åring. Strukturerad, organiserad, det ska vara ordning och reda.

Vad gjorde att du valde att ställa upp?
- När jag fick frågan på min semester tog det mig två veckor, och ett antal samtal från valberedningen, innan jag lyckades bestämma mig. Jag kände att det var ett ganska stort steg. Visst, jag är ordförande i en bowlingklubb i Norrtälje, där jag förmodligen kommer säga tack och hej imorgon. Men att gå från att vara suppleant i styrelsen till att få frågan…

När samtalet kom från valberedningen trodde jag mer att det skulle handla om att vi skulle få in en ny dam i styrelsen och att någon skulle ramla ner och att jag skulle ramla av helt och hållet. Så det blev nog rätt så tyst i luren när Pär Svensson [Valberedningens ordförande] ringde och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp som ordförande. Då sa jag att jag inte kunde lämna besked på en gång utan jag gick och funderade på detta under två av mina tre veckors semester.

Sedan kom jag fram till att: det kan inte vara så svårt, egentligen. Med de som jag vet sitter i styrelsen, jag har sett dem under de två år jag suttit som suppleant, de har koll på grejerna, de vet sina områden som de jobbar med. Visst blir det en utmaning, jag vet vad Ulf har gjort under de här åren, men jag ska försöka axla hans mantel och göra ett lika bra jobb, ihop med styrelsen.

Vilka delar av bowlingen är det du brinner mest för och tänker jobba med?
- Rekryteringen. Vi måste rekrytera fler bowlare och med det ramlar allting över på vad vi ska göra för att få fler dambowlare för att inte få länge avstånd i damserien. Det är det stora problemet som jag ser att svensk bowling har, och det vet vi alla om. Om vi säger så här, den som hittar en bra lösning där vi får tillbaka en massa dambowlare, den kan nog få nobelpris i någonting, det känns lite som att jobba i uppförsbacke på damsidan. Herrsidan verkar inte vara några problem.

Sedan tappar vi föreningar också. Det är många som vill starta föreningar, men det är för omständligt, för då har du problemet med att du ska hitta en massa människor som ska sitta i styrelsen. Vi tittade på, för ett eller två år sedan, om vi skulle starta någonting som hjälper till med att administrera föreningar så att de kan fokusera på det de är bra på. För det är lite jobb med att driva en förening med alla poster du ska ha där. Vi ser ju att det, fortfarande, inte är alla distrikt som har fulltaliga styrelser.

Rekrytering och dambowlare. Sedan kommer jag också att vara väldigt engagerad i digitaliseringen, det nya BITS, för det tror jag också är någonting som kommer hjälpa oss väldigt mycket.

Hur ser det ut med din egen bowling just nu?
- Inte alls bra, jag bowlar ingenting alls. Jag har bowlande barn, eller barn och barn, de är vuxna nu, men det är där mitt fokus ligger, på dem. Det var därför jag slutade bowla. Tittar man i BITS kanske jag har något resultat från 2014 tror jag. Jag spelar någon korpmatch ibland sådär men, även om jag hänger mycket i bowlinghallen, eftersom jag kollar in när mina ungdomar tränar och spelar så har jag fortfarande inte fått något sug. Lustigt nog betalar jag ändå full licens, helt plötsligt kanske jag får för mig att spela igen.

Ska det här bli roligt?
Det ska bli jättekul, det är en jättestor utmaning. Jag tror att det behöves lite förändring också, faktiskt. Ulf [Sjöblom] har varit jättebra, det är inte frågan om det, ingenting negativt så, men 6 år är ändå 6 år. Det ska bli jätteroligt.

 

Eva Bergelin, berätta om vem du är.
- Jag är en bowlare som har hållit på sedan 14 års ålder och varit hängiven sporten i alla år. Kanske framförallt dambowlingen brinner jag för, eftersom den är på fallrepet lite grann och man vill ju att den ska bli bra igen. Vi spelar bowling hela familjen och träffar många bowlare i många bowlinghallar och vill bowlingen väl, så det här ska bli spännande. Jag är ovan vid denna situationen men det kanske är bra att det kommer någon utifrån.

Vad hoppas du kunna uppnå?
- Jag vet ju inte exakt vad som kommer att komma på mig men kan man komma med lite nya idéer och kanske lite med dambowlingen så vore det trevligt. Det löser sig väl framöver vad vi kommer att jobba med och vad min funktion kommer att vara.

Vad har du för tankar och idéer som skulle utveckla dambowlingen?
- Som det är nu blir det ju mycket att damerna har spelat med herrlagen. Nu har det blivit att man inte får spela med två lag samma helg och då kanske det stoppas lite grann men frågan är:  har det gått för långt eller kan vi få tillbaka lite damklubbar? Det vore ju trevligt, det är ju trevligt att spela med herrarna också, det är inte det. Men för att främja dambowlingen, att damer ska mäta sig med andra damer så krävs det speciella damserier, så det vill man ju ha kvar. Men som sagt, man får tänka igenom lite vad som kommer bli framöver.

Ska det bli kul?
- Ja, det ska bli roligt att ha någonting. Jag spelar nu med Forsheda och har inga funktioner i någon styrelse där, så nu är det detta som gäller, det ska bli spännande. Jag har haft andra funktioner tidigare i klubbar: ordförande, ledamot, suppleant, sen har man varit UK och ansvarig för det mesta, allt utom kassör och revisor, kan man säga. Någon form av styrelsearbete har man väl i grunden så det ska bli kul.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info