Hoppa till sidans innehåll
Foto: PETER HOLGERSSON

Mattan som visar upp bowling utanför hallen

2018-07-13 13:00
För ungefär ett år sedan köpte Svenska Bowlingförbundet in sin första bowling-matta för att marknadsföra sporten. Nu finns det 22 stycken utspridda i landet och senast var en av dem på Almedalen. - Det var jätteroligt, säger Lena Sulkanen.
  • Uppdaterad: 2018-07-13 13:00

En vecka varje sommar fylls gotländska Almedalen med politiker och makthavare. I år var också Svenska Bowlingförbundet på plats under Riksidrottsförbundets” Idrottens dag” som besöktes av ett tusental barn, ungdomar och vuxna. Generalsekreterare Lena Sulkanen, som var på plats hela dagen, uppskattar att 600 ungdomar provade på bowling när Bowlingförbundet gjorde debut på Almedalen.
- Vi har inte haft möjlighet att vara med tidigare för att vi inte har haft någonting att visa upp. Men nu har vi vår nya fina matta, säger Lena Sulkanen.

SpärrchansFrån klockan 10 på förmiddagen till halv fyra på eftermiddagen var det kö vid mattan. Där hjälpte Gotlands Bowlingförbund, och ungdomar från gotlandsklubbarna Stånga och Rosen, till som kägelresare när barn och ungdomar fick prova på bowling på den 6 meter långa mattan.
- Det var jätteroligt, vi fick utdelat lite broschyrer och ”Bowla mera”-foldrar, säger Lena Sulkanen och fortsätter:
- Det kom förbi några politiker som tittade, och lite bowlare, men man hann knappt prata med dem eftersom vi hade fullt upp och kö hela tiden, säger Lena Sulkanen.  

Det finns för tillfället tjugotvå bowling-mattor ute i landet som går att använda under olika evenemang, som Almedalsveckan på Gotland, idrottsdagar och festivaler.
- Det är en möjlighet för oss att visa upp oss utanför bowlinghallarna, säger Lena Sulkanen och Annika Kilander, utvecklingskonsulent på Svenska Bowlingförbundet med inriktning på rekrytering håller med:
- Den är ett utmärkt tillfälle för den lokala föreningen eller distriktet att synas på ett ställe som inte är bowlinghallen. Jag har själv varit med på fem tillfällen och använt mattan på olika aktiviteter, och jag har ingenting att säga om den som inte är positivt för bowlingen, säger Annika Kilander.

Svenska Bowlingförbundet kan också skicka med ett helt paket med broschyrer och informationsblad som går att ha tillsammans med mattan vid aktiviteter. På så sett kanske det går att locka fler till det livslånga idrottandet som sporten bowling erbjuder.
- Om vi kan få fler att prova bowlingen så kan vi få ner fler till bowlinghallen och prova riktig bowling, säger Annika Kilander och berättar om när hon var med mattan på en fritidsmässa i Haninge Kommun:
- Vi fick tre nya medlemmar till Haninge Bowlingklubb på tre timmar, det är ganska bra timersättning, säger hon.

Än så länge har mattan, bland annat, varit på Special Olympics schoolday, ett par mässor i Uppsala, fritidsmässan i Haninge, Södertälje sporthall, Riksidrottförbundet, Mora-parken och Lycksele-dagen.
- Lycksele hade 60 ungdomar som ville prova bowling efter det, säger Annika Kilander som hoppas att mattan snart kan göra entré på såväl skolor som äldreboenden.

Både Annika Kilander och Lena Sulkanen tror att genom att visa upp bowling och få barn, vuxna och äldre att välta lite plast-käglor kan vi locka ner fler människor till bowlinghallen och få dem att upptäcka sporten bowling.
- Alla kan bowla på mattan, den är bara 6 meter lång så även de minsta kan få klotet fram till käglorna och välta dem. Då vet de vad det är när de sedan kommer ner till hallen, säger Lena Sulkanen.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter
 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info