Hoppa till sidans innehåll

Ludvika BK, Bodens BS, BK Joker och BK Glam till herreliten

12 MAJ 2019 15:04
Herrarnas Elitserie får hela fyra nya lag till nästa säsong. Idag blev det klart att Ludvika BK, BK Joker, Bodens BS och BK Glam tar steget upp i den högsta ligan. Därmed klarade sig inget lag från Elitserien att kvala sig kvar. (UPPDATERAD)
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2019 15:04

Herrarnas Elitserie får rejält med nytt blod och en klart mer nordlig median till nästa säsong. Redan igår försvann IKW/Köping BK efter att Bulltofta, som kom med till slutspelet från Sydallsvenskan tack vare farmarlagsreglerna, och slagit ut det i kvalet förstaseedade elitserielaget.

Men idag tog det roliga slut även för Bulltofta när de ställdes mot ett starkt kollektivt jobbande Ludvika BK. Dalalaget gjorde en mycket stark avslutning på sitt allsvenska spel och var nu när det gällde klart bättre än Bulltofta i Kungsbacka bowlinghall.

Historiskt avancemang för Ludvika BK

Ludvika vann den första matchen med klara 14-5 och i returmötet avgjorde dalalaget redan efter tre spelade serier när de tagit ledningen med 10-5. Det gav en ointaglig ledning totalt med 3-1 i kvalmötet och Bulltofta fick därmed ge sig redan efter sju spelade serier.

Det är första gången någonsin Ludvikalaget kommer att spela i den högsta serien i svensk bowling oavsett tidsperiod och glädjen var stor i laget efter den historiska triumfen när Swebowl ringer upp och ställer en klassisk sportfråga via mobiltelefonen. 

- Är ni nöjda, frågar Swebowls reporter? Lagledare Olle Andersson behöver inte vänta länge innan hans lyckliga kombattanter i bussen svarar och ett högt vrålande...jaaaaa, ljuder i mobiltelefonen.

- Det här är helt fantastiskt, fortsätter Olle. Vi har verkligen varit underdogs i detta kval, men vi har ett jämnt lag, där alla hjälper alla och vi ger aldrig upp, förklarar en mycket glad Olle Andersson som redan siktat in sig på att laget ska överraska även nästa säsong.

Glam studsade snabbt tillbaka till högsta serien

Övriga tre nya elitlag från de allsvenska serierna har samtliga varit med i den högsta ligan förut. Örebrolaget BK Glam har minst rutin av dessa, men ramlade ur serien för bara ett år sedan.

Glam gick ett betydligt tuffare kvalmöte mot BK Full house på Strike & Co. I Göteborg. Örebrolaget vann den första matchen med knappa 11-9. Laget hade ledningen med 10-5 inför den sista serien men Full House var nära att gå ikapp, men kom inte ända fram i slutrutorna.

Det andra mötet var nästan en kopia av det första. Glam skaffade sig återingen en till synes klar ledning inför den sista serien, denna gång ledning med 9-6. Men ännu en gång var Full house nära att vända, men på nytt lyckades Glam hålla undan genom att ta den banpoäng de behövde tillslut för att avgöra hela kvalmötet.

När röken skingrat sig visade det sig attt matchen slutat oavgjort 10-10, vilket gav örebrolaget ointagliga 3-1 totalt. Värt att notera är att Full House hade klart högre totalslagning i båda matcherna, men det vinner man inga matcher på idag.

Två rutinerade Elitserieföreningar tar klivet upp igen

Övriga två nykomlingar till nästa säsong, BK Joker och Bodens BS, har stor erfarenhet av spel i den högsta ligan. Bodens BS lyckades även öppna det stängda norrlandsfönstret igen genom en heroisk insats mot kvalande elitlaget Stureby BK i Nyköping.

Hela mötet var extremt jämnt och det skiljde tillslut bara en ynka inspelad ban- och bonuspoäng lagen emellan när allt var klart. Trots detta fick Boden segrande med klara 3-1.

Den första matchen slutade nämligen med knappast möjliga seger med 10-9 för Boden efter att lagen delat på en banpoäng i serie tre. Det stod därför 7-7 inför den sista serien, som Boden sen vann med knappa 3-2.

Bodens BS avgjorde med oavgjort

Det andra mötet blev ännu mer dramatiskt och jämnt poängmässigt. Efter 5-5 på två spelade serier slutade returmötet oavgjort, 10-10. Därmed fick Boden den oavgjorda match som de behövde för att greja avancemanget med 3-1 totalt.

Trots den jämna fördelningen av poäng lyckades Bodens Emil Holmberg, 910, i par med Per Sundqvist, 875, vinna samtliga fyra banpoäng och var stor del i att Boden lyckades knyta åt säcken i slutet.

Individuellt glänste Daniel Unander med utmärkta 985. Stureby hade ett jämnare lag överlag men saknade de riktigt höga resultaten med bara ett individuellt resultat över 900 över båda matchen, Jimmy Wogel, 933, i den första matchen.

Rutinerade Joker tillbaka

Att BK Joker är tillbaka i högsta ligan är ingen överraskning då föreningen har enorm erfarenhet av spel på den högsta nivån. Joker manövrerade nu ut kvalande elitserielaget BK Femtionian efter två jämna möten på New Bowl Center i Stockholm.

Första mötet slutade oavgjort 10-10 efter att Femtionian spurtat ikapp Joker som hade ledningen med 7-3 efter två spelade serier. Jokers Tim Davidsson, 816, och Jonas Granath, 797, lyckades med bedriften att vinna alla fyra banpoäng.

Returmötet blev också mycket jämnt. Återigen inledde Joker klart bäst med klar ledning, 10-5, inför avslutningen och såg ut att få en lugn avslutande resa. Men även denna gång ryckte Femtionian upp sig rejält i den sista serien. Laget var nära att sopa rent och ordna oavgjort på nytt, men Jokers rutinerade Christer Pettersson i par med Joachim Lind lyckades vinna sitt bord med knappa 449 mot 436. Det gav göteborgslaget den banpoäng de behövde för att vinna med 11-9 och avgöra kvalmötet och samtidigt se till att samtliga kvalande lag från säsongens Elitserie därmed åkte ur. 

Skribent: Jonas Brändström
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info