Hoppa till sidans innehåll

Ligan där de flyger till bortamatcherna

2018-11-07 13:00
Nina Flack berättar om hur den norska ligan. Hur man flyger mellan bortamatcherna och hur den har saker som Sverige borde titta på, bland annat oljeprofilerna. - Det kan vara lätt ibland och svårt ibland, säger hon.
  • Uppdaterad: 2018-11-07 13:00

När vi i Sverige tycker att vi har långa avstånd till matcherna flyger de mellan hallarna i Norge för att spela bortamatcher. En av de svenskar som har varit på andra sidan gränsen och flugit mellan matcherna är Team X-Caliburs landslagsstjärna Nina Flack.
- Det är i stort sett flyg till alla bortamatcher så kostnaderna för dem, gentemot oss, är väldigt stora, säger hon och berättar hur de klarar av de högre kostnaderna:
- För det första har de lite mer pengar överlag i Norge, sedan får de lite mer stöd från sitt förbund och sitt RF. Men de betalar mycket mer i medlemsavgift. De är vana vid det. Sedan är det också är en grej också varför inte så många spelar, säger hon.

Men kan man bortse från att det är dyrare att spela bowling i Norge tycker Nina Flack att damligan i Norge, där de spelar i fyra-mannalag är trevlig, även om den inte slår ”Världens bästa liga” i Sverige.
- Alltså det är mycket roligare att spela åtta-manna, det blir lite mer liv och rörelse. Men det är lite charmigare, kanske lite roligare att spela i mindre lag. Det blir lite spetsigare, säger den trefaldige europamästarinnan från i somras.

Den svenska mästarinnan med Team X-Calibur, i både 3- och 8-manna tycker att det kan vara bra att spela med lite färre damer i varje lag, precis som de gör i Norge. Eftersom då blir det ”spetsigare”, det blir färre, men duktigare spelare, som får spela i högsta serien.
- Klart att det är en process och det tar tid, men det kanske är någonting sådant man ska titta på, säger hon.

En annan sak som Nina Flack tycker Sverige kan studera sitt västra grannland i är oljeprofilerna, som överlag är lättare i Norge vilket ger högre resultat. Vilket kan vara bra ibland.
- Det kan vara lätt ibland och svårt ibland. Nu är alla våra profiler ganska tuffa, det vet inte om det alltid hjälper oss, det kanske stjälper oss i vissa fall. I alla fall medelbowlarna. Eliten kanske blir bättre, men den är ganska liten, säger hon.

Den norska ligan i bowling har positiva bitar som gör att det är många svenskar som åker över gränsen och spelar. Bland annat ligger den svenske juniorvärldsmästaren Robert Lindberg med i toppen av snittlistan för denna säsong. Men Nina Flack tror inte att det finns så mycket att lära sig i den norska ligan som man inte kan lära sig i den svenska.
- Kanske inte lära sig, jag tror mer att det är ett bra kompliment där man får spela på lite lättare profiler. Tycker man att man vill spela mer är det väl helt klart en bra liga, säger hon och hyllar den svenska ligan:
- Det är ju den svenska ligan man vill spela. Sen är det en kul grej att spela i Norge, men det är inte så att jag spelar den norska ligan framför den svenska. Det säger ju alla, att den svenska ligan är unik. Det är den alla vill spela, säger den tidigare världsmästarinnan Nina Flack.

Se fler artiklar i vår serie om ligor i andra länder: 

Ida Andersson om den finska ligan

Jimmy Dan Mortensen: "Det är en utmaning att spela i Sverige, det är det inte i Danmark"

Pontus Andersson har spelat i den tyska ligan

Joline Persson Planefors om ligan på andra sidan Öresund

Två svenskar spelar i den spanska ligan

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info