Hoppa till sidans innehåll

Lär dig om årets SM-profil

14 MAR 2019 13:00
Till helgen påbörjas de individuella svenska mästerskapen i bowling. Då kommer den första starten på den nya SM-profilen spelas. Här får du lära dig om underlaget och får lite tips. - För många kommer spelet ligga runt andra pil, säger Joackim Biehl.
  • Skapad: 14 MAR 2019 13:00

De svenska mästerskapen i bowling startar på lördag då den första starten går av stapeln på Vårby i Stockholm. Tjugotvå spelare ska då inviga årets tävlingar, bland annat sjutton från föreningen Mini Arccus Club från Nyköping. Då kommer de få ta sig an årets oljeprofil, en 40-fotare som är specialanpassad till Vårbys bowlinghall och gjord av, bland annat, Joackim Biehl.
- Det är en tuff bowlinghall, den har ett svårt kägelfall att göra en oljeprofil till. Det får man ta med i beräkningen när man gör den, säger han.

Men eftersom det har gått så många svenska mästerskap på Bowl4Joy i Vårby utanför Stockholm, där, hundraårsfirande, Djurgårdens IF är arrangör, så finns det information och erfarenhet att ta av. Dessutom provade personalen fem olika profiler innan de hittade en som de tyckte passade tävlingen.
- Det är inget märkvärdigt egentligen. 40 fot, 2,97 i ratio vilket är precis så högt och lätt som det får vara i ett mästerskap. Den här känner jag kan passa Vårby, säger Joackim Biehl och fortsätter:
- Det är ett långt mästerskap, då gäller det att inte ha för mycket olja, men absolut inte för lite. Vi började på 28 milliliter olja och gick sedan ner till 25 så det inte ska bli så stor förflyttning i banan, säger han.

Tanken är att oljeprofilen inte ska behöva, ”spelas upp”. Det ska redan finnas ett spel från start och det ska vara ganska stabilt. Allt för att det inte ska spela någon roll vem som spelar på banorna bredvid dig.
- Det är det svåraste mästerskapet att göra profiler till. Dels för att det är åtta serier, och dels för att det är så mycket olika folk som kommer att förändra banan på olika sätt. Men vi försöker göra så att det blir hyfsat rättvist oavsett vilken start man spelar i, säger Joackim Biehl.

Efter förra året då åtta av de tolv herrar som tog sig till final i Elit-SM var vänsterhänta har man korrigerat oljeprofilen till årets tävlingar. I år, till skillnad från förra året, så är underlaget inte symmetrisk, det vill säga, inte likadant på höger och vänster sida.
- Det fick vi lära oss i fjol att symmetriskt inte är något bra på det här mästerskapet. Så vi har gjort den lite osymmetrisk, inte mycket, det är samma ratio bara lite mindre olja på vänstersidan, så det ska hända lite saker på den, säger Joackim Biehl.

Tipset från Elitseriespelaren och oljeprofilsmakaren Joackim Biehl är att börjaRegerande svenska mästarinnan Annie Thorell spela årets SM-profil någonstans mellan första och andra pil, för att sedan flytta inåt. Tillhör man eliten och har mycket rotationer startar man sannolikt längre in.
- I och med att det är en 40-fotare, tar man det magiska talet 31, som den här är byggd efter bör man ha sin brytpunkt vid ribba nio ungefär. Någonstans mellan sju och tio, i början, och sedan börja den långa vandringen inåt. För många kommer spelet att ligga någonstans runt andra pil där många är duktiga, säger Joackim Biehl.

Den dubble guldmedaljören i J-SM (1999 & 2000) gissar att resultatnivån kommer att bli lägre än förra året och han hoppas att många kommer och spelar, även om han själv inte har anmält sig ännu. 
- Nu har jag varit dålig på att spela det själv, jag har inte riktigt tid, jag har så mycket på våren. Men SM är det enda stora mästerskapet vi har där man får mäta sina krafter i olika årskullar och avsluta säsongen på ett roligt sätt. Jag tycker absolut att man ska spela det, säger han och får medhåll av den regerande svenska mästarinnan Annie Thorell:
- Det är ett ypperligt tillfälle att få mäta sig mot övriga bowlare i landet. Svensk mästare / mästarinna är en hedervärd titel som är värd att kämpa för, säger Spader Dam-bowlaren.

SM-sidan

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info