Hoppa till sidans innehåll

Kuwait Open: ”Allt som räknas är strike”

05 NOV 2019 13:36
Team Pergamons Martin Larsen är vidare till finalsteg tre i Världstourtävlingen Kuwait Open, trots att siffrorna astronomiskt höga. - När man kollar cutten så räknar man bara hur många strike man behöver, säger Daniel Rönnbäck.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2019 13:36

Fem svenskar har åkt ner till Kuwait för att spela Världstour- och PBA-tourtävlingen som spelas i hallen där VM kommer att gå 2021. Resultaten som slås i den nybyggda hallen har varit oerhörda och kvalgränsen stannade på 1309 över 5 serier, alltså över 260 i snitt.
- Det beror på en kombination av flera faktorer. De två största är att man spelar två personer per banpar och man stannar på samma banpar hela tiden. Sen faller käglorna väldigt lätt, och så givetvis att det är World Bowling scoring, säger Daniel Rönnbäck, tävlingsgeneral för Storm Lucky Larsen Masters.

”Current frame scoring” som det heter räknar alltid en strike som 30 poäng och en spärr ger tio poäng plus det antal käglor du slog ner i första slaget. Det gör att siffrorna blir betydligt mycket högre än det ”vanliga” räknesystemet.
- Man märker ganska snabbt att du inte behöver så många strike för att göra 240, 250. Det är de får poängen ovanför 250 som blir svåra att nå, säger landslagsspelaren Pontus Andersson.
- Allt som räknas är strike. När man kollar cutten så räknar man bara hur många strike man behöver per serie. Totalt behöver man ungefär 35–36 strike per start, säger Daniel Rönnbäck.

Pontus AnderssonBodenspelaren, som har varit nere i Kuwait för möten med World Bowling och för att locka fler asiatiska länder till den svenska världstourtävlingen, slog själv 1156 på sina fem serier i tävlingen, ungefär 150 från finalplats. Team Clan-spelaren Pontus Andersson var närmare, han var 20 poäng ifrån finalspelet men tycker inte om räknesystemet.
- Jag tycker det tar bort finessen av att vara en bra bowlare. Nivån mellan ”amatör” och ”proffs” blir så otroligt mycket mindre. Eftersom alla kan komma så nära maxresultat med det här formatet. Har aldrig sett så mycket folk som är missnöjda med resultat runt 250 – 260. Personligen tycker jag att det gamla räknesystemet är betydligt mycket bättre, säger han.

Inte heller Jesper Runbom, Team Clan, gick vidare till finalspel. Det gjorde däremot Junioreuropamästaren i Masters från 2018, Oskar Wirefeldt. Den unga tvåhandspelaren från Eksjö smällde in 1335 och tog sig vidare tillsammans med Europatoursegraren Anna Andersson från Spader Dam som gick vidare som tredje bästa dam utanför finalfältet. Båda två försvann dock under tisdagens första finalsteg.
- Överlag är jag nöjd, med tanke på förutsättningarna, säger Oskar Wirefeldt.

På vägen ner till Kuwait tappade flygbolaget bort två av de fyra klot 19-åringen hade med sig. Så han fickOskar Wirefeldt borra upp ett par klot där det ena fungerade så bra att det blev finalspel. Det andra på WBT för den unge smålänningen.
- Finalen blev lite klurig för mig när jag behövde gå från Urethan till reaktivt, fick bara nio på förstaslagen och med det nya scoring-systemet så blir det inte direkt mycket poäng, säger han.

Bäst har det dock gått för Team Pergamons Martin Larsen som nyligen kom tillbaka efter de skador han ådrog sig i somras när han blev påkörd av en bil i USA. Han lyckades, i den sista kvalstarten, inleda med tio raka strike, vilket ger 300 med det nya systemet. 40-åringen fortsatte till 1357 och en nionde plats vilket tog honom till finalsteg två.
- Jag hittade plötsligt mitt tur-par och utnyttjade det, skrev han på Facebook.

Den tidigare världsettan fick hoppa över finalsteg ett, där de andra svenskarna i final åkte ut, och slog sedan fyra serier över 250 och tog sig vidare till morgondagens finalsteg 3. Därmed är han bland de 16 bästa i tävlingen som slåss om förstapriset på $ 50 000, nästan en halv miljon svenska kronor.

Följ resultaten här: http://www.abf-online.org/results/2019/13thkuw-2.asp?Round=3
eller se sändningen från Kuwait här: https://www.dailymotion.com/World_Bowling

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 NM

Junior NM 13-16/11

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info