Hoppa till sidans innehåll

Krisen inom dambowlingen upp på ordförandekonferensen

07 FEB 2019 13:00
När Svenska Bowlingförbundets, och distriktens, ordförandekonferens går av stapeln till helgen är, framförallt, krisen inom svensk dambowling den största frågan som skall diskuteras. - Har vi någon division ett nästa säsong, säger Peter Tidbeck.
  • Skapad: 07 FEB 2019 13:00

Till helgen är det återigen dags för ordförandekonferensen där Svenska Bowlingförbundet och distriktens ordförande samlas och diskuterar svensk bowling och dess framtid. Årets samlingspunkt är Arlandastad utanför Stockholm och det är där Svenska Bowlingförbundets nya ordförande Peter Tidbeck ser fram emot en bra möteshelg.
- Jag hoppas på en lyckad konferens med högt till tak och bra diskussioner. Att vi försöker jobba tillsammans och driva svensk bowling framåt. Idag känns det ibland som det är vi mot dem. Om vi ska komma någonstans, framförallt i damfrågan, gäller det att vi vaknar till och jobbar tillsammans, säger Peter Tidbeck.

Peter TidbeckKrisen inom svensk dambowling kommer sannolikt vara den absolut största frågan på konferensen. Som det ser ut nu riskerar damernas division ett att inte existera nästa säsong eftersom det har kommit indikationer på att ännu fler lag kommer att försvinna till dess.
- Det är väl en av de stora frågorna på konferensen. Hur ska vi lösa det och hur ska vi göra för att inte tappa fler damer och, framförallt, fler damlag, säger Peter Tidbeck och fortsätter:
- Tittar man på frågan så är frågan: Har vi någon division ett nästa säsong? Ska vi då göra fler allsvenskor? Sammandrag? Det kanske inte är helt fel heller, men då får du problemet med att damerna får spela färre helger än de gör idag. Det är ingen lätt fråga, säger han.

Ordföranden ser att det måste till förändringar till nästa säsong, vilka de är och hur dambowlingen skall räddas framöver hoppas han kunna diskutera sig fram till med distrikten och föreningarna.
- Det är damerna vi måste fokusera på. Det är en svår nöt att knäcka, men samtidigt är det tråkigt när man får höra: ”Vad gör förbundet”. Vi måste, tillsammans, bygga svensk bowling, både på herr- och damsidan. Om det är någon där ute i landet som har den ultimata lösningen, delge oss den Vi måste nog göra stora förändringar till nästa säsong men vi måste ha hjälp från distrikten och klubbarna också, vad vill de, frågar sig Peter Tidbeck.

Just samarbete med distrikt och klubbar ser den nya ordföranden som en viktig punkt att förbättra. Han vill att alla förstår att alla är delaktiga i sportens utveckling.
- Få alla att förstå att vi bygger svensk bowling tillsammans. Det är inte bara förbundet, de som jobbar på kansliet, eller sitter i styrelsen som ska bygga svensk bowling. Vi måste ha hjälp, och det är hela vägen ner till bowlaren som står där nere på banorna två, tre, gånger i veckan och vill bli bättre. Det är hela kedja, då kan vi göra skillnad, säger Peter Tidbeck och lyfter upp en ny punkt på helgens schema som ska bidra till ett bättre samarbete.
- Vi har gett distrikten möjlighet till att ha en egen liten konferens på lördagsförmiddagen. Det kom som ett förslag på årsmötet och är en sak som jag hoppas kan bidra till att få bort vi och dom-känslan. Vi är faktiskt under samma paraply.

Efter den förmiddagen där distrikten har möjlighet att diskutera på egen hand öppnas den formella ordförandekonferensen med lunch. Sedan kommer Carina Bäck från Riksidrottsförbundet och pratar om trygg idrott.
- Vår idrott ska precis som andra vara en trygg idrott, därför lyfts frågan. Idag hör man ibland ett språk som inte hör hemma nere på banorna, säger Peter Tidbeck.

Ytterligare en fråga som kommer bli viktigare och viktigare inom svensk bowling är tidsöverdragen på många matcher. Många hallar har problem med att de inte vet hur försenade helgens matcher är och då kan de inte boka in lös-spel efter matcherna.
- Någon måste betala för den tiden, och då blir det klubbarna, och i slutändan är det medlemmarna. Vi vet att våra bowlare inte vill betala mer. Det här börjar bli ett problem och det är många hallar, och hallägaren, som jag har pratat med när jag har åkt runt som tycker att det är ett problem. Här har vi diskussioner tillsammans med SBHF också om hur vi ska lösa det, säger Peter Tidbeck som pekar på en lösning som börjar synas runt om i landet: #Enbanafritt
- Vi måste göra någonting åt problemet, och det är inte bara på elit-nivån. Det som händer på elitnivån ramlar neråt. Du behöver inte ha fyra banor fritt. Jobba på en bana fritt och håll tiderna. Det finns många som spelar matcherna under den utsatta tiden, säger Peter Tidbeck.

Efter en helg där ordföranden hoppas på mycket samarbete, dialog och konstruktiv konversation avslutas ordförandekonferensen på söndag med en lunch innan alla vänder tillbaka till sin del av bowlingsverige och kan fortsätta jobba för vår idrotts framtid.
- Sen dyker det säkert upp någonting annat som inte finns på dagordningen också, men vi kan alltid justera så att alla känner sig nöjda när de åker hem på söndag, säger Svenska bowlingförbundets ordförande Peter Tidbeck.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info