Hoppa till sidans innehåll

Kompisgänget från ”Lödde” nästan klara för ettan

2018-03-09 13:00
För ett par år sedan samlade Anders Kronstam ihop sitt gamla kompisgäng i Löddeköpinge och startade BK Tolvåker. Nu är de nästan klara för division ett. - Vi har skitskoj, det är det enda det handlar om, säger han.
  • Uppdaterad: 2018-03-09 13:00

Med en poäng i helgens match kan BK Tolvåker bli ett av säsongens första lag att säkra uppflyttning. Kompisgänget från Löddeköpinge i Skåne har bara förlorat en match under säsongen och har, inför helgen, tio poäng ner till andraplacerade KFUM Karlskrona i division 2 södra Götaland. Det är en ganska ny förening, men de i klubben känner varandra sedan tidigare.
- Säsongen 16/17 blev jag sugen på att starta en bowlingklubb och ha det som vi hade det när jag började spela bowling, säger ordföranden Anders Kronstam.

50-åringen samlade ihop ett gäng kompisar med lokal anknytning: ”Bagarn”, ”Sluggo”, ”Rille”, ”Räkan” med flera. Smeknamnen kommer från den svunna tid som Anders Kronstam vill återskapa med klubben. Totalt är de nu ungefär 35 spelare och de som spelar i A-laget har de flesta rutin från Elitserien och Allsvenskan.
- Alla känner varandra sedan 40 år tillbaka. Alla har en relation till bowlinghallen i Kävlinge eller Löddeköpinge Det är det som har gjort att vi känner varandra. Sen spelar nästan alla korpen i ”Lödde”, så vi träffas där också. Det är det som gör att det går bra, lagandan är viktig, säger Anders Kronstam.

En annan stor anledning till att det går bra är Jan Nilsson. Det var han som hade bowlinghallen i Kävlinge i slutet på 70-talet. Hans engagemang och träning då är grunden till att det går att samla ihop så mycket duktiga bowlare i lilla Löddeköpinge.
- Vi som är födda på 60-talet till slutet på 70-talet, vi är uppväxta med Jan. Man kan vara tacksam för att han startade bowlinghall och hade tiden och möjligheten att göra det, säger Anders Kronstam.

Sedan förra året spelar BK Tolvåker i en sprillans ny hall i Löddeköpinge. Det har varit en inspiration för flera att komma tillbaka till ”Lödde” och hjälpa laget mot division ett. Men hur högt upp i seriesystemet ska kompisgänget gå?
- Vi siktar inte någonstans, det bara rullar på. Nu ska vi ta oss upp till ettan, sedan får vi se om vi får kvala. Vi har inget uttalat mål om Sydallsvenskan eller någonting sådant, säger Anders Kronstam.

För att det ska vara enkelt att vara med i klubben jobbar de för att hålla ner kostnaderna. På träningarna är de därför tre på varje bana. Det och att det är högt till tak med en rå men hjärtlig jargong gör att det blir lite som förr.
- Man ”pikar” varandra hela tiden, vi har skitskoj. Då får man fram klubbkänslan som man hade när vi började med bowling en gång i tiden., säger Anders Kronstam.

Det gamla kompisgänget från Kävlinge och Löddeköpinge har samlats i BK Tolvåker som nu har börjat klättringen uppåt i seriesystemet.  
- Vi har skitskoj, det är det enda det handlar om. Men man ska vinna också, det är bra för självkänslan, säger Anders Kronstam.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter

SM-veckan
2018-03-22
Final damer 13.05
Final herrar 16.10 

Individuella SM 23/2-27/5

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info