Hoppa till sidans innehåll

KKR – Sveriges äldsta bowlingklubb

15 AUG 2019 13:00
1909 bildades Kägelklubben Rekord och Sveriges äldsta bowlingklubb träffas fortfarande på Birka varje vecka, självklart iklädda vita bowlingkläder. - Det är en grundpelare i den här klubben, att den är en traditionsbevarare, säger Ove Söderström.
  • Skapad: 15 AUG 2019 13:00

Går du ner i den anrika Birka Bowliinghall i Vasastan i Stockholm en onsdag klockan tre kommer du få se ett gäng helt vitklädda herrar som spelar bowling tillsammans. Av vissa kallas de elakt för ”pizzabagarna” men klädkoden härstammar från Kägelklubben Rekords begynnelse, den 21 oktober 1909.
- Det var ju så att på 10- och 20-talet, och nu snackar vi om 1910- och 1920-talet, så var det kutym att alla bowlingspelare spelade i vita kläder. Det eftersom bowling då, från 1909 och framåt, var en snobbsport, att jämföra med Tennis. Då var det vita kläder, säger Ove Söderström, historiker i KKR.

Orginalprotokollet från klubbens bildande 1909Att KKR bildades så tidigt gör att klubben är Sveriges, och antagligen världens, äldsta bowlingklubb. Men det är ingen förening, någon gång på 50-talet gick de ur Svenska Bowlingförbundet och de har inte spelat seriespel på många år. Men i år firar klubben att det var 110 år sedan bildningen.
- Den heter ju inte Kägelklubben Rekord för ros skull, utan det började ju med att ett antal farbröder spelade kägel på Stallmästargården. Sedan råkade de höra talas om Bruno Söderström, att han hade kommit hem från Amerika och introducerade det här med bowling. Då ändrades klubbens inriktning från kägel till bowling. Men första tiden spelade man både kägel och bowling, sedan blev det bara bowling, berättar Ove Söderström.

Klubbens historia går att följa i alla de protokoll som finns sparade. Vice ordförande Jerry Nilsson berättar att de har vartenda ett, från bildandet 1909 fram till idag.
- Under en period hade man en protokollsbok där man förde alla protokoll. Det var på 30-talet och här ser man hur fint en del skriver, vilket man inte kan idag. För en tid sedan saknade vi en del protokoll, så var det en som hade avlidit och hans barn kom med dem till oss i en låda, säger han och berättar att det inte bara är protokoll som dyker upp:
- Vi fick information från Jämtland från en man, hans pappa hade varit med i KKR, och de hade en låda med filmer. På den tiden, 50- och 60-talet, var de flesta medlemmarna från filmindustrin så de hade filmat ganska mycket som vi nu har lagt ut på Youtube, som då visar den gamla stilen. En klubb som bildades 1909 kanske inte ska ha Facebook och sådär, vi ändrar inte klädkod men när det gäller andra grejer hänger vi med, berättar Jerry Nilsson.

Trots den historiebärande delen av KKR är det en förvånansvärt modern klubb. Förutom Facebook och Youtube har de ett avancerat hcp-system som räknas ut i Excel.
- Vi har alltså två grundregler: Vi får aldrig bli fler än 14 medlemmar, och vi har ett ganska hyfsat hcp-system som gör att åldringar som jag, som är nästan 90, kan tävla med sådana ungdomar som Jerry, annars skulle det inte gå. Det är en av förutsättningarna för att umgås. Så att jag, som är ganska taskig på det här med bowling, kan spöa Jerry, som nästan alltid vinner, säger Ove Söderström.

I de gamla protokollen finns regeln om att KKR bara får innehålla ett visst antal Jerry Nilsson med en, över, 100 år gammal silversköld medlemmar, ibland står det 12, nu har de bestämt sig för 14, varken mer eller mindre.
- Eftersom vi är 14 så måste någon avgå. När denne någon avgår är reglerna så att någon får föreslå en ny medlem, men för att han ska accepteras måste alla godkänna, så är det bara. Vi har ingen kö-lista, men jag har ett par som skulle vara intresserade, men det blir liksom inte aktuellt fören någon avgår, säger Jerry Nilsson och Ove Söderström fyller i:
- Problemet är att vi inte vill diskutera det, för någon måste avlida för att det ska bli någon plats, så det är inget roligt ämne på så sätt, säger han.

De flesta som är aktiva i Sverige äldsta bowlingklubb är till åren komna. Ove Söderström skojar om att det är mest reservdelar som kastar klot i KKR.  
- Det finns reservknän, reservhjärtan, reservhöfter, sådana här grejer i hjärtat. Själv springer jag runt med en plastslang istället för pulsåder. Ju äldre vi blir ju mer reservdelar blir det i gänget, det leder också till roliga diskussioner, säger han.

Just diskussioner och samvaro är viktigt i KKR. Varje vecka, efter att de har spelat veckans spelform, om det är den historiska ”storserien”, ”man mot man” eller ”stegen” så samlas alla deltagare vid ett bord på Birka för att diskutera.
- Det är just den här gemenskapen. Man kan säga att vi löser alla världens problem under sådana här tillfällen, framförallt politiska, skrattar Jerry Nilsson.

Varje år har klubben också ett internationellt mästerskap när de åker utomlands, har årsmöte, delar ut över hundra år gamla troféer och spelar bowling. Men de gör annat också, även utanför bowlinghallen.
- Vi har traditioner, varje år har vi kräftskiva nere i Skåne på Bjärehalvön, vi har en strömmingsfest uppe på Gräddö. Vi är kulturella av oss, vi besöker en hel del intressanta grejer, säger Jerry Nilsson.

För den snart 110 år gamla klubben är det inte bowlingen som är viktigast, även om de uppskattar att välta käglor. Det är kulturbärandet, traditionsbevarandet och gemenskapen som klubben skapar som gör Kägelklubben rekord, Sveriges äldsta bowlingklubb, speciell.
- Det är väl lite originellt kan man väl säga utan överdrift, och särdeles trivsamt för oss medlemmar, säger Ove Söderström.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Dam-VM 24/8-30/8
Program
Resultat
Livestream

 enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info