JVM: Guld, brons, brons till Sverige! - Svenska Bowlingförbundet
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eva Wegner William Svensson, Alida Molander, Robert Lindberg, Alfred Berggren, Cajsa Wegner och Emanuel Jonsson, alla medaljörer på JVM i Detroit i 2-manna.

JVM: Guld, brons, brons till Sverige!

2018-07-30 23:17
Det blev tre medaljer för Sverige i dagens 2-manna på Junior-VM i Detroit. Bäst lyckades Robert Lindberg och Alfred Berggren som tog guld! - Det är helt sjukt, säger Alfred Berggren.
  • Uppdaterad: 2018-07-31 00:42

Med två serier kvar av kvalet i 2-manna på Junior-VM i Detroit hade Robert Lindberg, BK Jösse och bronsmedaljören i singel Alfred Berggren, Team Clan, lite bekymmer. De fick inte spelet att stämma och ”Robban” trodde inte att det skulle bli någon medalj.
- Nej, det trodde jag inte efter fyra serier. ”Affe” spelade bra men jag hade problem. Då kom Johan Ekström och jag överens om att jag skulle byta klot, slå lite hårdare och gå höger i banan, säger 19-åringen.
- Vi justerade så han kunde slå de slag han gillar att slå, säger Johan Ekström.

Tack vare aggressiva klot-byten och ruskigt bra spel lyckades den svenska duon med två avslutande serier på 471 och 456 ta sig upp till en fjärdeplats och medaljerna. För att säkerställa att det skulle bli medalj satte den Kvänum-fostrade Alfred Berggren en dubbel i sistarutan.
- Vi gjorde ett klotbyte där också och den strikeade, den här gången. De gjorde en riktigt stor prestation där, säger förbundskapten Johan Ekström.

Efter att ha tagit ledningen i kvalet under gårdagen blev det en nervös väntan för William Svensson, BK Kaskad och Emanuel Jonsson, Team Alingsås, för att se hur långt deras resultat skulle räcka. Det räckte till en tredjeplats i kvalet och en semifinal mot kvaltvåan Australien. Där satte både Jayden Panella och Blayne Fletcher varsin dubbel på slutet vilket gjorde att de tog sig till final och svenskarna fick nöja sig med brons.

Alida Molander & Cajsa WegnerBrons blev det även för Cajsa Wegner, BK Femtionian, och Alida Molander, Team X-Calibur, som förlorade sin semifinal mot amerikanskorna Taylor Bailey och Breanna Clemmer. Hemmaspelarna förlorade sedan finalen mot Mexiko, som i sin semifinal hade slagit Kanada.

Två banor bort spelade Alfred Berggren och Robert Lindberg sin semifinal och Korea. I kvalet hade koreanerna imponerat storligen, framförallt den högerhänta Jaehyeon Han som slungat in 1505, ett snitt på 250,83 över 6 serier.
- Det blev ganska spännande, det gick fram och tillbaka, säger Robert Lindberg som dock, återigen, stötte på bekymmer:
- Jag ställde två hål på samma bana, och lyckades spärra ett. Men då fick man ändå lite tankar i huvudet som man inte vill ha. Men jag lyckades ändå, på något sätt, göra fem strike i rad, säger Kumla-sonen.

Med ”Robban” kryss-kavalkad och Alfred Berggrens stabila spel där han tog alla slag till fickan lyckades de till slut besegra de asiatiska kvalvinnarna med 451 mot 443. Därmed spelade Alfred Berggren och Robert Lindberg VM-final.
- Det var ganska jobbigt faktiskt, om jag får säga det själv. Det var väldigt spänt, säger Robert Lindberg som, precis som sin spelpartner, inledde finalen med en dubbel:
- Jag hade ju en ganska bra plan på nyoljat som jag har följt under hela mästerskapet, hittills. Jag vet att jag är bra på nyoljat så det var bara att försöka göra så bra slag som möjligt, säger 19-åringen.

Även fast BK Jösses nyförvärv satte varenda boll i ”fickan” hängde Australiensarna med. Matchen var jämn, fram till ruta sju där först Jayden Panella ställde ett hål och tvåhandsspelaren Blayne Fletcher sedan välte hälften av käglorna och inte heller lyckades spärra.
- Jag tänkte inte speciellt mycket på det, om de ställer två hål kan jag och Alfred också göra det. Det var bara att hålla fokus på sitt eget, säger Robert Lindberg.

De svenska pojkarna fortsatte dock att ösa in kryss och matchen var i princip avgjord redan innan Emanuel Jonsson, Robert Lindger, Alfred Berggren, William Svensson och guldcoach: Peter Hellströmsistarutan. Så när Alfred Berggren ställde sig för att spärra tian i sistarutan började den månghövdade svenska klacken att skandera: ”VM-guld, VM-guld, VM-guld”.
- Det var faktiskt en mäktig känsla. Det är det här man har tränat för hela sommaren, det är det här man har stått i hallen för, ett VM-guld, säger Robert Lindberg.
- Det står nog mest still just då, tror jag. Det är bara en tom känsla. När man har gjort sista slaget, när man släpper iväg bollen känns det så jävla skönt, då är det färdigt, säger 21-årige Alfred Berggren, juniorvärldsmästare, som nu också ligger tvåa i All-event.

Sverige har efter bara två dagar av mästerskapet tagit fyra medaljer och imorgon börjar den finaste distansen: lag. Pojkarna går på banorna klockan 15, svensk tid, medan flickorna spelar 19, svensk tid. Med den svenska framgången hittills är det en förbundskapten som ser på morgondagens spel med tillförsikt.
- Det känns som vi har en bra start och att vi, rent taktiskt, är ganska bra med inför 4-manna. Det känns jäkligt bra både på kill- och tjejsidan, säger Johan Ekström.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info