JVM: Fyra brons och ett guld - Svenska Bowlingförbundet
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eva Wegner Bakre raden: William Svensson, Robert Lindberg, Alfred Berggren, Emanuel Jonsson Nedre raden: Alida Molander, Cajsa Wegner

JVM: Fyra brons och ett guld

2018-08-03 22:11
På Henry Ford-muséet pågår just nu avslutningsfesten för Junior-VM 2018 i Detroit. När vi sammanfattar ett mästerskap tog Sverige fyra brons och ett guld. - Guld är alltid coolt, säger förbundskaptenen Johan Ekström.
  • Uppdaterad: 2018-08-03 22:11

Världsmästerskapen för juniorer är över för den här gången och alla åtta i den svenska truppen åker hem med medaljer, de flesta har bronsmedaljer, men Robert Lindberg och Alfred Berggren åker hem som världsmästare i 2-manna. Totalt sett tog den blågula truppen fem medaljer, färre än 2016 och 2014 då det blev 8 medaljer.
- Vi har med oss sju debutanter och tar fem medaljer plus en fjärde plats i All-event på Cajsa och killarna (Alfred Berggren och Robert Lindberg) på sjätte och sjunde plats. Vi måste säga att det är en, med berömt godkänt mästerskap, säger Förbundskapten Johan Ekström.

Sverige fick en väldigt bra start på mästerskapet när en av de två Kvänum-pojkarna: Alfred Berggren tog medalj redan i ”uppvärmningsdistansen” singel. Något han har tränat för under lång tid.
- Framförallt jobbade jag hårt tekniskt direkt efter slutspelet. När jag kände att tekniken stämde så började jag utmana mig själv att slå vissa siffror på olika profiler. Jag har fått mycket hjälp av Ida och Pontus Andersson hemma i Nässjö också, säger 21-åringen.

GuldEfter den starten blev det bättre! I dubbeln dominerade det svenska laget. Efter två makalösa avslutningsserier såg Robert Lindberg och Alfred Berggren till att det blev tre svenska medaljer. William Svensson och Emanuel Jonsson samt Alida Molander och Cajsa Wegner hade då redan tagit sig till de semifinaler som de sedan förlorade. Men Lindberg/Berggren gick vidare till final mot Australien.
- Det var ganska jobbigt faktiskt, om jag får säga det själv. Det var väldigt spänt, säger Robert Lindberg.

De svenska kloten sattes dock till ”fickan” under hela finalen. När Alfred Berggren slog sina sista slag sjöng den underbara svenska klacken som stöttat de svenska spelarna under helamästerkapet.
- När man släpper iväg bollen känns det så jävla skönt, då är det färdigt, sa en glad Alfred Berggren.

Att bowling är en världssport har det visat sig många gånger under Junior-VM, bland annat underlag-distansen där konkurrensen var mördande. Mellan placering 2 och 7 i pojkarnas 4-manna skiljde det 43 poäng, mellan lag från tre olika världsdelar. När pojkarnas Masters-kvartsfinaler spelades var åtta nationer kvar.
- Det var ett väldigt, konkurrensmässigt, bra VM. Det ser vi, om inte annat, på lag-distansen. Framförallt på killsidan, men även på tjejsidan, säger förbundskaptenen Johan Ekström.

På tjejsidan låg de svenska flickorna på en sjätte plats efter första dagens spel men stod för en Flick-lagetupphämtning i världsklass när de klättrade upp till en fjärde plats och Sveriges femte medalj för mästerskapet. Efter förlust mot mästerskapets bästa nation Korea blev det ytterligare ett brons. Från den distansen kommer förbundskaptenen ta med sig ett av sina bästa minnen från Detroit.
- Som ledare ställs man ibland inför problem som man får lösa, ihop med spelarna, det är en typ av tillfredsställelse som inte går att mäta i medaljer. Hanna Engbergs comeback efter en jobbig inledning. Som hon avslutar mästerskapet, det är sådana ljuspunkter som inte visar sig i resultatlistorna. Sådant är roligt, där är vi alla involverade, alla spelare och ledare. Som ledare är det sådant som man kommer ihåg, säger Johan Ekström.

I All-event var Cajsa Wegner bara 25 sura poäng ifrån ett silver som istället delas mellan Koreanskan Sunhwa Hong och colombianskan Juliana Botera. Fem svenskar tog sig vidare till det avslutande cupspelet Masters, men bara Robert Lindberg vann en match och i kvartsfinalen tog VM slut för svensk del mot den slutgiltiga segraren, hemmaspelaren, Cortez Schenk.
- Jag tycker att det är ett lyckat mästerskap i stort för truppen. Vi kommer hem med ett guld och fyra brons, samt att alla fick med sig en medalj hem, säger Emanuel Jonsson som hade velat ha mer men åker hem med mer än en medalj:
- Det har varit en fantastisk upplevelse, både på och utanför banan. Jag kommer att ha minnen för livet, säger han.

Emanuel JonssonSå är det också. Även om många av de svenska spelarna säkert hade velat ha mer med sig kommer de hem från ett världsmästerskap för juniorer med minst en medalj vardera samt minnen och lärdomar för hela livet.
- Om ett par timmar eller dagar kommer jag naturligtvis vara nöjd med medalj i mitt första VM, sa Sofia Myllymäki efter bronset i lag.
- Jag tycker också att vi har lärt oss mycket, vi har fått med oss en del av vad det är vi behöver jobba på i allmänhet, för att vara ännu bättre förberedda till kommande mästerskap, säger Johan Ekström.

Avslutningsbanketten pågår just nu i Detroit, snart ska alla de 215 spelarna åka hem till alla olika delar av världen. Alla fem världsdelar som har varit med i mästerskapet, Nordamerika, Sydamerika, Europa, Asien och Australien får med sig medaljer hem. Den svenska truppen får med sig fyra brons och ett guld. Om två år är det dags för nästa Junior-VM.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info