Hoppa till sidans innehåll

Junior-EM: Känslor och gemenskap

24 APR 2019 10:10
För de svenska ungdomar som precis har landat i Sverige igen efter europamästerskapet för juniorer kommer de bestående minnen vara av känslor, gemenskap, och några medaljer. - det är mycket roligare än vad det ser ut att vara, säger Robin Ilhammar.
  • Uppdaterad: 24 APR 2019 10:10

Årets europamästerskap för juniorer blev annorlunda för det svenska laget, med en spelare i truppen som fick åka hem redan efter ett par dagars spel. När det händer, med efterföljande diskussioner, är det svårt för juniorer att koncentrera sig på bowling när känslorna redan svallar höga av debuter, nya upplevelser och kamp om medaljer.
- Det har varit en turbulent vecka överlag, säger junior-stjärnan William Svensson som gjorde sitt sista J-EM.

Men det är inte den turbulenta delen som spelarna säger att de kommer komma ihåg när de kommer hem från Plus Bowling efter påskveckan 2019. Det är gemenskapen, lagspelet, de nya människorna och allt som kommer med att spela ett mästerskap.
- Att det är mycket roligare än vad det ser ut att vara och att sammanhållning är viktigt, att spela som ett lag, säger debutanten Robin Ilhammar.

Det är många minnen som skapas när det svenska juniorlandslaget åker iväg och tävlar under den blågula flaggan. Inte bara på banorna där bowlingkunskaperna möter helt nya utmaningar, utan även utanför banan.
- Jag tror jag kommer komma ihåg allt, det är så mycket som har hänt, både på och utanför banorna, säger Ottilia Gunnarsson.

Alla sju spelarna som slutförde mästerskapet pratar om sammanhållningen och gemenskapen inom laget, och med de andra nationernas spelare, som en av de roligaste sakerna under hela junior-EM. När ungdomar från hela Europa träffas på det här sättet är det många som hittar nya vänner.
- Att träffa så mycket nya människor har varit jätteroligt, säger Nora Johansson.

För två av spelarna, Ellen Ekholm och William Svensson, var det sista gången de får uppleva den speciella stämning som ett junior-EM bjuder på. Men det blev inte riktigt som de hade tänkt sig. William Svensson, som tagit 11 medaljer på junior-EM åkte hem utan den här gången, och Ellen Ekholm ville helst ha med sig annat än brons.
- Det är blandade känslor, jag har nog inte smält att det har gått som det har gått ännu. Jag kommer ändå hem med en medalj, det är ju bra. Sen är jag klart besviken men jag vet vad jag ska hem och träna på, säger Ellen Ekholm.
- Det är klart att det blir konstigt när jag har tagit minst en medalj på fyra mästerskap och sedan åker hem från det sista utan. Jag har spelat väldigt bra utan att få till det. Jag har behövt göra för bra slag för att få strike, säger William Svensson.

För första gången någonsin åkte de svenska pojkarna hem utan medalj från Junior-EM. Dels på grund av de turbulenta kringhändelserna, dels på grund av att många av de andra länderna har utvecklats mycket de senaste åren.
- Tyvärr blev det som det blev, jag önskar att vi kommit hem med fler medaljer. Men det har varit jättekul intressant och spännande. Det har varit lärorikt både mentalt bowlingmässigt. Nu vill jag komma med nästa år och ta en medalj, säger Oliver Dahlgren.

Flickorna däremot har med sig medaljer hem att hänga upp på väggen. Minnen från ett framgångsrikt mästerskap där de har visat att de kan. Att de kan mäta sig med de bästa i Europa.
- Jag kan faktiskt. Jag kan hålla mig lugn i situationer där många kanske stressar upp sig, säger Ottilia Gunnarsson.
- Det har varit kul. Jag tycker att jag har spelat bra. Över förväntan är det i alla fall, säger tvåhandsspelaren Nora Johansson som tog brons i All-event.

Någon annan som genomförde mästerskapet över förväntan är Hanna Engberg. Kalmar-tjejen dominerade mästerskapet. 17-åringen vann All-event överlägset och tog medalj på alla distanser förutom singel.
- Det är ett bra mästerskap, säger Hanna Engberg som även hon betonar gemenskapen:
- Det är det som har gjort att vi har kämpat hela tiden, alla vill samma sak, att vinna, säger hon.

Mästerskapet är slut, medaljerna är utdelade och livet återgår till det normala. Men satsningen på bowling fortsätter för alla bowlarna. Med minnen från Wien i hjärtat och blicken mot framtiden och dess mål har de lärt sig att vara här och nu.
- Ett slag i taget och fokus på det jag gör. Har man slagigt slaget kan man inte ta tillbaka det. Det gäller att vara i rutan man är i, säger Nora Johansson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info