Hoppa till sidans innehåll

Junior-EM: Guld och brons till Sverige

20 APR 2019 17:29
Det var nära medalj i singel för flera svenskar men istället blev det guld till Hanna Engberg och brons till debutanten Nora Johansson i All-event på junior-EM i Wien. - Äntligen, säger Hanna Engberg.
  • Uppdaterad: 20 APR 2019 17:29

När Kalmar-tjejen Hanna Engberg idag gick ut i singeldistansen på Junior-EM i Wien hade hon en ledning med 118 poäng. Med ögonen på de spelare som jagade henne i totalställningen började hon lite spänt.
- Jag fick ingen bra teknisk känsla och då börjar man bli lite stressad. Sedan var det svåra banor idag och då blir det ännu mer spänt, säger hon.

Efter ett tag började hon hitta in och när hon såg att de jagande motståndarna halkade mer och mer efter började 17-åringen slappna av och jaga en topplacering i singeln. Avslutningen 235 gjorde att den regerande mästarinnan i singel låg på en fjärde plats inför andra passet.
- Jag vill gärna så vidare i singel, men det är små marginaler som avgör, sa hon då.

Ellen EkholmFör Ellen Ekholm, som spelade tillsammans med Hanna Engberg, var passet väldigt viktigt. Dels för singeldistansen, och dels för en plats i masters.
- Det gick inte bra, inte alls som jag hade tänkt mig. Det började bra men sedan gjorde jag dåliga slag. Jag hade rätt boll men jag slog dåliga slag, jag behöver strikeföljder för att få poäng, säger hon.  

Resultatet 1083 i singel gjorde att hon, med ett singelpass kvar, låg på 22a plats. Bara två spelare fick gå om henne för att hennes siffror skulle räcka till det avslutande cupspelet masters.
- Jag måste verkligen rulla av bollen. Jag har en tendens att dra in den för att jag inte litar på det. Det är många fickträffar där jag blir nio istället för strike. Jag hoppas att jag klarar mig, det hade känts bra, säger hon.

I eftermiddagspasset ökade resultatnivån ordentligt på en gång och bland annat var det de två Nora Johanssonsvenskorna Ottilia Gunnarsson och Nora Johansson som var en del av det. Med stor energi kom de in och strikade furiöst.
- Vi hade en bra känsla från i morse, en bra energi, säger Ottilia Gunnarsson och Nora Johansson håller med:
- Vi hade väl hållit uppe energin från igår och laddat ordentligt, säger hon.

Med ett par spelare som ryckte ifrån höll sig de svenska spelarna runt fjärde, femte plats under stora delar av passet. Kryssen haglade och de visste att de spelade bra men inte hur de lågt till.
- Nästan ingenting, man visste att man låg bra till men jag trodde vi var någonstans i mitten typ, säger Nora Johansson.

Ottilia GunnarssonHela vägen fram till sista serien hade båda spelarna chansen att ta medalj i singel, men på slutet fick några motståndare lite medflyt och de svenska spelarna hade lite motvind. Ottilia Gunnarsson slutade 11 i singel och Nora Johansson femma, bara två poäng från en medalj. Hanna Engberg, som spelade det första passet blev åtta.
- Det är väldigt surt. Jag visste att vi spelade bra, Nora spelade jättebra, säger Ottilia Gunnarsson.

Medaljerna gick istället till ryskan Victoria Kasharskaya, Nele Niehusen från Tyskland, Sara Xuereb från Malta och överraskningen Andrea Kvernhuslökken från Norge.

Det fina resultatet i singeln gjorde dock att den 16-åriga, tvåhandsspelande, debutanten Nora Johansson från Eksjö, klättrade upp till en tredje plats i All-Event. Men det hade hon ingen aning om.
- Efter jag hade spelat klart sa ”Robban”, eller om det var ”Ekiz” det till mig, säger hon.

Under stora delar av det sista passet gick en nervös Hanna Engberg och såg hur spelare efter spelare blev matematiskt uteslutna från att kunna slå henne. När sista serien började kunde hon inse att hon var europamästarinna i All-event.
- Det var väldigt skönt. Man var orolig, även om man visste att de andra behövde göra väldigt så vet jag att det går att göra, säger hon.

För andra gången i karriären ska nu den 17-åriga Kalmar-tjejen nu få gå upp och ställa sig högst upp på prispallen och ta emot ett J-EM Guld. Förra året i Danmark tog hon ju guld i singel, den här gången i en ännu ”finare” distans: All-event.
- Det här är det man har kämpat för i ett år, och att man får ut allting i ett mästerskap är väldigt skönt, säger Hanna Engberg som till slut vann överlägset med 144 poängs marginal före finskan Mila Nevalainen.

För Ellen Ekholm slutade hennes sista junior-EM i besvikelse när för många spelare tog sig förbi henne och 18-åringen slutade 25a, precis utanför de 24 som får spela det avslutande cupspelet masters.

 Se alla resultat här: http://www.oeskb.at/eyc2019/ 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info