Hoppa till sidans innehåll

Jakt på seniormedaljer i Tyskland

2017-08-11 13:00
Nästa vecka börjar Senior-VM i Tyskland. Det är ett rutinerat svenskt landslag som åker för att, återigen, visa att den blågula bowlingen håller världsklass. - Vi vill vara med och slåss om medaljerna på alla distanser, säger Christel Carlsson.
  • Uppdaterad: 2017-08-11 13:00

På lördag samlas det svenska seniorlandslaget i Stockholm för att resa till München i Tyskland och delta i världsmästerskapen för seniorer som spelas där från den 15 augusti till den 20 augusti. De två tidigare gånger som Senior-VM har spelats har det svenska laget tagit hem totalt 19 medaljer. Även den här gången finns goda medaljhopp.
- Vi vill vara med oss slåss om medaljerna på alla distanser. Den kapaciteten har vi så det måste vara målsättningen, säger Christel Carlsson som tagit fyra medaljer på de senaste två mästerskapen.

Christel Carlsson vid Senior-VM 2015Alla fyra herrar och fyra damer som åker till Tyskland för att kämpa om medaljerna har varit med på minst ett av de två tidigare seniormästerskapen. Därför är de ett sammansvetsat och rutinerat gäng.
- Alla personerna är jättebra, vi har alla samma inställning, samma målsättning. Alla delar med sig och alla vill att det ska gå bra för alla de andra. Det får vi ”cred” för från andra nationer och det är en stor tillgång vi har som grupp, säger den tidigare förbundskaptenen Christel Carlsson.

Även förbundskaptenen Johan Ekström som gör sitt första seniormästerskap är glad att ha en rutinerad trupp med sig som vet vad de ger sig in på.
- Alla har gjort det förut och vet vad de ska förbereda sig för, säger han och fortsätter:
- Alla har lång erfarenhet och stor förståelse. De vet tydligt vad de vill och vilka styrkor och begränsningar de har. De har inte så svårt att prata om det, säger Johan Ekström.

Den rutinerade Christel Carlsson var med både 2013 när Sverige tog 13 medaljer och 2015 när det blev sex medaljer. Med bara några dagar kvar till avfärd liknar hennes noggranna förberedelser det första mästerskapet mer än det senaste.
- Det känns jättebra, kanon, jag är så färdig jag kan bli, jag hade kunnat åka imorgon. Jag hade inte kunnat förbereda mig på ett bättre sätt, säger Christel Carlsson och jämför med de tidigare mästerskapen.
- Första gången hade jag också förberett mig väldigt bra, då gick det väldigt bra också. Förra gången… mentalt var jag inte med då, jag kände mig inte bekväm i mig själv. Den gången var det jobbigt. Den här gången känner jag mig med, säger hon.

I förberedelserna har fokus legat på att titta på hur kloten rör sig i banan. Det för attFörbundskapten Johan Ekström spelarna ska kunna stå på rätt ställe i banan med rätt material när det verkligen gäller. Därför gäller det också att ha många möjligheter med sig i väskan.
- Vi försöker få så många olika klotbeteenden med oss som möjligt. Så att vi har många olika verktyg att ta fram på plats, säger Johan Ekström och Christel Carlsson berättar att hon har borrat upp fyra nya klot:
- De känns så bra allihop att jag kommer ta med mig nio klot, jag hade inte tänkt det, men jag vet inte vad jag ska välja bort, skrattar hon.  

Både 2013 och 2015 har Sverige blivit tvåa i medaljligan efter USA som även den här gången kommer som favoriter. Med spelare som Parker Bohn III, Bob Learn Jr, Lynda Barnes, Carolyn Dorin-Ballard och Tish Johnson vore annat märkligt.
- Som jag ser det kommer USA med ett väldigt starkt lag. Men de har respekt för oss också, säger Christel Carlsson.

På måndag spelas den officiella träningen och på tisdag drar tävlingarna igång på riktigt med singeln, som avslutas med finaler på onsdag. Sedan spelas dubbeln och lag-distansen onsdag till lördag innan Masters tar vid den sista dagen: söndagen. När mästerskapet avslutas den 20e augusti hoppas det svenska seniorlandslaget ha presterat bra bowling och att det räcker till många medaljer.
- Vi kan bara göra så gott vi kan. Men jag tror att vi har stora möjligheter, sen får vi se hur långt det räcker, säger Christel Carlsson.

Följ mästerskapet på den officiella hemsidan: http://www.bowling-wm.de/index.php?id=928  

Truppen:
Christel Carlsson, Örgryte IS
Kristina Nordensson, Team Vasa
Susanne Olsson, Hammarby IF BF
Lena Sulkanen, B-K Eva

Christer Petersson, BK Joker
Christer Danielsson, Eksjö BK/EBOK
Stefan Yngström, Team Enköping BK
Johan Åberg, BK Brio

Johan Ekström, Förbundskapten
Peter Ljung, assisterande förbundskapten

Medaljerna från de tidigare mästerskapen:

2015: 6 medaljer (2 guld – 2 silver – 2 brons)
Singel: Guld: Kristina Nordensson, Silver: Susanne Olsson
Lag: Brons: Sverige damer (Christel Carlsson, Lena Sulkanen, Kristina Nordensson, Susanne Olsson); Brons Sverige herrar (Jan Nordberg, Peter Eriksson, Johan Åberg och Christer Petersson)
All-Event: Silver: Susanne Olsson
Masters: Guld: Susanne Olsson

2013: 13 medaljer (3 guld – 5 silver – 5 brons)
Singel: Guld: Christer Danielsson, Silver: Christel Carlsson, Brons: Christer Petersson
Dubbel: Brons (Lena Sulkanen, Christel Carlsson), Brons: (Ann-Ki Larsson Carlsson, Susanne Olsson)
Lag: Guld (Lena Sulkanen, Christel Carlsson, Ann-Ki Larsson Carlsson, Susanne Olsson), Guld (Jan Nordberg, Christer Petersson, Stefan Yngström, Christer Danielsson)
All Event: Silver: Susanne Olsson, Silver: Jan Nordberg, Brons: Christer Danielsson
Masters. Silver: Susanne Olsson, Silver: Jan Nordberg, Brons: Christer Danielsson

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
Städa Sverige
 


Anmälan till Elittävlingen i Malmö 6-7/10

 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info