Hoppa till sidans innehåll

”Jag har slitit mycket under många år”

2018-11-13 13:00
Förberedelser och lagkänsla ska få Peter Hellström att prestera bra, nu när 43-åringen äntligen ska får göra VM-debut i Hong Kong om ett par veckor. - Att vi hade varit med på pallen någon gång vore riktigt kul, säger Peter Hellström.
  • Uppdaterad: 2018-11-13 13:00

Sveriges äldste deltagare på herrarnas VM i Hong Kong har länge kämpat för att få spela ett världsmästerskap. Många gånger har 43-åringen hoppats på att få läsa sitt namn i den uttagna truppen men varje gång har någon annan fått åka istället.
- Jag tänkte väl att om jag har ett bra läge så var det den här gången. Men det har jag trott förut också. Det är svårt att veta, men det är klart att man hoppas, säger Peter Hellström, Team Clan.

Men när Johan Ekström den 10e september i år presenterade sin trupp till världsmästerskapen i Hong Kong var Motala-sonen äntligen med. Peter Hellström ska få göra sin debut på VM den 24e november till den 5e december 2018.
- Så länge jag har jobbat för det. Jag har varit med så länge men inte spelat ett VM. Det var så många känslor som kom fram då. Det var kul, säger han.

Sedan den dagen har alltid varit fokuserat på VM. All träning, allt spel, är förberedelser inför den stora utmaningen om ett par veckor.
- Hela tiden, allt jag gör. Ända sedan jag blev uttagen började processen direkt. Jag har lagt ner väldigt mycket tid i hallen, dels på träning, dels på greppjusteringar och klottrappan så jag har en så bred väska som möjligt, säger ”Hella”.

Framförallt har, den tidigare medaljören på EM, tävlat mycket i andra hallar än Nässjö där han normalt sett håller till. Mycket för att utsätta sig för utmaningar.
- När man ska utsätta sig för okonventionella justeringar är det bättre att spela i andra hallar. Det blir alltid ett större spektrum av förflyttningar då. Du följer så mycket olika spelstilar, precis som på ett VM: ”rakstötare”, uretan, tvåhandsspelare som spelar med plast. För att bli mer kreativ, jag fastnade lätt när jag stod och tränade hemma. Omedvetet blir man en produkt av sin egen hall, säger Peter Hellström.

Flera av de saker som 43-åringen har stött på under sitt tävlande är saker som tidigare hade stört och irriterat honom. Men nu när allting är en förberedelse inför VM ser han på utmaningar på ett annat sätt.
- Som till exempel när jag spelade Västgöta Open, då gick banan sönder efter tre rutor och jag hade en trippel. Sedan fick vi byta bana och slå två provrutor där. Ändå lyckades jag gå i mål på en serie över 260. Då var jag jäkligt stolt, fasen, det funkade. Va bra att det hände, då kan jag lära mig av det. Det har trillat ner en pollett till i skallen, säger han.

Peter Hellström tog brons i 3-manna på EM 2016 med Pontus Andersson och Markus JanssonSenast Peter Hellström var med på ett mästerskap var herrarnas EM i Bryssel för två år sedan. Där var han den som såg ut att ha roligast, den som njöt mest av att få bära landslagströjan.
- Jag har ju gjort det minst antal gånger av de som var i laget. Det är kanske därför jag tycker att det är så fantastiskt. Jag kan ju inte tala för de andra men jag tycker att det är helt fantastiskt roligt, det är få förunnat att få representera sitt land. Jag har slitit mycket under många år. De gånger man kommer med är det fantastiskt kul, säger han.

Den 43-årige VM-debutanten tror, och hoppas, att den svenska truppen kommer kunna prestera väldigt bra i Hong Kong. Så länge de jobbar som ett lag. Just lagkänslan har också varit i fokus under förberedelserna.
- Jag hoppas att vi kan hitta den där lagkänslan så det ”boostar” oss som nation, så att vi kan plocka medalj. Det vore kul om vi kunde hitta det där flytet, jag tror att det är viktigt för oss att vi hittar den där lagkänslan där det ett plus ett blir tre. Det är svårt att skapa, speciellt som vi spelar i konkurrerande klubbar och brukar fightas mot varandra. Nu ska vi fightas med varandra och öppna dörrar som vanligtvis inte är öppna. Vi måste våga visa svagheter, säger han och fortsätter:
- Och det är det vi har jobbat med på våra förberedelseläger. Jag tror att det är jätteviktigt och det är därför vi har med oss Patrick Backe också, som är en fantastisk lagbyggare. Jag tror det kan bli jättebra, säger Peter Hellström.

Personligen har läraren på bowling-gymnasiet i Nässjö redan gjort klart stora delar av förberedelserna, kloten är redan utvalda, flera veckor i förväg. På så sätt kan han påbörja ett formtoppande ett par veckor inför avresan och fokusera på andra saker än teknik.
- Så behöver jag inte stressa ihjäl mig. Sista två veckorna, då får jag inte gör några förändringar, då ska allt sitta. Träna får jag, men klot och alla tekniska detaljer ska vara klara. Vad jag ska träna på mer är det ribbraka spelet utifrån. Blir det en riktigt utmanande profil, då kommer det spelet att bli väldigt viktigt, säger han.

Förhoppningen är att alla förberedelser och lagkänslan ska göra att det svenska laget får ta emot VM-medaljer i Hong Kong. När Peter Hellström pratar om det, att på sitt första VM stå på prispallen, pratar han inte om det i singular, utan i plural. Han pratar om det i termer av ”vi” och ”laget”.
- Att vi hade varit med på pallen någon gång hade varit riktigt kul, och det hoppas jag på, säger Peter Hellström.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info