Hoppa till sidans innehåll

I Sporthallens bowling kommer sporten först

2018-01-30 13:00
En privat bowlinghall utan bar-verksamhet som har sporten bowling som högsta prioritet. Det finns i den gamla sporthallen i Linköping. - För oss är det en självklarhet och har alltid varit, säger Mikael Dahlström.
  • Uppdaterad: 2018-01-30 13:31

På baksidan av sporthallen i Linköping finns den en dörr som leder ner i en klassisk gammal bowlingkällare. Där nere spelas det sportbowling på åtta banor. Trots att det är en privat bowlinghall har man valt att inte servera någon alkohol eller ha några spelmaskiner. Här kommer idrotten bowling först.
- För oss är det helt självklart och har alltid varit, säger Mikael Dahlström som tillsammans med Jonas Velin driver Sporthallens bowling:
- Jag vill helst inte ha spelmaskiner alkohol. Jag vill att bowlingen ska vara en sport, säger han.

De driver en sportbowlinghall som har 5 klubbar i det nationella seriespelet där LDBS Zorita spelar högst upp, i damernas södra allsvenska. De driver den också för att gynna sporten bowling, inte för att tjäna några stora pengar.
- Vi gör i princip ingen vinst, det ligger mellan lite plus eller lite minus. Men jag tjänar hellre lite mindre om folk tycker att det är roligt och att de kommer tillbaka. Jag är ganska nöjd med det här att folk kan komma ner och spela bowling och ta en fika utan att det är fylleslag, säger Mikael Dahlström.

Hade det inte atmosfären varit så lugn och skön som den är nere i den gemytliga källaren hade ”Micke” kanske inte jobbat i någon hall över huvud taget.
- Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror inte att jag hade velat jobba med bowling om det hade varit det här: ”nattlivet”, säger han.

En av de stora anledningarna till att de kan hålla priserna nere och överleva utan sidoinkomster är att de har ett väldigt bra hyresavtal med Linköpings kommun.
- Men å andra sidan har kommunen väldigt reko priser här nere. Pensionärer, skolorna och omsorgen har alla reducerade priser, och det är ju av en anledning, säger Mikael Dahlström som är väldigt glad över situationen:
- Om hyrorna är så höga att man måste blanda in alkohol , spelmaskiner och mat för att gå runt, då är det ingen bowling, i min värld. Så jag är jätteglad att vi kan ha det som vi har det. Samtidigt förstår jag de stora hallarna, de spelar ju inte i samma division. Men jag skulle inte vilja ha det, alls, säger han.

Pensionärerna i hallen betalar 20 kr per serie när de är nere och spelar, eller 70 kr för fyra serier. De få gånger det är ledigt i hallen spelar juniorer så mycket de vill för 50 kronor i en satsning på att få fler ungdomar att fastna för sporten och bli bättre.
- Varje spelare som blir bättre är en vinst, och då menar jag inte vinst för oss som bowlinghall, utan då menar jag som en vinst för sporten bowling, säger Mikael Dahlström.

Sporthallens bowling drivs knappt med vinst, utan spelmaskiner och bar-verksamhet för att där är sporten bowling viktigare än att tjäna en massa pengar och det är precis så hall-ägarna Mikael Dahlström och Jonas Velin vill ha det.
- Hur skulle det annars vara? Frågar sig Mikael Dahlström retoriskt. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info