Hoppa till sidans innehåll

Ingen Bowling på SM-veckan 2020

20 JUN 2019 13:01
Svenska bowlingförbundet har fått beskedet att bowling inte får vara med på SM-veckan sommar 2020 som går i Halmstad. Anledningen är att det inte finns någon bowlinghall i staden. - Det är jättetråkigt, säger sportchefen Michael Granström.
  • Skapad: 20 JUN 2019 13:01

Riksidrottsförbundet och SVT:s samarbete SM-veckan har under de senaste tio åren blivit en institution inom svensk idrott med upp emot 50 deltagande idrotter varje år. Bowling har varit med på SM-veckan vinter med sitt 3-manna SM och på sommaren har Elit-SM avgjorts. 2019 i Malmö kommer Annie Thorell och Viktor Danielsson försöka försvara sina guld. Men 2020 kommer inte bowlingen att vara med på SM-veckan sommar.
- Anledningen är att det inte finns någon arena i Halmstad för vår tävling. Det finns ingen bowlinghall, säger Svenska Bowlingförbundets sportchef Michael Granström.

Michael GranströmSedan det stod klart att SM-veckan sommar 2020 kommer att genomföras i Halmstad har det förts diskussioner om hur det skulle kunna lösas. Antingen att en hall skulle byggas, eller om man skulle kunna använda någon annan arena för tävlingarna.
- Vi hade jobbat med ett alternativ där Falkenberg hade varit vår arena, men tyvärr fick vi inte igenom det. Hade det legat fler idrotter i Falkenberg kanske det hade fungerat, men nu blir det som det blir, säger Michael Granström.

SM-Veckan har varit en stor framgång för svensk bowling. 2018 hade bowlingen över 300 000 tittare fördelat på sommar och vinter-veckan.
- Det är vårt fönster utåt. Det är jättemånga som har tittat på bowlingen, även bland de som inte normalt spelar bowling. Det är ett av de viktigaste fönstren vi har, säger Michael Granström.

Sedan sportbowlinghallen i Halmstad lades ner 2015 har ingen ny kommit och den halländska orten med 66 000 invånare har sedan dess utan bowlingidrott.
- Jag tycker det är jättetråkigt att en idrottsstad av dignitet, som Halmstad, inte har en arena för sporten bowling. Det är många bowlare i Halmstads-regionen som slutar nu, tyvärr.

Under tiden som det inte funnits någon arena för sportbowling i Sveriges 18e största stad har Svenska Bowlingförbundet jobbat för att få till en bowlinghall, hittills utan att lyckas.
- Vi kan inte bygga en hall men vi kan försöka påverka politiker, vilket vi har gjort i många år. Jag vet att vi har jobbat länge för att få till en hall. Det krävs sannolikt ett privat initiativ, tillsammans med kommunen, för att det här ska lyckas. En bowlinghall som vill ha in idrotten bowling behövs verkligen i Halmstad, säger Michael Granström.

Om två år, 2021, går SM-veckan sommar i Umeå och där finns det en arena för sportbowling vilket gör att Elit-SM, förhoppningsvis, åter kommer att vara med på programmet.
- SM-veckan är jätteviktig för oss och vi ska verkligen försöka fortsätta vara med i den, säger Michael Granström.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info