Hoppa till sidans innehåll

Inför VM: Tekniken ska göra Ida Andersson bättre

2017-11-23 13:00
Ida Andersson, BK Högland, har under två års tid jobbat med sin teknik för att bli bättre till Världsmästerskapen i Las Vegas som börjar i november. Nu är det snart dags för tekniken att sitta. - Jag har tränat jättemycket, säger hon.
  • Uppdaterad: 2017-11-23 13:00

På senaste dam-VM i Abu Dhabi 2015 fick inte det svenska laget någon medalj. De var dock nära flera gånger: femma i lag, sexa och sjua i trio, sjua i dubbel, men de kom aldrig närmare än nära. En av de som var med då: Ida Andersson, BK Högland, slutade på 44e plats i All-event satte sig ner och funderade efteråt.
- Lyckas man inte är det någonting man gör fel, och jag vill ju lyckas, så då måste jag göra någonting annat, säger hon.

Det svenska VM-laget i Abu Dhabi 2015Tillsammans med landslagsledningen i form av Peter Ljung, Raymond Jansson och sedermera förbundskaptenen Johan Ekström satte sig 24-åringen från Nässjö ner och gick igenom sitt spel. De tittade på tekniken, hur hon spelade, och jämförde det med många andra spelare, framförallt de som lyckades på VM, de som tog medalj.
- Vad är det de gör bra, varför kan de spela på det här sättet och inte du? Så har vi kommer fram till mycket, säger hon.

En av de sakerna de kom fram till var att Ida Andersson skulle sluta spela med handledsstöd. För ett år sedan kastade hon av sig det med förhoppningen att kunna bli bättre till VM i Las Vegas 2017.
- Det har jag också fått lägga ner extremt mycket tid på. För att det är inte bara någonting man lär sig, bara sådär, att spela utan. Men det har jag ju verkligen känt, mycket grejer som jag kan göra nu hade jag inte kunnat göra med handledsstöd. Så det känner jag ju att det faktiskt har blivit bättre, men det har tagit mer än ett år att känna efter att det faktiskt är bättre, säger hon.

Konstant har landslagsstjärnan betraktat och utvärderat sin teknik. Hela tiden behöver den dubbla EM guld-medaljören känna att hon blir bättre, att hon gör någonting annorlunda, att hon närmar sig de som tar medalj på VM.
- Jag känner att jag kan inte bara stå och slå hela tiden, jag måste ha någonting att jobba på så jag vet att jag kan utvecklas. Sen blir det inte det alltid det bästa och då får man gå tillbaka, men då har jag i alla fall testat, säger hon.

I somras kom det ett nytt utbildningsmaterial från det europeiska bowlingförbundet. Det har legat till grund för den senaste tekniska utvecklingen hos Ida Andersson som också är med i Svenska Bowlingförbundets damsatsning som försöker få upp den svenska eliten till medaljnivå på VM.
-  Vi började med det när vi var i Malaysia med damsatsningen och sedan dess har vi lagt på lite, tittat, filmat, jag har tränat jättemycket, säger hon.

Grunden lades på det träningslägret i Malaysia men det blev inte klart där. Även hemma i Nässjö har Ida Andersson tränat massor för att få den här nya tekniken att stämma. Till sin hjälp har hon haft den assisterande förbundskaptenen Peter Ljung.
- Jag tränat väldigt mycket med ”Ljungen” hemma. Han har kommit till Nässjö och tränat och jag har skickat filmer varje vecka känns det som. Det har varit väldigt mycket träning och väldigt mycket fokus. Men nu känns det som det börjar falla mer och mer på plats. Så det är jätteskönt, säger Ida Andersson.

Det hon har gjort om är framförallt utskjutet av klotet i början av slaget, men också själva stegen i Ida Andersson när hon tog SM-brons på SVT i somrasansatsen. Sammantaget blir det ganska stora förändringar som, till en början, känns väldigt annorlunda och konstigt.
- Det är något helt annat än vad jag har gjort innan, så det är typ att nollställa huvudet och börja om från början känns det som. Det känns som det är många bitar som ska falla på plats för att det ska bli bra. Men jag känner att när det blir bra så blir det svinbra. Så därför känner jag att det är värt att lägga ner extratid och allt sådant här för att det ska bli så bra som möjligt till VM, säger hon.

När hon nu gör rätt så känner landslagsstjärnan att ”hon kommer på bollen mycket bättre” och får bättre precision och kraft utan att behöva ta i och använda så mycket muskler. Det hoppas hon ska göra henne bättre till VM i Las Vegas 24 november – 4 december.
- Sen kan ju inte jag sitta och säga att jag kommer vara as-bra på VM, för VM är alltid ett VM. Men jag känner ändå att jag har gett mig själv rätt förberedelser och jag tycker att jag har tränat på rätt sätt, i alla fall fram till idag, nu är det ju ändå ett tag kvar, men det känns ändå som det är på rätt väg, säger Ida Andersson.

Senast det var VM var de svenska damerna väldigt nära medalj fler gånger utan att nå hela vägen fram. Om de svenska tjejerna har utvecklats längs rätt väg borde det innebära att de har större chanser till att få stå på prispallen den här gången.
- Jag känner nog bara att vi har så mycket revanschlust i hela laget. Jag tror att alla sex bara vill stå på den där prispallen och det är det som gör att alla lägger ner extra tid också. Jag känner att jag vet att de andra tränar och att vi har ett jättebra lag. Jag är väldigt förväntansfull, det känns som det kommer bli bra, säger Ida Andersson. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info