Hoppa till sidans innehåll

Inför VM: Sandra planerar för medalj

2017-11-20 13:00
Inför världsmästerskapen i Las Vegas ska vi lära känna några av spelarna lite bättre. Först ut är Sandra Andersson som har planerat för att ta sin första VM-medalj. - Om man får drömma så får man ju drömma om medaljer, säger hon.
  • Uppdaterad: 2017-11-20 13:00

Hemma i Ängelholm har Sandra Andersson en kalender där varje dag fram till världsmästerskapen i Las Vegas den 24e november till 4e december är planerad. 26-åringen har skrivit ner vad som ska vara gjort varje dag och varje vecka. Varenda dag finns VM, och hur hon ska ta den där medaljen hon har drömt om i precis hela livet, i tankarna.   
- Jag tänker på hur jag ska dra nytta av varje dag så att jag känner mig så redo som jag bara kan vara på VM. Jag planerar jobb, vila, träningar och vad jag ska äta för att kunna må så bra som möjligt och känna mig så bra som möjligt, säger Sandra Andersson.

Sandra Andersson med sitt brons i singel från EM förra sommarenKalendern har under de senaste åren blivit viktigare än vad den har varit tidigare under den unga skånskans förhållandevis långa karriär, som innehåller två VM och fyra EM.
- Jag jobbar fulltid nu, det gjorde jag inte innan. Därför kräver det lite mer planering av mig nu och jag tänker väl på ett annat sätt när jag väl tränar. Det kanske inte är samma träningsmängd, men det kanske ger mig lite mer, eller i alla fall lika mycket i och med att jag är lite mer medveten och gör rätt beslut med att kanske inte träna just den dagen, säger hon.

Sandra Anderssons pappa Peter Andersson blev i början av förra säsongen diagnostiserad med cancer i halsen. En hemsk sjukdom som, bland annat, gjorde att han under perioder inte orkade prata. Men nu är han på väg tillbaka.
- Han jobbar på, han är fri från cancer, men det är en lång väg tillbaka innan man mår helt hundra. Han jobbar och så, men får ta dagarna som de kommer. Vissa dagar är bättre än andra, säger Sandra Andersson.

När en hel familj går igenom någonting sådant är inte alla dagar lika bra. Vissa dagar tar verklighetens grymheter mer kraft än andra. Därför väljer Sandra Andersson att inte träna de dagarna, för att hon inte vill blanda de känslorna med sporten hon älskar.
- Den senaste tiden så har, både jag och familjen, ställts inför olika utmaningar och det har gjort att man försöker koppla bort det när man väl går ner. Jag har försökt att inte gå ner de dagarna jag inte känner för att bowla, för att inte mixa de två grejerna. Utan jag ska gå ner och träna de dagarna jag känner mig mentalt OK och fysiskt OK, säger hon.

Även om hon har en kalender där varje dag är planerad så är den därför flexibel. Är huvudet eller kroppen inte med en viss dag kan hon skjuta på det träningspasset.
- Går det inte den dagen så kan jag byta till en annan dag och kanske bara ta det lugnt eller lyssna på någon pod som kan ge mig någonting mer positivt just för den dagen, men kanske inte gå ner på bowlingbanan, säger hon.

Att inte ta ner negativa tankar på bowlingbanan är en del i effektiviseringen av Sandra Andersson på sin "fri-zon": bowlingbananträningen som Sandra Andersson jobbar med. Att inte träna för tränandets skull är en annan del i det. Tidigare kunde hon träna måndag till torsdag och vara nöjd med det.
- Fast om jag gör fyra träningspass bara för att, eller om jag går ner och gör två träningspass som är väldigt effektiva, det gör ganska stor skillnad och det har jag också förstått nu när man är lite äldre, säger 26-åringen.

Det är inte bara träningseffektiviteten som har blivit bättre med många års rutin. De 6 mästerskapen som Sandra Andersson har gjort har lärt henne många saker, framförallt hur allting fungerar.
- I och med att jag är en planeringsmänniska vill man gärna veta hur saker och ting går till. Så att man vet ungefär vad som händer och varför det tar tid. Man behöver inte fundera så mycket på det, säger hon.

Med rutinen och kalendern där hela perioden fram till den 24e november är planerad hoppas Ängelholms stolthet kunna lägga till en VM-medalj till samlingen som innehåller nio EM-medaljer.
- Jag känner väl att jag har varit med på alla delar på ett VM förutom att stå på pallen så det hade ju varit roligt att få göra det. Jag ser fram emot att få njuta av att vara där och att njuta av att få göra det jag älskar allra mest och brinner för allra mest. Om jag gör min planering som jag har gjort upp den tror jag att jag får njuta väldigt mycket under tiden jag är där. För då kommer jag antagligen att bowla bra, säger Sandra Andersson med drömmande blick.
- Om man får drömma så får man ju drömma om medaljer, visst får man det, för det har jag gjort i hela mitt liv så det hade jag inte tänkt sluta med nu, säger hon. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info