Hoppa till sidans innehåll

Inför Europacupen: ”Det är första gången man åker utomlands”

21 OKT 2019 13:00
BK Kaskads tvåhandsspelare Markus Lenefjäll gör landslagsdebut på tisdag när Europacupen startar i turkiska Ankara. - Mitt mål är att göra en bra tävling, säger 19-åringen.
  • Skapad: 21 OKT 2019 13:00

Imorgon kväll öppnas årets upplaga av European Champions Cup, eller Europacupen som vi kallar den. 25 gånger har en svensk herre tagit medalj på mästerskapet, senast blev det brons när IKW/Köpings vänsterslägga Viktor Danielsson gjorde landslagsdebut. Även i år ställer Sverige upp med en debutant, tvåhandsspelaren Markus Lenefjäll, från Norrköping, som vann Elit-SM i somras.
- Det kommer vara jättehäftigt, det är ett mål man har haft att få vara med att spela. Man kommer att känna sig stolt när man är där och ska representera Sverige, säger Markus Lenefjäll.

19-åringen, som i somras bytte BK Örnen mot BK Kaskad och Elitserien, blev oväntat svensk mästare på SM-veckan i Malmö i början på juli och visste inte ens om att SM-guldet också gav en plats i Europacupen som nu spelas i Ankara, Turkiet.
- Inte från början, det var ju inte ens med i tankarna att man skulle vinna. Det var först efter prisutdelningen när Patrick Backe kom och sa att jag skulle få spela i Turkiet. Då blev man chockad, men väldigt glad. Det är häftigt, säger Markus Lenefjäll.

Landslagsdebuten kommer att bli ett väldigt stort äventyr för den unge bowlaren. Inte bara för att det blir första gången han drar på sig landslagströjan, utan även för allting runt omkring, och han är lite nervös.
- Det är klart att det känns. Det är första gången man åker utomlands. Första gången man flyger och så. Jag tror det blir bra, det blir en jäkla häftig upplevelse. De råd jag har fått är att bara åka dit och njuta, säger Markus Lenefjäll.

Efter sin Elitseriedebut har tvåhandsbowlaren etablerat sig i BK Kaskad och i två av de tre senaste matcherna har 19-åringen haft högst slagning. Med 222 i snitt över de tre senaste matcherna visar han god form, och träningen fortsätter.
- Jag har tränat på som vanligt och varit väldigt noga med att det inte blir för mycket träning så man tröttnar på det. Det ska vara kul att träna. Man ska inte bli mätt på det, det är en nyckel jag använder, att man inte ska bli övertränad, säger han.

Östgöten har som dröm att kunna leva på sin bowling. Än så länge är det en bit dit, men på tisdag drar han, för första gången, på sig den blågula tröjan och spelar utomlands. Förbundskapten Patrick Backe kommer då att stå bakom och coacha.
- Markus är ett spännande kort. Jag såg honom i Malmö när han vann SM och nu senast på lägret, också i Malmö. Han är ju en ”coming” kille och det är inte omöjligt att han kan komma med i mitt Team Sweden i framtiden, säger han och diskuterar 19-åringens landslagsdebut:
- Han verkar riktigt sugen. Han har ju inte ännu kommit igång med sin internationella karriär riktigt ännu. Han är i den åldern där jobb och ekonomi är på gång, men han verkar riktigt taggad och det ska bli spännande att lära känna honom, säger förbundskaptenen.

Debutanten själv säger att han inte har tittat så mycket på motståndet i Europacupen, men att det kanske inte går att ha som mål att man ska ta hem sitt första mästerskap.
- Mitt mål är att göra en bra tävling, och sen hoppas på att det räcker långt. Hålla humöret uppe och göra en bra tävling. Sen vill man ju vinna, men det är kanske lite stort att gå in med det målet, att man ska vinna, säger Markus Lenefjäll och Patrick Backe håller med:
- Han har visat att han kan slå högt. Sedan är det hans debut och vi kan inte kräva hur mycket som helst av honom. Han ska lära sig mycket och ta erfarenheter av den här resan. Men är han orädd och gör det bra kan han också nå långt, säger han.

Följ Markus Lenefjäll och Joline Persson Planefors (som presenteras i en artikel imorgon) här: https://www.ecc2019turkey.com/

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 NM

Junior NM 13-16/11

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info