Hoppa till sidans innehåll

”I år måste vi göra en förändring”

2018-03-13 13:00
Till Svenska Bowlingförbundets årsmöte i höst måste det, enligt ett beslut från förra årsmötet, bli en förändring i styrelsen. Nu ber valberedningen om hjälp. - För att kunna välja måste vi ha kandidater, säger Pär Svensson.
  • Uppdaterad: 2018-03-14 08:20

År 2021 kommer Riksidrottsförbundet kräva jämnare könsfördelning i specialidrottsförbundens styrelse. Därför beslutade Svenska Bowlingförbundets årsmöte att nästa års styrelse skall bestå av minst 40% av det ena könet. Det gör att valberedningens jobb svårare i år än vad det har varit tidigare och då har det inte varit lätt.
- Tittar vi på förra året fick vi inte in så många förslag. Då var vi glada att den sittande styrelsen ville vara kvar. Men i år måste vi göra en förändring, det kan inte bli en ”karbonpapperslösning”, säger Pär Svensson, ordförande i valberedningen.

Den första helgen i oktober, på årsmötet, måste det alltså in en kvinna till i Svenska Bowlingförbundets styrelse och senast den åttonde april vill valberedningen ha in distriktens och föreningarnas förslag.
- Vi vill ju inte stå på årsmötet och inte ha några kandidater. Jag vill att föreningarna börjar prata om det här och hjälper sina distriktsförbund att hitta kandidater. Det är den demokratiska vägen, från föreningar till distrikten, säger Pär Svensson.

Idrottsrörelsen bygger på demokratiskt deltagande och att ha möjlighet att nominera styrelsemedlemmar är en av de större möjligheterna för medlemmar att påverka vilket arbete de nationella förbunden ska göra.
- Det kanske sitter folk ute i föreningarna som verkligen brinner för bowling som vi inte vet om. Som kanske är företagsledare, man, kvinna, någon som vill bidra med någonting nytt, det vet vi inte, säger Pär Svensson.

Valberedningens ordförande vet att det i dagens samhälle är svårt att hitta ideella ledare som lägger ner tid för att utveckla idrott. Därför föreslår han att man även kan titta utanför bowlinghallarna.
- De växer ju inte på träd. Det kanske ska vara någon som är intresserad av styrelsearbetet. Det kanske inte behöver vara en gedigen bowlare utan någon som jobbar på ett stort företag, som jobbar i styrelser. Man kanske behöver ha in utomstående, med andra ögon, säger Pär Svensson.

Valberedningen, som består av Pär Svensson, Mats Lunderquist och Emma Magnusson önskar att alla ute i bowlingsverige ser sig omkring efter människor som skulle kunna passa i Svenska Bowlingförbundets styrelse. Första helgen i oktober är det dags för nyval av minst en ledamot.  
- För att kunna välja måste vi ha kandidater, säger Pär Svensson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter

SM-veckan
2018-03-22
Final damer 13.05
Final herrar 16.10 

Individuella SM 23/2-27/5

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info