Hoppa till sidans innehåll

Här börjar den moderna bowlingen

05 OKT 2019 09:00
Hela den moderna bowlingens framväxt med starkare klot, högre poäng, annorlunda teknik och mer olja på banan började med en match 1992. -Att det skulle bli en sådan revolution visste man ju inte då, säger Johan Ekström
  • Skapad: 05 OKT 2019 09:00

Den 11 januari 1992 spelades den TV-sända finalen i AC-Delco Classic på den amerikanska proffstouren PBA. Wayne Webb vann kvalet och stod som etta på stegen, men det är stegfinalens andra match som blev början på den moderna bowlingen: Marshall Holman mot Marc McDowell.  
- Det är viktigt att poängtera att Holman då var en av de två, tre, bästa som dominerade på PBA touren och McDowell, han var kanske ingen doldis, men ingen stjärna. Men när jag ser på den matchen ser det ut som det är tvärtom, för bollreaktionen är inte i samma klass, säger Johan Ekström, Tränings och utvecklingsansvarig på Svenska Bowlingförbundet.

Den tidigare förbundskaptenen säger att den matchen är det YouTube-klipp han har sett absolut flest gånger och att det är där den moderna bowlingen tog fart.
- Där och då kanske inte folk tänkte, vilken revolution. Men ur ett retrospektivt perspektiv. Det var den första Tv-finalen med ett reaktivt bowlingklot, säger han.

X-CaliburLegenden Marshall Holman, som av den amerikanska proffstouren rankades som den nionde bästa bowlaren någonsin, spelade, som de flesta andra på den tiden, med ett Uretan-klot medan Marc McDowell använde det helt nya, nu mytomspunna, klotet: X-Calibur.
- om jag har historien rätt så var det en människa på ett litet bowlingföretag som blandade ytor, och blandade lite fel. Eller rätt, säger Johan Ekström.

Den nya reaktiva ytan som fanns på X-Calibur liknar det som finns på de allra flesta bowlingklot idag och är grunden till den moderna bowlingteknik som eliten spelar med idag.
- För handlade det mest om precision, då behövde vi inte ha så hög baksving. De flesta bowlare, och tränare, som är utbildade före år 2000. De har fått lära sig ett spelsätt som gynnar ganska låg fart och god precision, den klassiska spelstilen, säger Johan Ekström.

Men med intåget av det material som Marc McDowell slog Marshall Holman med i den TV-sända matchen 1992 blev det fördelaktigt med hög bollfart och mycket rotationer. Något som syns i videon.
- Det som det gjorde var att man kunde slå väldigt mycket hårdare och fortfarande behålla en hög vinkel in bland käglorna. Titta på skillnaden i hur klotet åker ner i banan för de olika spelarna. Titta på hur fort, och vilken bana klotet tar till käglorna, säger Johan Ekström.

Ingen gång är det mer tydligt än i ruta fyra när Marc McDowell missar ut mot ribba tre, fyra men ändå träffar fickan och kägla ett flyger genom luften och krossar kägla tio som hade tänkt att stå kvar.
- Visst hade vi sett ”messengers” innan dess, men… Det är självklart en fördel om man kan uppnå de vinklarna med den farten. Antalet turstrike har ökat markant sedan dess. Man har fått mer marginal i sidled, men framförallt att man kan kasta mycket hårdare men ändå uppnå samma vinklar, säger Johan Ekström.

Marc McDowell slog Marshall Holman med 228 mot 184 för att sedan besegra Rick Steelsmith (241 – 205. Med 216 mot 190 vann sedan McDowell finalen mot Wayne Webb och kunde ta hem vinnarchecken på 37 000 $ med ett reaktivt klot.
- Sedan dess har det varit en kapplöping mellan klottillverkarna och de som oljar banorna. Titta på antalet 300-ingar före 1992 och efter 1992, det är en explosionsartad utveckling, säger Johan Ekström och pekar också på skillanden i mängden olja på banan:
- Nu börjar vi närma oss 30 ml, det är tre gånger så mycket olja på banan mot för 30 år sedan, säger han.

Säsongen 91/92 delade Svenska Bowlingförbundet ut diplom till 39 spelare som, under säsongen, slagit 300.  Året efter var siffran 80. Förra säsongen registrerades 199 perfekta serier av Svenska Bowlingförbundet, Och allt började när Marc McDowell slog Marshall Holman på TV 1992.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
 enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info