Full uppslutning i Jönköping i helgen - Svenska Bowlingförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Full uppslutning i Jönköping i helgen

2018-08-09 21:03
Under morgondagen inleds kvalspelet till UPP-slaget, Sveriges största ungdomstävling, hos RC Bowl i Jönköping. De 120 platserna har länge varit fullbokade och deltagare och arrangörer ser förväntansfullt fram emot dagarna tre.
  • Uppdaterad: 2018-08-09 21:03

Klockan halv tre imorgon fredag inleds UPP-slaget som arrangeras av Svenska Bowlingförbundets ungdomskommitté Unga På Plats med stöd från flera sponsorer. Tävlingen står för ett helhetskoncept. Samtliga spelare kvalar både på fredagen och lördagen, och 40 av dem går vidare till finalspel på söndagen. Boende och mat ingår i startavgiften så väl som det som har blivit huvudattraktionen; seminarium med representanter från sponsorerna Bowltech, Kegel, Storm och Ebonite.

Tävlingen är kanske inte en ungdomstävling för vän av ordning. Aktiva upp till och med 26 år har nämligen möjlighet att vara med. Spelarna är uppdelade i två åldersklasser, vilket är nytt för i år. Klass 1 är, enkelt förklarat, för spelare 18 år fyllda och klass 2 är för spelare under 18 år. I båda klasserna används hcp för att det hela ska bli så rättvist och roligt som möjligt. Sandra Eriksson från UPP är glad över det stora intresset och konstaterar att det blev fullbokat väldigt fort i år.
- "Visst har det varit några avhopp och så, men vi har haft en kölista och platserna har i princip fyllts direkt."

Hur var det nu med kvalet? Samtliga spelar både på fredagen och på lördagen, men till vilken nytta? Kvalet spelas rakt igenom på en och samma oljeprofil. Det är vi vana vid i Sverige. Men! Likt några stortävlingar i USA och NAG Tour i Sverige spelas UPP-slaget utan oljepaus mellan starterna. För att det ska bli rättvist spelar alla därför två gånger. En gång där man får starta på en nyoljad bana för sina fem serier(kallat färskt på resultatsidan). Och en gång där man får starta som "andra match" och spela sina kvarvarande fem serier(kallat icke färskt, eller "burn" från engelskan).

Spelarna är således indelade i två block, eller litet fräsigare på engelska "squads". De 60 spelare som deltar i det första blocket, Squad A, spelar först på fredagen och sedan sist på lördagen, och tvärtom för de som är med i Squad B. Medan Squad A inleder tävlingshelgen med fem serier bowling är Squad B på seminarium.

Seminarium, ja. Spännande! Niklas Linderholm från Bowltech/Kegel håller i helgens seminarium tillsammans med hittills hemliga gäster från Storm och Ebonite. Det kommer pratas om vad som händer med oljeprofilen på en bana när man spelar på den, och hur man som spelare bör förhålla sig till detta på bästa sätt. Tips inför starten på "icke färska banor" kommer givetvis vara en del av det hela. Förra året hölls delar av seminariet på engelska, men för att möta årets yngre deltagare på ett bättre sätt hålls nu allt på svenska.

Efter 10 serier bowling, någon gång på lördag kväll, kommer 40 spelare att ha kvalificerat sig till söndagens finalspel, 20 i vardera klass. 16 spelare kvalificerar sig genom sitt resultat inklusive hcp över de 10 serierna. Därutöver tillkommer fyra platser genom genvägar, gateways. En turbo från varje start och en kvalbästa från varje start. I finalen på söndagen är det en ny profil, Allsvenskan 41, som gäller för båda klasserna. Kvalet spelas genomgående på Allsvenskan 39.

De "hittills" hemliga gästerna? De som vi nu fått äran att avslöja. Världsbowlare! Från Ebonite ingen mindre än Sturebys Dennis Eklund, tidigare landslagsspelare under flera år och med tillräckligt många SM-, EM-medaljer och bowlingutmärkelser i bagaget för att få betala övervikt hos samtliga flygbolag. Från Storm kommer Pergamons Martin Larsen, Team Swedenspelaren som är högaktuell med sin egen stortävling i Malmö inom kort och som har blivit "Lucky Larsen" med hela proffstouren i USA.

Söndagens finalspel avgörs i cupmatcher där den högst rankade spelaren möter den lägst rankade och spelar tre serier om stigande antal poäng . Första serien är värd en poäng, den andra två och den tredje tre. En spelare i underläge efter två serier har alltså chans att få till oavgjort i den tredje serien och avgöra på totala kägelpoäng.

I steg två görs det hela en gång till, fast nu med tio spelare. Därefter spelar de tre lägst rankade av de kvarvarande spelare om en plats i semifinal mot den näst högst rankade. Vinnaren i semifinalen möter sedan den högst rankade spelaren i final över en serie.

En mycket spännande helg väntar! Följ den på plats i Jönköping eller via länken här till höger på hemsidan. Lycka till, alla spelare!

Skribent: Helena Ericson
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info