Hoppa till sidans innehåll

Förutsättningarna: Allsvenskan

2017-04-21 10:00
Sista omgången: det är nu säsongen avgörs, vilka lag får kvala uppåt från Allsvenskan mot Världens bästa liga. Vilka lag åker direkt ner i division ett och vilka ges möjligheten att kämpa för sin överlevnad. Här är helgens förutsättningar.
  • Uppdaterad: 2017-04-21 13:21

Nordallsvenskan:
Den nordligaste allsvenskan avgörs på ett sammandrag över två dagar i Luleå och spelas på oljeprofilen Allsvenskan 41. Alla lag kommer att spela tre matcher och därför kan fortfarande mycket hända. Piteå BK, som just nu ligger på femte plats, kan till exempel ta sig över kvalstrecket om de vinner alla sina tre matcher samtidigt som Vilhelmina IK och Umeå IK förlorar sina.

Annars är det framförallt de två lagen som slåss om den sista kvalplatsen bakom BK Flash som bara har förlorat en match på hela säsongen (borta mot Umeå) och Elitserielaget Bodens BS farmarlag. Vilhelmina ligger för tillfället ovanför strecket, på samma poäng som Umeå, men 22 poäng bättre ”diff”.

Mellanallsvenskan, Grupp A:
Bakom redan Elitseriekval-klara Sigma BK och Sundbybergs IK slåss BK Brio (25 poäng) och Västerås IK (26 poäng) om den sista kval-platsen. Med kvalplatsen i egna händer åker Västerås till Fagersta för att ta sig an BK Triss klockan 10 på lördag förmiddag. Vid seger där spelar det ingen roll vad Nyköpingslaget BK Brio gör i sin hemmamatch mot Djurgårdens IF klockan 14:20.

DIF är även inblandad i bottenstriden. Själva är de, om inte någonting dramatiskt händer, klara för att få kvala sig kvar. Men om de slår SK Nova i Nynäshamn ger de bottenlaget Sollentuna BwK att få möjligheten att gå om och slippa direkt nedflyttning. Men då måste Sollentuna slå serietvåan Sundbybergs IK på hemmaplan.

Mellanallsvenskan, Grupp B:
Elitseriesatsande BK Glam är redan klara gruppsegrare men bakom dom finns det många lag som fortfarande har chansen att ta sig till Elitserie-kvalet. Än så länge ligger BK Tegnér och Team Mariestad ovanför strecket men bakom dem jagar både Vimmerby BK och BK Bågen.

Om Jesper Svenssons moderklubb, Vimmerby, vinner båda sina matcher i Östergötland, mot BK Örnen och Team Linköping är smålänningarna klara för kval uppåt. Vinner dessutom Team Mariestad över, redan nedflyttningsklara, BK Domino, kan Säffle-laget BK Tegnér sluta under strecket. Förutsatt att de förlorar mot BK Bågen i Hagfors, som även de har en chans att nå Elitserie-kval om rätt saker sker.

Sydallsvenskan, Grupp A:
Här har förra årets Elitserielag: Kulladals BS redan säkrat en möjlighet att ta sig tillbaka till högsta serien genom att vinna gruppen klart. Där bakom finns Höganäs BC, IS Göta F och Marbodals BS alla på 20 poäng. Det sistnämnda Tidaholmslaget har dock, till skillnad från de andra två som har två, endast en match kvar och ligger just nu under strecket på grund av sämre ”diff”.

Även om bottenlaget Team Växjö skulle vinna sin kvarvarande match mot IS Göta F är det långt ifrån säkert att de tar sig ifrån direktnedflyttningen. För att smålänningarna ska lämna jumboplatsen krävs att Team Clan F förlorar och gör det så pass stort att tappar sitt 22 poäng stora försprång i ”diff”.

Sydallsvenskan, Grupp B:
IFK Borås är nyckel-laget i grupp B. De tre topplagen BK Femtionian, Team Pergamon F och BK Joker är redan klara ovanför uppåt-kval-strecket. Däremot har Borås chansen att ta sig till säker mark, om Örgryte förlorar och västgötarna vinner dubbelt i Skåne. Anledningen till att Borås är helgens nyckel-lag är att den resan i södra Sverige också avgör bottenstriden.

Team Malmoe och Lunds BK Mamba slåss i botten om att slippa garanterat spel i division 1 nästa säsong och det är dessa två lag som Borås möter. Vinner gästerna den första matchen i Lund får Team Malmö chansen att avgöra sitt eget öde senare i eftermiddag i Baltiskan.

Södra Allsvenskan:
BK Söder och BK Calluna Borås är klara etta och tvåa i damernas Södra Allsvenska. Den tredje och sista platsen ovanför kvalstrecket mot Elitserien är det dock fortfarande kamp kring. BK Team Trollhättan som innehar positionen just nu möter LDBS Zorita på söndag eftermiddag. Om IFK Göteborg då har slagit BK Hässle måste Trollhättan vinna sin match för att få kvala uppåt, annars tar ”Blåvitt” den platsen.

BK Hässle har förresten chansen att slippa kvala nedåt. Men då måste de vinna minst tre poäng den här helgen samtidigt som både Goif Fram och/eller BK Qvinns förlorar sina matcher. Även Staffanstorps BK jagar de två lagen men har bara en match att jaga.

Norra Allsvenskan:
I den norra Allsvenskan har AIK, BK Merci och Sundbybergs IK sprungit iväg i toppen och det är hela tio poäng ner till fjärdeplacerade Sollentuna BwK. I botten är det jämnare och tre lag slåss om den sista säkra platsen som slipper kvala sig kvar.

BwK Ankaret har två chanser att säkra den platsen. Vinner de antingen mot BK Biet/Finesse 95 i Eskilstuna eller mot BK Merci i Örebro är de klara. Förlorar de  har både BK Mistral (11 poäng) och BK Elan (10 poäng) chansen att gå om i sina matcher mot AIK respektive Sollentuna BwK.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Notiser

FacebookYoutubeTwitter
 

J-EM 2017
J-EM 9-16/4
Resultat

 
http://www.2017.bowlingsm.se/dynamic/start.asp

Individuella SM i Västerås

Kval 25/3 - 28/5

Anmälan!
__________________________
 SM Parabowlare 2017

Haga Bowling, Norrköping

Kval 29/4 - 7/5
Anmälan!

 


Tidigare Swedish Sim

 

 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr
 
Städa Sverige Se film med goda exempel - där föreningar hjälper naturen!

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info