Hoppa till sidans innehåll

Flisa – där bowling är större än fotboll

23 JUN 2019 09:00
6 av 8 spelare i Norges juniorlandslag kommer från Flisa och klubben Solör BK. Orten med 2000 invånare har just nu en tredjedel av alla Norges juniorbowlare. - Det är helt sjukt, säger Erik Garder.
  • Skapad: 23 JUN 2019 09:00

Två och en halv timme norr om Oslo och ett par mil från den svenska gränsen ligger Flisa i Norge. I orten, med ungefär 2000 invånare, är bowling större än fotboll och en tredjedel av alla landets juniorer kommer från Solör BK som håller till där.
- Fotboll har alltid varit störst men eftersom vi har fått så många bra spelare och fått med så många på landslaget, och tagit medaljer, så tycker jag att bowling är knäppet högre än fotboll, säger Jonas Dammen, norska landslagsspelare från Solör BK.

Erik GarderFrån den här lilla orten, som ligger en bra bit från allfartsvägen, kommer mer än en tredjedel av alla norska bowlingjuniorer. Totalt i hela landet är det ungefär 80 juniorer som spelar aktivt, av dessa kommer 30 från Flisa och Solör BK.
- Vad de har gjort och hur de har fått till det vet jag inte. Men de har fått till en enorm bowlingmiljö där uppe, och klubben där har varit väldigt duktiga att aktivera juniorerna, säger Erik Garder, Team Manager för det norska landslagen.

Den femte september 2013 öppnades det en ny bowlinghall i Flisa. Tiobanorshallen byggdes av Solör BK själva med hjälp av svenskarna Werner, och Joackim Biehl, som driver bowlinghallen i värmländska Hagfors.
- Efter ett par år så var klubben uppe i högsta divisionen. Då hade de inte så mycket juniorer, men klubben jobbade väldigt bra tillsammans med klubben när det dök upp juniorer. Klubben har gjort ett enormt jobb. De har utbildat ett par tränare som har varit väldigt duktiga. De har aktiverat väldigt mycket barn och ungdomar i distriktet där uppe. De har en kärna på ungefär 30 spelare, det är inget ställe i Norge som är i närheten av att ha så många, säger Erik Garder.

Enligt Jonas Dammen, som spelat för BK Bågen i den svenska Elitserien, handlar framgångarna en hel del om att klubben lägger allting tillrätta för att bowlingen skall vara så bra som möjligt.
- Men jag tänker att, när det är ett litet ställe där det egentligen bara är fotboll som gäller så tror jag att folk tycker att det är roligt, varför inte bowling. Det har ju alltid varit någon landslagsspelare från vår klubb som har varit jättebra. Då tror jag folk tänker att de har chans att bli lika bra. För jag tror att det är enklare att lyckas i bowling än i fotboll, och kommer till landslaget, säger han.

Från början var det Björn Einar Rudshagen som var förebilden, och som har tränat många av de juniorer som har kommit fram. Men nu är det Solörs 18-årigar Jonas Dammen och Alexander Beck som representerar klubben vid herrarnas EM i München till sommaren, och på Junior-EM i Wien var 6 av 8 norska representanter från Flisa och Solör BK.
- De lever och andas bowling. Klubben har fått dem att bli så ivriga. På klubbträningen är de 20 - 30 juniorer var enda gång. Jag tvivlar på att det är många klubbar i Norden som grejar att ha det på sin klubbträning varenda vecka. Vi har varit där uppe några gånger för att se och du får bara gåshud för att det är så otroligt. De är ivriga, ödmjuka, och vill lyssna, säger Erik Garder.

Både Jonas Dammen och Erik Garder ser likheterna mellan Flisa och svenska Kvänum som är en liten ort i Västergötland med 1200 invånare som har producerat sju elitseriespelare, två junioreuropamästare och en juniorvärldsmästare.
- Flisa blir ju lite som Kvänum. Det händer ju rätt ofta att man går till hallen direkt efter skolan och gör lite läxor, och umgås. Jag tror att, det att vi umgås så mycket som vi gör, och är bra vänner även utanför banorna gör att vi kan göra det jättebra även på banorna, säger Jonas Dammen.

Erik Garder berättar att det, genom tiderna, har funnits flera sådana här orter i Norge som har producerat väldigt mycket juniorer, och landslagsspelare, under en period. Den tidigare landslagsspelaren menar att det beror på miljön som skapas på de här orterna.
- Jag tror att det är mycket beroende på de som driver det, en kombination av de som driver klubben och föräldrarna. Det måste vara någonting med sättet de vuxna lyckas mobilisera juniorerna som gör att de tycker att det är roligt. Annars tycker de att bowling är roligt men skiter i det för att det finns andra, roliga, saker, säger han.

Med en tredjedel av alla juniorer i landet från samma förening, och 6 av 8 på juniorlandslaget. Kommer större delen av det norska landslaget att bestå av spelare från Solör BK i framtiden?
- Det vet jag inte, det kan bli många, men det kan också bli färre. För det finns en gräns på hur bra de kan bli genom att bara vara där. Om de vill bli bättre måste de skifta miljö, säger Erik Garder.

Jonas Dammen, som tog brons i All-event på junior-EM senast, har redan flyttat för att utvecklas. Han går på gymnasiet i Hagfors och har spelat i den svenska Elitserien. Han tror att fler Solör-spelare kommer till landslaget, men tror också att det behövs ytterligare utveckling.
- Det sker ju mest rekrytering på vår ort så troligtvis kommer det vara en del från Solör. Vi behöver bara jobba på och kanske ta in någon bättre tränare som kan ta oss ytterligare ett hack upp, säger han.

Just nu ser det ut som en stor del av Norges bowlingframtid kommer från Solör BK och Flisa, där bowling är större än fotboll. En tredjedel av landets juniorer, nästan hela juniorlandslaget och två sjättedelar av herrarnas EM-lag kommer från en ort med 2000 invånare. Erik Garder på det norska bowlingförbundet är glad att de finns.
- Utan dem hade bowlingen dött ut, säger han.

6 spelare från Solör BK spelade Junior-EM för Norge:
Jonas Dammen, Solör BK
Vetle Velbekken, Solör BK
Eirik Björnstad Skoglund, Solör BK
Nora Kjellås, Solör BK
Andrea Kvernhuslökken, Solör BK
Jenny Mathiesen, Solör BK

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info